direct naar inhoud van 5.1 Ruimtelijke en functionele opzet
Plan: Benoordenhout
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0213GBenoorden-50VA

5.1 Ruimtelijke en functionele opzet

  • Ruimtelijke hoofdstructuur en verbindingen ;

De ruimtelijke hoofdstructuur en verbindingen binnen het plangebied zullen geen wijzigingen ondergaan. De Van Alkemadelaan, de Benoordenhoutseweg / Zuid Hollandlaan alsmede de Koningskade / Raamweg houden de functie van hoofdontsluitingsweg, waarbij de route Benoordenhoutseweg - Raamweg tevens als route gevaarlijke stoffen is aangemerkt.

De Jan van Nassaustraat, Wassenaarseweg, Oostduinlaan, Carel van Bylandlaan, Ruchrocklaan en Waalsdorperweg vormen de hoofdstuctuur binnen de wijk. Deze straten met ruime profielen met bomen benadrukken het groene karakter van de wijk.

  • Bebouwingsbeeld, stedenbouwkundige en architectonische kenmerken, monumentale ensembles, e.d.

Het plangebied is grotendeels aangewezen als een rijksbeschermd stadsgezicht. In het algemeen geldt binnen het gebied van het beschermde stadsgezicht dat de bestaande ruimtelijke structuur van ondermeer straten, pleinen en groenvoorzieningen in hun onderlinge samenhang behouden moeten blijven. Verandering van deze elementen is slechts toegestaan met behoud en zo nodig verbetering van deze elementen. Dit betekent dat de bouwwijze aan moet sluiten bij de bestaande omgeving en de daarin voorkomende cultuurhistorische waarden. Ten behoeve van de bescherming van het beschermde stadsgezicht worden in de regels van dit bestemmingsplan aanvullende bepalingen opgenomen ten behoeve van de het behoud van de cultuurhistorische waarden.

De typische schaal en structuur van het vooroorlogse bebouwingsbeeld, gekenmerkt door de grote harmonie in de baksteen-woonhuisarchitectuur, bepaalt het ruimtelijk karakter van het Benoordenhout. De homogeniteit tussen bebouwing, straatprofielen, het groene karakter in verschillende straatwanden en de groenstructuren en het landschappelijke karakter van de straten en lanen met hun zichtassen en groen bepalen voor een belangrijk deel de kwaliteit van de wijk. De herkenbaarheid van lanen van vroegere buitenplaatsen omringd door fraaie huizen geeft aan deze wijk extra allure en zorgt voor een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. In het bestemmingsplan wordt de bebouwing in verschillende straten die tot hoogwaardige stedebouwkundige ensembles behoren gedetailleerd bestemd. Het bebouwingsbeeld wordt ondermeer vastgelegd door de maximale goot- en bouwhoogten vast te leggen.

Het Benoordenhout kenmerkt zich door bebouwing van twee of meerdere bouwlagen die in het merendeel van de gevallen is voorzien van kappen, vooral zichtbaar aan de voorzijde. De kap kan bestaan uit een echte kap waarbinnen de bovenste verdieping (kapverdieping) valt maar ook bebouwing die aan de straatzijde is opgebouwd uit een gedeeltelijke kap met aan de tuinzijde daarachter een plat dak (zie figuur onder E2Gk).

De bouwhoogten worden op twee verschillende manieren vastgelegd. Indien de bebouwing met een plat dak is uitgerust wordt de maximaal gemeten hoogte aangegeven, ook indien een gedeelte van de bovenste verdieping niet het hele dakvlak beslaat (o.a. aan de Ruychrocklaan). Indien de bebouwing aan de voorzijde is voorzien van één of meerdere goten, worden de maximale goot- en bouw hoogte op de plankaart aangeduid.

