direct naar inhoud van 4.10 Gebiedsgericht Milieubeleid
Plan: Wateringse Veld, 6e herz. (ESDO-locatie)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0250BWatVld6ehz-50VA

4.10 Gebiedsgericht Milieubeleid

Tien voor milieu

De nota Tien voor milieu (2006) is het richtinggevend document voor de hoofdlijnen van milieubeleid van de gemeente Den Haag in de periode 2006-2010. In deze contourennota zijn ambities vastgesteld voor de speerpunten lucht, klimaat, water en geluid en voor de aandachtspunten vergunningverlening en handhaving, externe veiligheid, afval, binnenmilieu, bodem en sturing.

Handleiding Gebiedsgericht Milieubeleid

Een belangrijk instrument bij samenwerking tussen ruimtelijke ordening en milieu is het Gebiedsgericht Milieubeleid (2005). Er is een indeling van Den Haag gemaakt met gebieden van eenzelfde functie. Gebieden met eenzelfde functie behoren tot hetzelfde gebiedstype. Per gebiedstype is de gewenste milieukwaliteit vastgesteld. De gebiedsspecifieke kenmerken en de mogelijkheden bepalen de toekenning van de ambitie per milieudoel: geluid, lucht, bodem, afval, water, ecologie en groen, energie, mobiliteit, externe veiligheid en binnenmilieu. Met het vaststellen van milieuambities per gebiedstype wordt richting gegeven aan de kwaliteit die de verschillende onderdelen van het milieu op een bepaald tijdstip dienen te hebben. Er is een zestal gebiedstypen gedefinieerd. Het plangebied behoort tot het gebiedstype Wonen.

Het gebiedsgericht milieubeleid maakt onderscheid tussen 3 verschillende ambitieniveaus:

  • Milieu Basis: ambities die aansluiten bij de bestaande wet- en regelgeving en het bestaande gemeentelijk beleid.
  • Milieu Extra: ambities die een stuk verder gaan dan het wettelijke minimum.
  • Milieu Maximaal: de maximaal haalbare ambitie voor een thema.

De volgende ambities zijn voor het gebiedstype Wonen van belang. Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in het plangebied zijn de bovengenoemde milieuambities richtinggevend.

Thema   Ambitie Gebiedstype Wonen  
Bodem   Extra  
Externe veiligheid   Maximaal  
Geluid   Maximaal  
Lucht   Maximaal  
Mobiliteit   Extra  
Schoon   Extra  
Water   Water dat leeft  
Natuur   Extra  
Klimaat   Maximaal  

Excellente gebiedenregeling en experimentenbesluit

De 'Excellente gebieden' zijn twintig gebieden waar op grote schaal zeer energiezuinige en innovatieve nieuwbouwprojecten in de woningbouw en de utiliteitsbouw worden gerealiseerd. In 2008 heeft het ministerie van BZK met Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB het zogenaamde “Lente-akkoord” gesloten. In het Lente-akkoord is afgesproken om de EPC-norm (energieprestatiecoëfficiënt ) in stappen te verlagen naar 0 in 2020. Voor woningen gaat deze verlaging in stappen naar 0,6 in 2011 en naar 0,4 in 2015. Voor utiliteitsgebouwen geldt eenzelfde traject.

Omdat veel energiezuinige innovaties nog niet zijn getest bij grotere projecten werd afgesproken hiermee te experimenteren in de zogenoemde 'Excellente gebieden'. In deze gebieden loopt de (EPC) een fase voor op de in het Lente-akkoord vastgelegde aanscherpingen in 2011 en 2015. De opgedane kennis en ervaringen worden benut om in 2020 energieneutraal te kunnen bouwen.

Onderhavig plangebied maakt onderdeel uit van een gebied (Erasmusveld) dat is aangewezen als 'Excellent gebied'. Concreet betekent dit voor nieuwe woningen binnen het plangebied waarvoor vóór 2015 een omgevingsaanvraag wordt ingediend dat zij een EPC < 0,40 moeten hebben.

 

Experimentenbesluit

In combinatie met het instellen van de excellentegebieden regeling heeft het Rijk een Experimentenbeluit genomen. Het experimentenbesluit biedt het wettelijke kader om in een beperkt aantal gebieden ervaring op te doen met een scherpere energieprestatie-eis dan nu wettelijk is toegestaan. Op deze wijze zijn de betreffende overheden in staat om een aangescherpte eis ook daadwerkelijke wettelijk af te dwingen en tevens een gelijk speelveld te creëren.

