direct naar inhoud van 1.2 Doel van het bestemmingsplan
Plan: Oostduin - Arendsdorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0218GArendsdorp-50VA

1.2 Doel van het bestemmingsplan

Met het oog op een verantwoord beheer van de ruimtelijke structuur heeft het bestemmingsplan Oostduin - Arendsdorp tot doel:

  • 1. Upgraden van de aanwezige landgoederen en het 'Goetlijfpark' (ook wel 'Bunkerpark' of 'Bunkerbosje' genoemd) met hierin de bestemminglegging natuur, groen en infrastructurele voorzieningen (bijv. bruggen) over water op grond van de vastgestelde beheervisie Oostduin - Arendsdorp inclusief het Goetlijfpark (Bunkerbosje) en de Stedelijk Groene Hoofdstructuur.
  • 2. Opname van een planologisch-juridisch kader voor de planontwikkeling: vervanging van serviceflat Arendsdorp met de bestemming "Wonen".
  • 3. Opname van stedenbouwkundige kaders in de toelichting voor een mogelijke toekomstige planontwikkeling: vervanging of renovatie van het verpleeg- en verzorgingshuis Oostduin met de bestemming "Maatschappelijk" (maatschappelijke voorzieningen en welzijnsvoorzieningen).
  • 4. Opname van een adequate aan- en bijgebouwenregeling voor bestaande woningen in het plangebied (niet voor aanwezige kantoren en welzijnsvoorzieningen).
  • 5. Voor het gedeelte waarin geen ontwikkelingen zijn beoogd zal op grond van het Rijksbeschermd Stadsgezicht sprake zijn van een conserverende bestemminglegging waarin de bestaande situatie in stand zal worden gehouden. De bestaande ruimtelijke structuur van het plangebied is over het algemeen goed: de openbare ruimte, de ruimtelijke samenhang en differentiatie, de relatie tussen openbaar en privĂ©-gebied, de bouwkundige staat van woningen en voorzieningen en de kwaliteit van de architectuur. Afgezien van de ontwikkeling genoemd onder twee is het plan in hoofdzaak een conserverendbestemmingsplan waarin de karakteristieke waarden van de wijk op het gebied van beeld, landschap, bebouwing en functies worden behouden. Er is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de landschappelijke inpassing (gelet op de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten) van het plan enerzijds en de woonwensen en gebruiksvrijheden van de bewoners en gebruikers anderzijds. Het bestemmingsplan biedt hiervoor de planologisch-juridische basis voor handhaving van de ruimtelijke situatie zoals die nu is, voor het beheer ervan voor in de toekomst en het mogelijk maken van de nieuwe ontwikkelingen.