direct naar inhoud van 2.5 Functionele structuur
Plan: Scheveningen Haven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0253DSchevHaven-51VA

2.5 Functionele structuur

Kenmerkend voor Scheveningen Haven zijn de directe ligging aan zee, de verwevenheid met de omringende woongebieden en een grote mate van functiemenging. In Scheveningen Haven zijn de visserij en havengebonden bedrijvigheid nog altijd nadrukkelijk aanwezig. Daarnaast is het toerisme en de watersport steeds belangrijker geworden wat tot uiting komt in een groot aantal horecavestigingen langs het water van de havens, watersportwinkels, rondvaarten en sportvisserij, en de jachthaven met de bijbehorende voorzieningen. Het is daarmee een aantrekkelijk gebied geworden om de havensfeer te proeven. Rondom de havens liggen woongebieden die deels binnen het plangebied vallen. De aard van de functies varieert per deel van de haven.

De bebouwing aan de Dr. Lelykade heeft een overwegend utilitair karakter. De voormalige visafslag is in gebruik genomen door horecavestigingen.

2.5.1 Bedrijven en kantoren

Het plangebied herbergt allerlei havenfuncties. In het gebied rond de Eerste Haven zijn dat vooral de visserij en daarmee verbonden activiteiten zoals visafslag, koelhuizen en visdetailhandel.
De belangrijkste gebruiker van de derde haven was de Norfolkline. Sinds het vertrek van deze rederij uit Scheveningen ligt het Norfolkterrein met de bijbehorende loodsen er verlaten bij. Het terrein heeft een tijdelijke invulling met diverse functies, zoals opslag en evenementen. Ook de grote parkeerplaats in het verlengde van het verversingskanaal, waar vrachtwagens werden opgesteld in afwachting van hun verscheping naar Engeland, wordt niet meer gebruikt. De westelijke kade in de Derde Haven en het aangrenzende gebouw is in gebruik bij Rijkswaterstaat.

Op het zogenoemde landhoofd C staan bedrijfspanden voor onder andere een aannemerij, een handel in antieke bouwmaterialen, opslag, een architectenbureau en een gebouwtje voor de visvereniging De Afrit. Aan de zijde van de Tweede Haven is een nieuw watersportcentrum en het Nautisch Centrum Scheveningen gerealiseerd.

Er zijn verspreid in het gebied alleen kleinschalige kantoren aanwezig zoals aan de Kranenburgweg op de kop van de Tweede Haven. Daarnaast kent het gebied een grote mate van functiemenging, waarbij de begane grond een commerciële invulling heeft en daarboven woonfuncties.

2.5.2 Cultuur en Ontspanning

Het museumschip Hr. Ms. Mercuur ligt in de tweede binnenhaven van Scheveningen. Het schip was voorheen een actief marineschip.

2.5.3 Detailhandel en dienstverlening

Detailhandel en dienstverlening zijn verspreid door het gebied aanwezig. Er zijn twee supermarkten, één aan de Van Bergenstraat en één aan de Westduinweg bij het Lindoduin. De supermarkt van de Van Bergenstraat wordt verplaatst naar de naastgelegen nieuwbouwlocatie aan de Dr. Lelykade.

Langs de Westduinweg zijn verspreid nog enkele buurtwinkels aanwezig. Kenmerkend is verder de aanwezigheid van diverse viswinkels en winkels voor watersportartikelen rond de havens. De grotere wijkwinkelcentra Keizerstraat en Frederik Hendriklaan bevinden zich op ruime afstand van het plangebied.

Dienstverlenende bedrijven hebben zich gevestigd rond de Tweede Haven en aan de rand van het plangebied, zoals de Westduinweg en de Treilerdwarsweg. Het gaat deels dan om de zakelijke dienstverleners zoals een makelaar, financieel adviseur, communicatiebureau, architectenbureau, of een ontwerper.

2.5.4 Horeca

Scheveningen Haven ontpopt zich meer en meer als toeristisch gebied met een groot aantal restaurants. Concentraties van horeca vinden we op de kop van de Eerste Haven en rond de Tweede Haven, aan de kop en in de voormalige visafslag aan de Dr. Lelykade. Ook is aan de Dr. Lelykade een aantal horecapaviljoens gerealiseerd.

2.5.5 Maatschappelijk

Verzorgingshuis Het Uiterjoon is een woonzorgcentrum aan de Vissershavenstraat.

