Plan: | Florence Nightingale Park |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0222BFlorenceNP-51VA |
De Leyweg vormt de centrum-as van het stadsdeel Escamp waarlangs in de komende jaren ontwikkelingen in de voorzieningensfeer zullen plaatsvinden. De centrum-as loopt van het HagaZiekenhuis, via het winkelcentrum Leyweg, het nieuwe Urban Center met het Medialab, naar het nieuwe Stadskantoor annex bibliotheek en sluit vervolgens via de sportvelden in het Erasmusveld aan op de Laan van Wateringseveld.
Ter plaatse van het gebied wordt de rooilijn van de Leyweg onderbroken en is er geen sprake van een stedelijk straatprofiel. Alleen het Oogziekenhuis en in mindere mate het Zusterhuis zijn aan de leyweg gesitueerd, zij het teruggelegd. Het hoofdgebouw is met zijn gedraaide richting en vrije ligging in het groen, niet gesitueerd aan de Leyweg, maar heeft met de monumentale hoofdingang wel een duidelijk adres aan de Leyweg.
De bebouwing binnen het gebied bestaat uit
Het OV-knooppunt aan de Leyweg, gelegen tegenover het HagaZiekenhuis, is een overstapstation voor de bussen uit het Westland op de RandstadRail lijn 4 en tramlijn 6 naar het stadscentrum en het Centraal Station en de overige bussen in west Den Haag.
Het plangebied wordt aan drie zijden begrensd door wijk- en buurtontsluitende wegen: Dedemsvaartweg, Escamplaan en Leyweg. De Escamplaan is geen doorgaande weg maar alleen voor het openbaar vervoer toegankelijk, halverwege ligt er een 'bussluis'. Het eerste deel van de Escamplaan ontsluit vanaf het kruispunt met de Leyweg een deel van Houtwijk (Albert Schweitzerlaan).
De Zuidwoldestraat onsluit de woonbuurt FlorenceNigtingalepark; een autoverbinding tussen dit woongebied en het Ziekenhuisterrein is bij de realisatie van dit woongebied uitdrukkelijk uitgesloten.
Binnen het plangebied liggen parkeerterreinen voor het HagaZiekenhuis en ontsluitende wegen naar de omringende wijk- en buurtontsluitingswegen. Ten behoeve van hulpdiensten is er tussen het park en het ziekenhuisterrein een verbindingsweg tussen de Escamplaan en de Leyweg.
In het gebied liggen diverse voet- en fietspaden. De voornaamste verbinding vormt het fiets/voetpad vanaf de Dedemsvaartweg/Kerketuinenweg door het park naar de Leyweg (Benschoplaan).
De grootste groenvoorziening in het gebied is het Florence Nigtingalepark. Het park bestaat voor een groot deel uit door beplanting omgeven speel- en zonneweiden. In het park bevindt zich een kinderboerderij en een complex kindertuinen, omgeven door een beplanting met voor het grootste gedeelte inlandse kruiden, bomen en heesters (de J.A. Nijkamptuin).;
Het Florence Nightingale Park sluit aan op het buurtpark 't Kleine Hout in Houtwijk. De twee parken worden gescheiden door het autoluwe deel van de Escamplaan.
Rond het HagaZiekenhuis bevindt zich veel groen in de vorm van plantsoenen met bomen.
Een grote speelplaats biedt de kinderen uitgebreide mogelijkheden zich uit te leven. Daarnaast bevindt zich een bloementuin met zitgelegenheid. Op de hoek van de Zuidwoldestraat en de Dedemsvaartweg ligt een volkstuinencomplex.
Stedelijke ecologische hoofdstructuur, deel Groene Assen Zuidwest
De bomenrijen van de Dedemsvaartweg, de Zuidwoldelaan en de Leyweg maken onderdeel uit van de stedelijke groene hoofdstructuur en de stedelijke ecologische verbindingszones. De verkeersluwe Escamplaan wordt gekenmerkt door de aan weerszijde aanwezige bomenrijen die echter in dit gebied geen onderdeel vormen van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur en ecologische verbindingszones.
De gemeentelijke nota 'Groen kleurt de stad' benadrukt het belang van groen in en om de stad. Daarbij wordt aandacht besteed aan hun toegankelijkheid, gebruik en beleving. De groenvoorzieningen in het plangebied en het verbinden daarvan met andere groenvoorzieningen in de buurt van het plangebied ziet de nota echter niet als onderdeel van de stedelijke groene hoofdstructuur. Wel acht de nota het behoud dan wel de ontwikkeling van bomenrijen langs de Dedemsvaartweg en de Leyweg onderdelen van het raamwerk van genoemde structuur. Het behoud dan wel de ontwikkeling van bomenrijen zijn juridisch geborgd middels de functieaanduiding 'ecologische verbindingszone'. Bij de totstandkoming van deze nota waren de niet-gemeentelijke groenbeheerders ook betrokken.
De Nota Agenda voor de Haagse Verdichting (rv. 51: 2009) biedt een leidraad voor binnenstedelijke verdichting in Den Haag. Om Den Haag haar groene karakter te laten behouden en de groene hoofdstructuur, zoals vermeldt in de nota 'Groen kleurt de stad' en die andere gebieden betreft, te versterken, is het noodzakelijk om binnenstedelijk te verdichten. Het terrein rondom het bestaande Haga Ziekenhuis wordt geschikt bevonden om te verdichten met een groenstedelijk milieu. Het aanwenden van een deel van het park voor bebouwing behoort daarmee tot de mogelijkheden. Verder wordt de bestemmingsregeling voor kindertuinen vervangen door de bestemming 'Groen'. Daarmee wordt een tamelijk deel van het plangebied met een groen karakter tevens openbaar betreedbaar
Het plangebied ligt in peilvlak I van de Esthofpolder. In deze polder is een waterbergingsopgave aanwezig. Dit betekend dat er in het plangebied moet worden voldaan aan de bergingsnorm van 325 m3/ha. In het betreffende peilvlak wordt een waterpeil van NAP -1,75 m gehandhaafd en een maximaal toelaatbare peilstijging van 0,60 m.
