direct naar inhoud van 4.6 Groen
Plan: Benoordenhout
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0213GBenoorden-50VA

4.6 Groen

Groen kleurt de stad

De nota 'Groen kleurt de stad' - beleidsplan voor het Haagse groen 2005-2015 - (2005) verwoordt het groenbeleid van Den Haag in twee doelstellingen:

  • het beleidsplan biedt een kader voor duurzaamheid bij inrichting, beheer en gebruik van groen waarbij steeds meer sprake zal zijn van een gezamenlijke verantwoordelijkheid van beheerder en gebruiker;
  • het beleidsplan biedt een raamwerk waarbinnen keuzes kunnen worden gemaakt bij ruimtelijke ingrepen die van invloed zijn op het groen in de stad en bij veranderende maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de functies van het groen.

Deze doelstellingen zijn vertaald in vier ambities:

  • ruimte voor groen in en om de stad;
  • aandacht voor toegankelijkheid, gebruik en beleving van het groen;
  • duurzaamheid in inrichting, beheer en onderhoud van het groen;
  • samen het groen beheren.

Op grond van de aanwezige waarden zijn grote delen van het groen in Den Haag van bijzonder belang voor de kwaliteit, de identiteit en de belevingswaarde van de stad alsmede voor de kwaliteit en de verspreidingsmogelijkheden van planten en dieren. Deze vormen gezamenlijk de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Inzet is deze stedelijke groenstructuur duurzaam in stand te houden en waar mogelijk te versterken. Slechts in uitzonderlijke gevallen waarbij de ambitie, zoals neergelegd in de “Structuurvisie 2020” in het geding is, wordt een incidentele heroverweging niet uitgesloten. In de nota zijn m.b.t. de Stedelijke Groene Hoofdstructuur twee kaarten opgenomen; een kaart met de “Stedelijke Groene Hoofd Structuur” en een kaart met “Ambities voor versterking van de Stedelijke Groene Hoofd Structuur”.

In het plangebied zijn meerdere bomenrijen onderdeel van de stedelijke groenstructuur van de stad. Deze spelen een belangrijken rol in het behouden van deze structuur. De bomenrijen in kwestie zijn:

  • de Waalsdorperweg;
  • de Groenhovenstraat;
  • de Wassenaarseweg;
  • de Benoordenhoutseweg;
  • de Raamweg;
  • de Van Alkemadelaan;

In Benoordenhout liggen tevens twee kerngebieden van de stedelijke groenstructuur; zijnde het Bosje van Zanen dat onderdeel is van het Landgoed Clingendael en de Landgoederen Oostduin/Arendsdorp. Deze twee gebieden maken echter geen onderdeel uit van het plangebied van het bestemmingsplan Benoordenhout.

Ontwikkelingsvisie Stedelijke Ecologische Verbindingszones

In de nota Stedelijke Ecologische Verbindingszones (2009) is de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur (SEHS) van Den Haag aangegeven. Deze structuur sluit aan op de provinciale en nationale ecologische hoofdstructuur. De SHES bestaat uit kerngebieden (de grote groengebieden) met daartussen de ecologische verbindingszones. De verbindingszones bestaan uit zo veel mogelijk aaneensluitend wijk- en buurtgroen.

Binnen het plangebied zijn een tweetal nieuwe Ecologische Verbindingszones aanwezig. Zij verbinden zowel bomenrijen onder elkaar als bomenrijen en kerngebieden aan elkaar en dragen bij aan het behoudt van de stedelijke groenstructuur. De Ecologische Verbindingszones in kwestie zijn:

- de Burnierstraat (nieuw);

- de Hogenhoucklaan (nieuw);

Flora- en Faunawet

De Flora- en Faunawet regelt de bescherming van planten- en diersoorten. De Flora- en Faunawet legt een zorgplicht op voor alle dieren en planten in Nederland, bijvoorbeeld door de wijze en het tijdstip van uitvoering van bouwplannen waarbij men rekening houdt met het voortplantingsseizoen en met winterverblijfplaatsen en waardoor dieren niet onnodig worden verontrust. Ook legt de Flora- en Faunawet een beschermingsplicht op voor een groot aantal met name genoemde soorten. De wet bevat verbodsbepalingen voor het verwijderen van beschermde plantensoorten van hun groeiplaats, het beschadigen, vernielen, wegnemen of verstoren van voortplantings- of vaste rust- en verblijfplaatsen van beschermde diersoorten en het opzettelijk verontrusten van een beschermde diersoort. Voor de algemene beschermde soorten geldt sinds februari 2005 bij ruimtelijke ontwikkelingen een algemene vrijstelling, voor andere soorten die strenger zijn beschermd (vleermuizen, vogels, eekhoorns) kan onder voorwaarden een ontheffing worden aangevraagd.

