Plan: | Zeeheldenkwartier 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0227EZeeheldenkw-50VA |
Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) is erop gericht de kans om buiten een inrichting met gevaarlijke stoffen te overlijden door een ongewoon voorval binnen die inrichting tot een redelijk niveau te beperken en dat beperkt te houden. Het besluit hanteert daartoe verplichte afstanden en grens- of richtwaarden en gaat uit van twee normen:
Verder onderscheidt het Bevi kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten. Zo wordt een woonwijk als een kwetsbaar object en twee woningen op één hectare als een beperkt kwetsbaar object omschreven. De aanwezigheid van de volgende risicovolle inrichtingen is getoetst:
Transport
Voor het beoordelen van het groepsrisico reikt het invloedsgebied tot 200 m vanaf het hart van de weg waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Het plangebied ligt niet binnen 200 m van een snelweg of andere delen van de Route gevaarlijke stoffen zoals deze bij besluit van 25 maart 2004 door de gemeenteraad is vastgesteld. Een nader onderzoek naar het groepsrisico, op grond van de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen, is daarom niet noodzakelijk.
Buisleidingen
Het plangebied is beoordeeld op de aanwezigheid van hogedruk aardgastransportleidingen en de toetsingsafstanden volgens de Circulaire zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen, van 26 november 1984. Het plangebied ligt buiten de toetsingsafstand van de meest nabijgelegen aardgastransportleiding. Een nadere risicobeoordeling op grond van deze circulaire is niet noodzakelijk.
Inrichtingen
Er zijn geen LPG-tankstations aanwezig of geprojecteerd waarvan de veiligheidscontouren geheel of gedeeltelijk in het plangebied zijn gelegen. Installaties van LPG-tankstations liggen op meer dan 150 meter vanaf de grens van het plangebied.
Aan de Zoutmanstraat bevindt zich een wapenhandel. Kruit en munitie zijn in speciaal daarvoor ontworpen bouwkundige kluizen opgeslagen. Naar aanleiding van de Vuurwerkramp in Enschede is ten aanzien van de opslag van ontplofbare stoffen nieuwe regelgeving ontstaan. De door het Ministerie van VROM in juli 2006 opgestelde Circulaire opslag ontplofbare stoffen voor civiel gebruik maakt daar deel vanuit. De Circulaire dient gebruikt te worden bij vergunningverlening in het kader van de Wet milieubeheer. Met het oog op het ALARA-beginsel (As Low As Reasonably Achievable) moet ook de bestaande situatie aan de Circulaire worden getoetst. In de Circulaire is vastgelegd dat er rond iedere opslagplaats voor ontplofbare stoffen een veiligheidsafstand dient te worden aangehouden tot (beperkt) kwetsbare objecten zoals woningen. Op grond van de Circulaire dient de situatie vooralsnog als "risicovol" voor de omgeving te worden aangemerkt. Door een daartoe gespecialiseerde instelling zal, om de hoogte van het werkelijke risico vast te stellen en de daaraan verbonden consequenties te bepalen, op korte termijn nader onderzoek worden uitgevoerd. In afwachting van de uitkomsten van het onderzoek is de veiligheidscontour van de inrichting, door de gemeente van de provinciale risicokaart Zuid-Holland verwijderd.
Op het Prins Hendrikplein is voor de distributie van aardgas een drukregel- en meetstation geplaatst. Volgens de provinciale risicokaart van Zuid-Holland geldt voor dit gasdrukregel- en meetstation een veiligheidscontour van 15 meter. Binnen deze contour mogen geen nieuwe (beperkt) kwetsbare bestemmingen worden gerealiseerd. Op de provinciale kaart is de plaats van het bouwwerk niet correct aangegeven. De contour is in overeenstemming gebracht met de actuele situatie op het plein.