In het bestemmingsplan Benoordenhout uit 1981 wordt aan de hand van een schema uiteengezet welk type bebouwing met een kap/kapverdieping moet zijn uitgerust en wanneer de kap mag worden vervangen door een extra bouwlaag mits deze niet zichtbaar is vanaf de straat. In het nieuwe plan wordt dit schema niet meer toegepast maar wordt op de plankaart en in de regels aangegeven wat gebouwd mag worden. Op met name tweelaagse bebouwing met een plat dak wordt, middels een aanduiding "sba-dob" op de plankaart, de mogelijkheid geboden tot het realiseren van een dakopbouw. Daarnaast mag op een gedeeltelijke drielaagse bebouwing het resterende dakvlak ook bebouwd worden, aangezien het huidige bestemmingsplan Benoordenhout die mogelijkheid ook al bood.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0213GBenoorden-50VA_0017.png"

Figuur : voorbeeld van hoe de oude regeling van de bebouwing in twee bouwlagen in het nieuwe bestemmingsplan wordt opgenomen.

In het Benoordenhout staat ook bebouwing in drie lagen waarop een kapverdieping verplicht is en waarop een kapverdieping mag worden gerealiseerd. Onderstaand figuur geeft hiervan een voorbeeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0213GBenoorden-50VA_0018.png"

Figuur : voorbeeld hoe de oude regeling van drie bouwlagen in het nieuwe bestemmingsplan zou kunnen worden opgenomen.

In het Benoordenhout liggen straten met een drielaagse bebouwing waar de mogelijkheid in het vigerende bestemmingsplan bestaat om binnen het profiel van een kapverdieping een extra bouwlaag is te realiseren. Van deze mogelijkheid is overigens in de afgelopen jaren geen gebruik gemaakt.

Onderzocht is of op deze bebouwing dakopbouwen kunnen worden toegestaan. Daarbij is gekeken naar het profiel van deze straten (breedte / hoogte verhouding), de ensemblewaarde, de maatvoering van binnenterreinen, de hoogte van de omliggende bebouwing, de dakvormen en de architectuur. In het merendeel van de gevallen blijkt dat het stedenbouwkundig en vanuit cultuurhistorisch perspectief het niet goed mogelijk is om binnen het profiel van een kap een kapverdieping dan wel een extra bouwlaag, die niet zichtbaar is vanaf de straat, toe te staan. Daar waar een kap verplicht is, zou een ombouw naar een extra bouwlaag waarbij de kapvorm aan de voorzijde behouden blijft nog wel mogelijk zijn. Het betreft hier de Goetlijfstraat en de Ridderlaan.

  • Groen en openbare ruimte

De kenmerkende openbare ruimte met veel groen langs de Wassenaarseweg, Van Hogenhoucklaan, Ruychrocklaan, van Soutelandelaan en van Mojalenlaan vormen de groene verbindingen naar de omringende landgoederen Clingendael/Groenendaal/Oosterbeek, het Haagse Bos en het Malieveld/ de Koekamp. Het Rosarium op het Jozef Israëlsplein en het Landgoed Oostduin - Arendsdorp vormt het groene hart van de wijk. De in het gebied aanwezige groenvoorzieningen worden al of niet in combinatie met watergangen in het bestemmingsplan opgenomen inclusief de wandel- en fietspaden.

De boombeplanting die onderdeel uitmaakt van de "Stedelijke Groene Hoofdstructuur" wordt in het bestemmingsplan deels onder de groenbestemming en deels in de verkeersbestemmingen van het plan opgenomen.

  • Verkeer en parkeersituatie

De Jan van Nassaustraat, Wassenaarseweg, Oostduinlaan, Carel van Bylandlaan, Ruchrocklaan en Waalsdorperweg worden als buurtontsluitingsstraten in het bestemmingsplan opgenomen. De overige straten vallen onder het predicaat verblijfsstraat of verblijfsgebied. Deze straten kunnen aangewezen worden als 30km/h gebieden.