In het plangebied ligt een boezemwatergang en verschillende polderwatergangen. De boezemwatergang aan de noordzijde van het plangebied (het Escampkanaal) is geen open watergang. Deze watergang is aanwezig in de vorm van een duiker. De watergang, en daarmee deze duiker, behoort tot het primaire boezemwater.
Over het terrein hoek Escamplaan - Leyweg liggen twee leidingen. Een daarvan is van de gemeente waarmee water vanuit de boezem inlaat in het bedrijventerrein Kerketuinen. Daarnaast ligt een leiding van het Hoogheemraadschap Delfland',de zogenaamde Westambachtleiding, onderdeel van het boezemwater vanaf het Nieuwe Water aan de Lozerlaan naar de Veenendaalkade; dit water in de leiding behoort tot het primaire watersysteem.
In het zuidelijke gedeelte van het plangebied ligt langs de Zuidwoldestraat een polderwatergang welke via de Constance Gelderblomlaan naar de Benschoplaan loopt. Deze polderwatergang behoort tot het hoofdwatersysteem van de polder
. Watersysteem
Net buiten het plangebied ligt aan de Veenendaalkade een water met een boezemkade met een breedte van 14,6 meter dat zich niet tot het plangebied uitstrekt en daardoor valt de beschermingszone gedeeltelijk binnen het plangebied.
Bodemonderzoek Leyweg (ong) te Den Haag, ATKB, 20080584, 27 augustus 2008.
Het doel van het aanvullend bodemonderzoek is om vast te stellen of de aangetroffen verontreinigingen op het kadastrale perceel M5015 zich ook bevinden op het naastgelegen kadastrale perceel M5060. Middels het aanvullend bodemonderzoek wordt vastgesteld of de werkzaamheden die op dit gedeelte van de te ontwikkelen locatie zullen plaatsvinden, zich wel of niet bevinden in het 'geval van ernstige bodemverontreiniging'.
Verontreinigingsituatie:
Op het perceel van het oogziekenhuis, kadastraal M5015, is sprake van een 'geval van ernstige bodemverontreiniging'. Het geval van bodemverontreiniging wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van diverse metalen in de grond. De verontreinigingen in de grond kunnen worden gerelateerd aan de aanwezige puinbijmengingen. De verontreinigingen worden in noordoostelijke richting begrensd door de aanwezige waterpartij en in noordwestelijke richting door de door ATKB geplaatste boringen 3 en 4. Het geval van bodemverontreiniging manifesteert zich in de ondergrond (globaal tussen 1,0 en 2,0 m-mv) rond de door ATKB geplaatste boringen 6 en 100. Richting de keerlus van de tram worden ter plekke van boring 104 overschrijdingen gemeten van de T-waarde voor lood en zink.
Ten behoeve van het aanvullend onderzoek is een drietal grondboringen verricht. Op basis van de gegevens van de verontreinigingssituatie, zoals vastgelegd in voornoemd rapport van ATKB, is een aantal grondmonsters geselecteerd ten behoeve van analyse in het laboratorium. De geselecteerde monsters zijn geanalyseerd op een metalenpakket.
In de puinhoudende bodemlagen worden over het algemeen diverse lichte verhogingen en enkele matige en sterke verhogingen aan metalen gemeten. In de zintuiglijk niet met puin vermengde bodemlagen worden geen verhogingen gemeten. Ter plaatse van boring B50 overschrijdt in de bodemlaag van 1,5 tot 2,0 m-mv het gehalte aan zink de interventiewaarde. Ter plaatse van de boringen B51 en B52, geplaatst langs de waterpartij en ter hoogte van de geplande werkzaamheden aan de duiker, zijn geen overschrijdingen van de streefwaarden aangetoond.
Conclusies:
Het geval van bodemverontreiniging, aanwezig op het kadastrale perceel M5015, bevindt zich ook op het kadastrale perceel M5060. Het geval van bodemverontreiniging wordt in oostelijke richting begrenst door de boringen B51 en B52. De voorgenomen werkzaamheden op het kadastrale perceel M5060 (opbrengen grond op klein gedeelte van het talud langs de waterpartij en het maken van een aansluiting op de bestaande duiker) zullen buiten de contouren van de aanwezige verontreinigingen plaatsvinden. Voor de werkzaamheden ter plaatse van het geval van bodemverontreiniging op het perceel M5015 dienen sanerende maatregelen te worden getroffen.
In het plangebied zijn persleidingen aanwezig. Ook is er een rioolgemaal in het plangebied aanwezig welke eigendom is van het Hoogheemraadschap Delfland.
Tussen de watergang van de Veenendaalkade en de Lozerlaan ligt een ondergrondse waterverbinding. Naast deze ondergrondse waterverbinding ligt een tweede leiding tussen de Veendendaalkade en de Platinaweg door Escamplaan:
Persleidingen Hoogheemraadschap Delfland
In het plangebied ligt een gasdrukregel- en -meetstation type C met een veiligheidscontour van 15 m. De Route gevaarlijke stoffen ligt op ruime afstand.
In de zuidoosthoek van het plangebied is in 2011 een geothermiecentrale gerealiseerd. De centrale pompt warm water uit de aardbodem en deze wordt via deze centrale als stadsverwarming aangeboden aan ca.4000 woningen in zuidwest Den Haag