Er zijn twee kinderdagverblijven en 1 peuterspeelzaal: Kinderdagverblijf Nina Nino aan de Zeesluisweg 30 en Kinderdagverblijf 2 Zeesterren aan de Kompasstraat 39.
Peuterspeelzaal: De Stampertjes, Westduinweg 40.

De Mallemok is een buurtcentrum aan de Westduinweg 38d.

Binnen het plangebied ligt een kerk, de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland, Westduinweg 194a.

De Naald is een voormalige welzijnsaccommodatie aan de Vissershavenstraat 83 (het pand staat leeg).
Stinafo aan de Treilerdwarsweg 91 is een organisatie die zich inzet voor kinderen en jongeren met een handicap of chronische ziekte.

De Stichting Trix aan de Dr. Lelykade nr. 2, is een leer- en rehabilitatie project. Jongeren en volwassenen die om uiteenlopende redenen nooit of zeer moeilijk aan het werk zouden komen, kunnen hier onder deskundige leiding werken aan een nieuwe toekomst.

2.5.6 Sport en recreatie

Scheveningen is een unieke uitvalsbasis voor strandsporten en zeezeilen. De volgende sportvoorzieningen vallen in het bestemmingsplangebied:

Binnensportaccomodaties:

  • Sporthal Lindoduin 36

Buitensportaccommodaties

  • The Hague Beach Stadium (Strandweg 4); Dit stadion is geopend van mei tot en met september.
  • Jachthaven Marina (o.a. zeezeilschool; aan de Tweede Haven)
  • Nationaal Topzeil Centrum Den Haag (nautisch centrum, Hellingweg 136)

Commerciële sportaanbieders

  • Body Basics Dr. Lelykade 22
  • Body BasicsHealtclub Zeesluisweg 55
  • FAST, Surf Village, Strandweg 1-A

De volgende sportverenigingen en/of sportbonden zijn in het gebiedgevestigd en/of actief:

  • Brandingsportvereniging Jump Team Scheveningen (Strandweg 1) (seizoensgebonden)
  • Jachtclub Scheveningen, Nautisch Centrum, Hellingweg 136
  • Zeeroeivereniging, Nautisch Centrum, Hellingweg 136
  • CGV Scheveningen (turnen), Lindoduin 36-38
  • CKV KVS Scheveningen (korfbal), Lindoduin 36-38
  • KVS Beach (beach korfbal), The Hague Beach Stadium, Strandweg 4 (seizoensgebonden)
  • Nederlandse Volleybalbond, The Hague Beach Stadium, Strandweg 4 (seizoensgebonden)
  • KNVB Beach Soccer, The Hague Beach Stadium, Strandweg 4 (seizoensgebonden)
  • Watersportverbond (zeilen), Nautisch Centrum, Hellingweg 136

Daarnaast liggen vlak aan de grens van het bestemmingplan haven, een aantal sportaanbieders die kenmerkend en relevant zijn voor dit gebied. Het gaat om:

  • Surfschool Hart Beach, Strandweg 3b (onder de vuurtoren)
  • Surfschool Surfles.nl, Strandweg 2b
  • Surfschool Aloha, Strandweg 2a

Sportieve openbare ruimten:

  • Dr. De Visserplein: playground, speeltuin, Haags Hopje (Haagse Hopjes zijn containers met daarin speelgoed zoals rollerskates, springtouwen, spelletjes, tennisrackets, voetballen, fietsjes, skeelers, enz. Kinderen die lid zijn, kunnen dit speelgoed lenen in ruil voor kleine karweitjes of goed gedrag.
  • De Malle Mok – Westduinweg 38D: voetbal
  • Sportstrand – Strandweg 4: beachvolleybal, beachsoccer, beach korfbal, yoga, fitness , etc.
  • Twee bedrijven verzorgen vistochten op zee
2.5.7 Wonen

Rond de havens liggen woonbuurten die zijn beschreven in paragraaf 2.4.1. De woonblokken direct grenzend aan de havens kennen een grote mate van functiemenging. Daarachter liggen de meer monofunctionele gebieden zoals het Lindoduin en de Vissenbuurt.

De woningvoorraad bestaat voor een groot deel uit koopwoningen (42%) en sociale huurwoningen (33%), wat gelijk is aan het Haagse gemiddelde. De aanwezige huishoudens bestaan vooral uit één- en tweepersoonshuishoudens. Er wonen dus naar verhouding minder gezinnen met kinderen. Het inkomen per huishouden is wat lager dan het gemiddelde voor Den Haag.