  • Wonen

Het Benoordenhout is primair een woongebied. Binnen dit woongebied worden eengezinswoningen in aaneengesloten, in twee en drie onder een kap en in villabebouwing aangetroffen. Meergezinswoningen komen zowel voor in portiek-/etagewonigen als in flatgebouwen. In het bestemmingsplan wordt binnen de woonbestemmingen dit onderscheid niet meer gemaakt. In de algemene gebruiksregels wordt echter wel het gebruik van eengezinswoningen als meergezinswoningen uitgesloten.

Een tweede onderscheid is te maken in woonbebouwing in gesloten en half gesloten bouwblokstructuren en van solitaire bebouwing. Dit onderscheid vergt verschil in benadering van hoofdgebouwen en het toestaan van aan- en bijgebouwen.

In het plan wordt middels een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheid geboden om op een aantal locaties kantoorpanden om te bouwen naar appartementen, waarin in elk geval wonen is toegestaan.

  • Detailhandel

De karakteristieke kleinschaligheid van de aanwezige speciaalzaken is de kracht van de Van Hoytemastraat, waarmee zij zich onderscheidt van andere winkellocaties in dit deel van de stad. Dit karakter dient dan ook behouden te blijven. In de afgelopen jaren heeft een aantal winkels zich uitgebreid door de ruimte in tuinen aan de achterzijde te benutten. Een teken dat ondernemers vertrouwen hebben en bereid zijn te investeren. In het bestemmingsplan wordt deze vorm van uitbreiding dan ook toegestaan. Ten opzichte van de hiervoor genoemde trend van schaalvergroting zijn dit beperkte uitbreidingen en blijft het kleinschalige karakter behouden. De positie van de straat lijkt hiermee te worden geconsolideerd.

De Weissenbruchstraat heeft primair een winkelfunctie en is in de detailhandelsnota ook in de toekomst als winkellocatie is aangewezen. Het versterken van de economische functie is juist voor deze kleine winkellocaties zeer belangrijk. Voor uitbreidingen zijn in kleine winkelstraten nauwelijks fysieke mogelijkheden maar in de Weissenbruchstraat doet zich deze mogelijkheid wel voor. Concreet betekent dit dat een uitbreiding aan de achterzijde van de bestaande winkels vanuit economisch standpunt haalbaar geacht wordt. In het bestemmingsplan is deze vorm van uitbreiding dan ook toegestaan. De presentatie blijft hiermee aan de voorzijde kleinschalig, waarbij de ondernemers wel de mogelijkheid krijgen om de bedrijfsvoering te optimaliseren

In het Benoordenhout zijn twee solitare locaties aanwezig van straathandel (< 20m2), deze worden met een aanduiding op de plankaart aangeduid.

  • Kantoren

De in het Benoordenhout aanwezige kantoorbebouwing in de zone Raamweg/ Koningskade en Oostduinlaan / Jan van Nassaustraat behoudt haar functie.

  • Gemengde functies

In het Benoordenhout worden incidenteel in en tussen de woonbebouwing andere functies aangetroffen in al dan niet primair voor woningen bestemde bebouwing. Op locaties waar andere functies dan wonen wordt aangetroffen, worden deze afwijkende functies op de plankaart aangeduid dan wel uit hoofde van een beroep aan huis toegelaten.

  • Voorzieningen

Buiten de ontwikkelingen met betrekking tot onderwijsvoorzieningen en de ruimtelijke en functionele ontwikkelingen op het terrein van het Bronovo Ziekenhuis, blijft het bestaande voorzieningenniveau ongewijzigd.

De locaties van onderwijsvoorzieningen, kinderopvang en kinderdagverbijven worden in het bestemmingsplan aangegeven, de vorm van de bebouwing wordt niet aangegeven om voldoende flexibiliteit aan vernieuwing van onderwijsfaciliteiten uit het Integraal Huisvestingsplan te bieden.

De praktijkruimte van huisartsen, tandarts e.d. in woonpanden, wordt beschouwd als praktijk aan huis, behoudens echte praktijkruimte die niet gebonden zijn aan een bijbehorende woning(en).