direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Seinpostduin 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0237DSeinpost1h-50VA

2.3 Functionele structuur

2.3.1 Wonen

Wonen is de belangrijkste functie in het plangebied. De bebouwing in het gebied is sterk wisselend van karakter. Rond het paviljoen De Witte en het museum Beelden aan Zee ligt een rustig woonbuurtje met woningen in de stijl van de Haagse school met twee lagen en een plat dak en met tuin. Het betreft hier de Jongeneelstraat, de Pellenaerstraat, de Harteveltstraat en de Scheveningse Slag. Ook langs de Zeeweg is een rijtje van dit woningtype te vinden. Aan de Zeekant en rondom het voormalige Seinpost is de bebouwing veel afwisselender zowel qua verschijningsvorm als qua functie. In de zeventiger jaren zijn daar een aantal appartementencomplexen gebouwd met 5 tot 9 bouwlagen. Er is echter ook nog een flink aantal panden bewaard gebleven. Deze rond 1900 gebouwde panden hebben veelal nog hun oorspronkelijke functie als familiehotel of –pension of villa c.q. herenhuis. De meeste van deze panden zijn aangewezen als gemeentelijk monument om nog iets van de vroegere grandeur van Scheveningen-Bad te bewaren. De bebouwing langs de Gevers Deynootweg laat eveneens een grote verscheidenheid zien met aan de zeezijde eengezinswoningen en portieketagewoningen in twee lagen met kap en woningen in drie lagen met plat dak en aan de landzijde een zeer divers beeld: het uit 1968 daterende Badhotel Scheveningen in 6 lagen naast een aantal tot monument aangewezen panden van rond 1900. Het voormalige pand de Stichting Sophia is voor de helft gesloopt. Het beeldbepalende deel aan de Gevers Deynootweg is verbouwd tot 5 appartementen. Op het achterterrein zijn op een parkeergarage 16 nieuwe appartementen toegevoegd en 8 drive-in woningen. In het blok tussen de Maasdijkstraat en Rotterdamsestraat wordt voornamelijk gewoond: in een vroeg-naoorlogs gebouw met portieketagewoningen en in een gebouw met portieketagewoningen dat uit 1940 dateert. De bebouwing aan de Wassenaarse-straat is wezenlijk anders van karakter en sluit meer aan bij de oudere bebouwing van het dorp. De voortuinen, die bijna overal in het plangebied aanwezig zijn ontbreken. Ook hier overheerst de woonfunctie, hier in de vorm van beneden- /bovenwoningen in 3 lagen uit de twintiger jaren en een zeer gevarieerd deel van rond 1900 in 2 à 3 lagen met kap.

2.3.2 Bedrijven en kantoren

Bedrijven ontbreken in het plangebied. Een tweetal panden is (deels) in gebruik als makelaarskantoor resp. verhuurkantoor voor woonruimte.

2.3.3 Detailhandel

Het wijkwinkelcentrum Keizerstraat/Badhuisstraat bevindt zich op loopafstand. In het plangebied ontbreekt de detailhandel op twee uitzonderingen na: de apotheek op de hoek Gevers Deynootweg / Rotterdamsestraat en een sigarenwinkel op de hoek Rotterdamsestraat / Dirk Hoogenraadstraat.

2.3.4 Horeca

De horeca is na wonen de belangrijkste functie in het gebied. Het gebied telt negen hotels, waarvan 6 met 3 sterren, 2 met 2 sterren en 1 ongeclassificeerd hotel. De hotels hebben een gezamenlijke capaciteit van 251 kamers en bevinden zich allemaal aan het Seinpostduin of de Gevers Deynootweg. Vijf hotels zijn met niet meer dan 15 kamers zonder meer klein. Hotel Scheveningen, Boulevardhotel en Atlanta Zee zijn met resp. 25, 32 en 44 kamers groter. De meeste hotels zijn gevestigd in één of meer vooroorlogse panden. Er zijn wat dat betreft twee uitzonderingen, tevens de twee grootste hotels in het gebied: hotel Atlanta Zee aan het Seinpostduin is gevestigd in een in 1968 gerealiseerd gebouw van 6 lagen. In hetzelfde jaar werd het Badhotel aan de Gevers Deynootweg 15 gebouwd. De laatst genoemde twee hotels hebben een capaciteit van resp. 44 en 90 kamers. In het gebied zijn twee restaurants aanwezig. In de oksel van het in 1979 gerealiseerde appartementengebouw Seinpost aan de Zeekant is restaurant Seinpost gevestigd. Het tweede restaurant bevindt zich in het pand Gevers Deynootweg 4. Het enige café in het gebied was op de hoek van de Wassenaarsestraat en de Schuitenweg gevestigd. Momenteel staat dat pand echter leeg.

2.3.5 Onderwijs, cultuur en welzijn

In het duin rondom het paviljoen Von Wied is in 1994 het Rijksmuseum Beelden aan Zee gerealiseerd. Het paviljoen zelf is van functie en naam veranderd. Het is nu een dependance van sociëteit De Witte en heet daarom nu ook paviljoen De Witte.

Op het binnenterrein van het bouwblok tussen Seinpostduin en Zeeweg is de scoutinggroep Admiraal De Ruytergroep gevestigd.

Onderwijsvoorzieningen, voorzieningen voor welzijn en zorg, sportaccommodaties, kerken of andere voorzieningen van levensbeschouwelijke aard zijn niet in het plangebied aanwezig.