Plan: | St. Jacobskerk e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0225EStJacobskeo-50VA |
Kenmerkend voor het gebied is de grote menging van functies op zowel de begane grond als op de verdiepingen van panden met de nadruk op detailhandel en horeca. Deze is hieronder in kaart gebracht.
functie-inventarisatie 2011-2012 (zie ook Bijlage 3)
Aan het Scheveningseveer worden in een voormalige vestiging van Pont-Meijer opslagruimten verhuurd. Al een aantal jaren speelt hier een initiatief om in de toekomst op het binnenterrein woningen met bijbehorende parkeervoorzieningen te realiseren. Deze plannen zijn echter nog niet zo ver, dat ze in het bestemmingsplan opgenomen kunnen worden.
In het gebied komen verschillende voorzieningen voor op het gebied van cultuur en ontspanning waaronder:
Theaters en bioscopen:
Culturele instellingen:
Evenementen- en expositieruimten:
Muziek:
Overig:
De belangrijkste bestemming in het plangebied is de detailhandelsfunctie. Het plangebied is onderdeel van het Haagse kernwinkelapparaat, en strekt zich uit tussen de Grote Markstraat, Spuistraat, Hofweg, Buitenhof, Hoogstraat, Molenstraat, Prinsestraat, omgeving St. Jacobskerk en Jan Hendrikstraat, met uitlopers zoals het Noordeinde. Op een aantal plekken wordt de detailhandel afgewisseld door horeca (lunchrooms, restaurants, cafés en hotels) met een concentratie rond de Grote Markt, Prinsestraat, Noordeinde en rond het Buitenhof.
Het kernwinkelgebied van Den Haag is een van de grootste winkelcentra van ons land en het verzorgingsgebied is daarmee ook aanmerkelijk groter dan het grondgebied van Den Haag. In grote lijnen is de verdeling:
Dienstverlening in het gebied ligt verspreid tussen en naast de detailhandel en horeca. Het betreft voornamelijk uitzendbureaus, kapsalons, schoonheidssalons e.d.
De horeca in het gebied telt ca. 150 vestigingen waaronder veel restaurants met verschillende keukens. De afwisseling van horeca en detailhandel betekent ook dat na sluitingstijd van de winkels, de binnenstad een levendige en gezellig sfeer binnenstad houdt tot laat in de avond. De lunchrooms, restaurants, eetcafés, cafés en hotels zijn geconcentreerd rond de Grote Markt, in en in de directe omving van de Prinsestraat, in het Noordeinde en rond het gebied Buitenhof / Kettingstraat.
In het gebied zijn verschillende kantoorconcentraties: de Raad van State tussen Parkstraat, Kneuterdijk en Paleisstraat, regeringsgebouwen aan en rond het Buitenhof, en verspreid liggende concentraties van kantoren aan de Riviervismarkt tussen Parkstraat en Amaliastraat. Ook solitaire kantoorgebouwen zijn in het gebied aanwezig. De kantorenmarkt krimpt in en dat is ook op verschillende locaties in het gebied het geval merkbaar, de leegstand neemt toe.
Onderwijs
Voor zover bekend is er één instelling voor dagopvang gevestigd: de Blauwe Ooievaar aan het Noordeinde 143 (van SKON Kinderopvang).
Welzijn
Aan het Scheveningseveer 7 is een vestiging van de COC-Haaglanden.
Maatschappelijk
In het gebied is een aantal kerkgebouwen aanwezig die tevens als evenementen- en expositieruimten worden gebruikt.
Er zijn behalve in de Paleistuin weinig speelvoorzieningen in de openbare ruimte; noch goede, sportief ingerichte speelruimten.
Particuliere (commerciële) sport:
Het plangebied is een onderdeel van de Haagse binnenstad. De binnenstad is belangrijk voor de identiteit van heel Den Haag. In het bestemmingsplan zit de Passage, het paleis Noordeinde en de grote kerk. Dit zijn boegbeelden voor de identiteit van Den Haag.
De woonfuncties liggen voornamelijk ten noordwesten van de lijn Gravestraat - Rond de Grote Kerk en in het zuidelijke deel in de Nieuwstraat, de Schoolstraat en rond de Grote Markt en zijn met name op de verdiepingen te vinden. Op de begane grond van deze panden zijn merendeels andere functies te vinden.
In de periode 1998-2005 zijn twee grote woningbouwcomplexen (voormalig postkantoor en het kantoorgebouw de Driehoekjes) opgeleverd waardoor het wonen in dit deel van de binnenstad een grote impuls heeft gekregen.
Het plangebied kent een bovengemiddelde woningmarktpositie. Zowel de gemiddelde waarde van de eengezinswoningen (die slechts 10 procent van de woningvoorraad t.o.v. 21 procent in Den Haag) als de gemiddelde waarde van de appartementen ligt significant hoger qua WOZ-waarde dan gemiddeld in Den Haag. Opvallend aan de inwoners in het plangebied is de oververtegenwoordiging van de leeftijdsklasse 20-44 jaar en een hoger aandeel autochtonen, westerse allochtonen en expats ten opzichte van het Haags gemiddelde.
In het gebied liggen geen woonschepen.
In het plangebied zijn geen woonwagens aanwezig en zijn ook geen woonwagens toegestaan.