direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur
Plan: Rivierenbuurt 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0248ERivierenbrt-50VA

2.4 Functionele structuur

2.4.1 Wonen

De Rivierenbuurt ligt tussen de Schedeldoekshaven, het Spui en de spoorlijnen die de NS-stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor met elkaar verbinden. Deze omliggende infrastructuur maakt van de Rivierenbuurt een relatief geïsoleerd gebied. De buurt vormt als het ware een oase van rust in het hectische centrum van Den Haag.

De Rivierenbuurt is een typisch binnenstedelijke woonwijk. Het is een oude volksbuurt met smalle straten en een paar statige grachten met bijbehorende panden. Door haar ligging aan de rand van het centrum, ingesloten tussen doorgaande wegen en treinsporen, staat de wijk enigszins op zichzelf.

De Rivierenbuurt ligt tegen het stadscentrum aan. Alle voorzieningen bevinden zich op loopafstand: winkels, bioscopen, theaters, restaurants en cafés, de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor, het stadhuis en de bibliotheek. Terwijl het in de binnenstad gonst van economische activiteit kenmerkt de Rivierenbuurt zich door kleinschaligheid. Het gros van de voornamelijk kleine ondernemingen bevindt zich langs de randen van de wijk, zoals de Lekstraat, Pletterijkade en de Ammunitiehaven. Dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen bedrijvigheid plaatsvindt langs de andere grotere ontsluitingswegen en in de wijk zelf. Voor de dagelijkse boodschappen zijn en blijven de bewoners echter aangewezen op de omliggende wijken.

De betrokkenheid vanuit de buurt is groot. Al jarenlang komt een groep van circa dertig bewoners tweemaandelijks bij elkaar om met ambtenaren van de gemeente over ontwikkelingen in de buurt te praten.

2.4.1.1 Woningen

In de Rivierenbuurt is er sprake van een mix van particulier bezit en corporatiebezit. De woningen in het gebied Uilebomen zijn grotendeels in handen van een woningcorporatie, en dateren uit de jaren '80 en '90. Woningcorporaties bezitten ruim de helft van de woningen in Rivierenbuurt-Noord. Een op de drie woningen in Rivierenbuurt-Noord is eigendom van de bewoners of wordt particulier verhuurd. Rivierenbuurt-Zuid is het gebied tussen de NS-sporen, de Weteringkade en het Rijswijkseplein. Hier staan 365 woningen. Zeventig procent van de woningen is privaat en versnipperd eigendom. Sommige bewoners zijn tevens eigenaar. Er is sprake van particuliere verhuur en één op de vier woningen is eigendom van een woningbouwcorporatie.

De huishoudens in het plangebied zijn voornamelijk eenpersoonshuishoudens. 60% van de bewoners behoort tot de groep met een lager inkomen, wat zo'n 10% meer is dan het stadsgemiddelde. De wijk is wel representatief voor de stad Den Haag wat betreft de gemiddelde leeftijd (37 jaar) van de bewoners.

2.4.1.2 Woonschepen

Langs de Van Maanenkade liggen een aantal woonschepen. Deze zijn middels een functieaanduiding op de plankaart aangeduid.

2.4.1.3 Woonwagens

Het plangebied kent geen woonwagenlocaties.

2.4.2 Bedrijven

Het plangebied kent voornamelijk kleinschalige bedrijvigheid. Grootschalige bedrijvigheid, (groter dan 500 m2), is in geringe mate in de buurt aanwezig, maar in algemene zin ongewenst. Deze bedrijvigheid zorgt vaak voor overlast en past minder goed binnen het karakter van een woonwijk. Grootschalige bedrijvigheid kan in een woonwijk leiden tot sociaal onveilige situaties omdat de gevels erg gesloten zijn en er ’s avonds en ’s nachts in de grote bedrijfsgebouwen niemand aanwezig is. Bedrijvigheid in de buurt van 100 tot 500 m2 is vanuit het oogpunt van de gewenste functiemengingsstrategie van belang. Hiervoor is ruimte langs de randen van de wijk, in het bijzonder langs delen van de Pletterijkade en de Lekstraat.

2.4.3 Detailhandel

De wijk kent nog enkele buurtwinkels, maar hun aantal loopt terug. Voor een wat groter buurt- of wijk winkelgebied bestaat echter onvoldoende consumentendraagvlak. Binnen de wijk zijn gewoonweg te weinig potentiële klanten om een dergelijke winkel levensvatbaar te maken.

2.4.4 Dienstverlening

Dienstverlening is voornamelijk te vinden in winkelruimten naast de detailhandel en soms in winkels op straathoeken, die daarvoor werden gebruikt door detailhandel.

2.4.5 Horeca

In het gebied zitten enkele kleinschalige horecavestigingen. Deze vestigingen passen binnen het karakter van de buurt en zijn middels een aanduiding op de plankaart bestemd. Uitbreiding van horeca in woonbuurten is niet gewenst en daarom maakt het bestemmingsplan geen nieuwe horeca mogelijk.

2.4.6 Kantoren

In de wijk zijn nog slechts op enkele locaties grote kantoren te vinden. Grote kantoren als het postkantoor, zijn verhuisd naar de grote kantorenconcentraties of zijn opgeheven.

2.4.7 Maatschappelijk

De Rivierenbuurt huisvest diverse wijkgerichte maatschappelijke organisaties, zoals kinderopvang, scholen, buurthuizen, ouderenwerk en gehandicapten dagopvang. Deze organisaties blijven behouden voor de buurt.

2.4.8 Cultuur en Ontspanning

Binnen het plangebied bevindt zich een kookstudio aan de Boomsluiterskade 376. Verder bevinden zich geen culturele voorzieningen binnen het plangebied.

2.4.9 Sport en recreatie

De gemeente wil de bestaande sportvoorzieningen in de wijk behouden. Het sportbeleid overlapt het groenbeleid daar waar sport buiten plaatsvindt. Het gaat dan niet alleen om sportvelden en buitensportaccommodaties maar ook om parken, pleinen en straten en grote groengebieden en water. Om laagdrempelige sportvoorzieningen mogelijk te maken, wordt de Jan van Nassauschool verbouwd met vergrote gymzaal en sportdak.