EPC in relatie tot de duurzaamheidsambitie gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft de ambitie om als stad in 2040 CO2 neutraal te zijn. Deze doelstelling kan alleen worden gehaald indien, naast ingrepen in de bestaande stad, ook bij nieuwe ontwikkelingen een aanzienlijke prestatie wordt geleverd. In dat kader is in het masterplan Erasmusveld-Leywegzone voor Erasmusveld de ambitie opgenomen om de meest duurzame wijk van Nederland te realiseren. Bij verdere uitwerkingen van deze ambitie is aangegeven dat de gemeente inzet op een wijk die op jaarbasis minstens energieneutraal is. De gemeente Den Haag stimuleert daarom ontwikkelaars en particuliere bouwers om verdergaande prestaties te leveren dan de Excellente Gebiedenregeling vereist.

Duurzaamheidparagraaf

De duurzaamheidparagraaf is van toepassing op alle raadsvoorstellen en collegebesluiten op het gebied van ruimtelijke ordening, openbare ruimte, water en riolering, verkeer, groen en recreatie, bouwen en wonen. De duurzaamheidparagraaf is gekoppeld aan het gebiedsgerichte milieubeleid.
In deze duurzaamheidparagraaf is aangegeven wat het ambitieniveau bij de onderscheiden milieuthema's is voor onderhavig plangebied en welke maatregelen zullen worden genomen om de verschillende ambities zo goed mogelijk te bereiken.

thema   ambitie-niveau   wordt de
ambitie gerealiseerd?  
maatregel  
bodem   extra   ja   Uit verkennend bodemonderzoek is gebleken dat er slechts lichte verontreinigingen zijn vastgesteld, er is geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Een nader onderzoek of sanerende maatregelen zijn niet noodzakelijk.  
externe veiligheid   maximaal   ja   Het plangebied ligt buiten de geldende inventarisatieafstand van de meest nabij gelegen aardgastransportleiding. Er zijn geen plaatsgebonden risicocontouren die voor dit plan van belang zijn.
Het plangebied is op grote afstand van snelwegen en de Route gevaarlijke stoffen gelegen. Een nader onderzoek naar het groepsrisico is daarom niet noodzakelijk.  
geluid   maximaal   ja   Binnen het plangebied zal ter plaatse van de ESDO-lokatie op enkele plaatsen nieuwbouw in geluidsbelaste situaties gerealiseerd worden.
Voor de betreffende lokaties is gelijktijdig met dit bestemmingsplan een besluit ontheffing hogere waarden ter inzage gelegd.  
lucht   maximaal   ja   De ontwikkelingen die het bestemmingsplan mogelijk maakt, dragen niet in betekenende mate bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteitseisen uit de Wet milieubeheer vormen daarom geen beletsel voor de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen.  
mobiliteit   extra   ja   ontsluiting:
Het gebied wordt ingericht als erf en voor autoverkeer volledig ontsloten via de Martinus Nijhoffweg. Voor langzaam verkeer wordt er wel een aansluiting gemaakt op de al aanwezige langzaam verkeer structuur langs de Erasmusweg en wordt ook een toekomstige aansluiting op het nog te ontwikkelen eco-lint door Erasmusveld mogelijk gemaakt.
parkeren:
Het bewonersparkeren vindt plaats op eigen terrein. Daarbij geldt voor de vrijstaande woningen een norm van 1 parkeerplaats voor woningen met een vloeroppervlakte minder dan 160m2 en 2 parkeerplaatsen op eigen terrein voor woningen groter dan 160 m2. Het bezoekersparkeren voor de vrije kavels wordt collectief opgelost, waarbij de geldende norm van 0,3 plaatsen per woning wordt aangehouden.
Voor de collectieve kavel binnen Erasmushove dient de totale parkeerbehoeft op de eigen kavel te worden opgelost.  
schoon   extra   ja   Het openbare gebied zal door de gemeente, afdeling beheer, worden onderhouden. In het ontwerp voor de openbare ruimte is voorzien in ORAC's (ondergrondse afvalcontainers).  
water   Water dat leeft   ja   In het gebied wordt extra oppervlaktewater aangelegd door de bestaande sloot tussen de Rhijenhove en ESDO-locatie te verbreden. Aan de zijde van de Rhijenhove wordt daarbij uitgegaan van de aanleg van natuurvriendelijke oevers.  
natuur   extra   ja   Conform het uitvoeringskader Erasmusveld Den Haag zullen ter plaatse van de Rhijenhof-lokatie bomen en ander waardevol groen gehandhaafd worden. Langs de waterkant moeten op die lokatie natuurlijke oevers worden aangelegd en langs de oevers dient 4 meter onbebouwd te blijven. Dit zal in de regels worden vastgelegd;  
klimaat   maximaal   ja   De woningen moeten voldoen aan een EPC volgens de excellente gebieden regeling. In 2012 betekent dat voor woningen een EPC van 0,4 of lager;
Met het oog op deze doelstelling zal in het deelgebied Erasmushove bij de uitgifte van de kavels geen gasaansluiting worden aangeboden;
Regenwater wordt zo veel mogelijk afgekoppeld, blijft in het gebied;