Herziene Natuurbeschermingswet 1998

De gebiedsbescherming van bijzondere natuurgebieden, de zogenoemde Natura 2000-gebieden, is geregeld in de herziene Natuurbeschermingswet 1998. Met de aanwijzing van deze gebieden implementeert de Natuurbeschermingswet de gebiedsbescherming uit de Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn en vervalt de rechtstreekse werking van beide richtlijnen.

In of nabij het plangebied bevinden zich geen Natura2000-gebieden.

Kapvergunningen

Volgens de Algemene plaatselijke verordening (APV) van Den Haag, artikel 2.80 e.v., is voor het kappen van bomen een omgevingsvergunning nodig (RIS 174540_100914). Door deze verordening kunnen belangen zorgvuldig worden afgewogen voordat een kapvergunning wordt afgegeven dan wel geweigerd. Daarnaast is een mogelijkheid opgenomen om monumentale bomen aan te wijzen. Voor een volledig overzicht van de monumentale bomen in Den Haag zie de lijst monumentale bomen en kaart monumentale bomen

In het plangebied zijn vele monumentale bomen aanwezig (zowel particulier als openbaar en op basis van het Monumentale bomen register). Deze dragen bij aan de stedelijke Groenstructuur.

Particulier

Weissenbruchstraat 190, links ingang school   wintergroene eik, 6-stammig   Quercus turneri 'Pseudoturneri'  
Van Maudricstraat 10, Huize Waalsdorp   paardekastanje   Aesculus hippocastanum  

Openbaar

't Hoenstraat t.o. 23   beuk   Fagus oriëntalis  
't Hoenstraat t.o. 9   Japanse notenboom   Ginko biloba  
't Hoenstraat t.o. 7, boomnr 1   boomhazelaar   Corylus colurna  
Le Grandbos langs pad, boomnr 1   zomereik   Quercus robur  
Van Maudricstraat t.o. lichtmast 7   atlasceder   Cedrus atlantica 'Glauca'  
Ridderlaan t.o. 22, boomnr. 1   zomereik   Quercus robur  
Ridderlaan t.o. 18, boomnr. 2   zomereik   Quercus robur  
Ridderlaan t.o. 16, boomnr. 3   zomereik   Quercus robur  
Ridderlaan t.o. Teddingerbrouckstraat   gewone wilg   Salix alba 'Vitalina'  
Burnierstraat, laan ,20 stuks   Hollandse linde   Tilia x vulgaris  
Oostduinlaan t.o. 135, boomnr. 1   amberboom   Liquidamber styracyflua  
Oostduinlaan t.o. 135, boomnr. 2   amberboom   Liquidamber styracyflua  
Neuhuyskade hoek Weissenbruchstraat   zilverlinde   Tilia tomentosa  
Neuhuyskade t.o. 57   moerascypres   Taxodium distichum  
Ridderlaan, plantsoen t.o. Ruychrocklaan 38   beuk   Fagus syl. Rotundifolia  
Ruychrocklaan t.o. 148   zilveresdoorn   Acer sacharinum  
Wassenaarseweg, 3 zijden, ts Fl. Grijptraat/v Hoytemastr.   laan, vleugelnoten, 22 st   Pterocarya fraxinifolia  
Wassenaarseweg, t.o. 28-30   hemelboom   Ailanthus altissima  
Paschalispad   Zweedse meelbes   Sorbus intermedia  
Breitnerlaan, pleintje bij 112-128   honingboom   Sophora japonica  

Boswet

In 1998 zijn de Haagse grote groengebieden buiten de zogenaamde "bebouwde kom Boswet" geplaatst. Daardoor vallen de grote groengebieden nu onder de werking van de Boswet. Dit betekent dat duurzame instandhouding van het bos is verzekerd en wat bos is ook bos moet blijven. Financiële tegemoetkomingen (subsidies) van Rijk en Provincie zijn mogelijk. Bescherming vindt plaats door middel van een meldings- en herplantplicht. Voorafgaand aan een velling geldt de meldingsplicht. Het areaal bos per locatie mag niet afnemen. Gevelde opstanden moeten daarom binnen drie jaar worden herplant of natuurlijk verjongd, waardoor de duurzaamheid gehandhaafd blijft. Voor dunningen is de meldings- en herplantplicht niet van toepassing.

Buiten de 'bebouwde kom Boswet' zijn zowel de Boswet als de gemeentelijke Bomenverordening van toepassing. De grens 'bebouwde kom Boswet' kent geen relatie met de bebouwde kom Wegenverkeerswet noch met de gemeentegrens. De Boswet is niet van toepassing als gronden, vastgelegd in een goedgekeurd bestemmingsplan, geen bosbestemming hebben. De Bosjes van Zanen vallen onder de Boswet, maar maken geen onderdeel uit van het plangebied van onderhavig bestemmingsplan.