Plan: | Benoordenhout |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0213GBenoorden-50VA |
Het Benoordenhout is ontwikkeld als woonwijk voor de gegoede burgerij, mede onder invoed van de eigenaren van de landgoederen. Nog steeds heeft de wijk een sterke woningmarktpositie. De wijk heeft een luxe uitstraling en heeft in vergelijking tot het Haags gemiddelde veel grote woningen; het aandeel vijfkamerwoningen is opvallend hoog. Het grootste deel van de wijk is tot ontwikkeling gekomen in de periode1915 tot en met 1949 en is gerealiseerd in de vorm van eengezinswoningen. De flatwoningen in het gebied zijn vaak het resultaat van de naoorlogse uitbreidingen. De eigenaren zijn hoofdzakelijk particulieren. Ongeveer een kwart van de woningen wordt verhuurd, hetzij door kleine particuliere eigenaren, hetzij door beleggers. Corporatiewoningen zijn zo goed als afwezig in het plangebied.
Benoordenhout kent in vergelijking tot het Haags gemiddelde een hoog aandeel ouderen, ongeveer een kwart van de inwoners is 65 jaar of ouder. Het aandeel 20 tot en met 64-jarigen ligt lager dan het stedelijk gemiddelde. In vergelijking tot het Haags gemiddelde weet de wijk mensen goed aan zich te binden. Het aandeel mensen dat langer dan tien jaar in de wijk woont is hoger dan gemiddeld. Naast het hoge aantal ouderen valt op dat de bevolking in Benoordenhout vrijwel geheel bestaat uit autochtonen en westerse allochtonen. Niet westerse allochtonen ontbreken vrijwel geheel in de bevolking. Hier ligt een verband met het ontbreken van corporatiewoningen.
Het plangebied valt binnen het groenstedelijk woonmilieu. In dit woonmilieu vinden we veel groen door tuinen, groenstroken of door de nabijheid van parken. De woningdichtheden variëren van 35 tot 50 woning per hectare. De aanwezige groengebieden die grenzen aan het plangebied zijn een toegevoegde waarde voor het wonen in het plangebied.
Naast een woonmilieu dat wordt geformuleerd op basis van dichtheden en type bebouwing, is er voor het gebied ook een woonsfeer benoemd. De woonsfeer is een extraatje dat zorgt voor een unieke en karakteristieke uitwerking van het gebied: het plangebied behoort tot de woonsfeer 'statig en klassiek'. Deze woonsfeer vinden we ook terug in de wijken Geuzen en Statenkwartier, Vogelwijk en Belgisch Park.
De wijk Benoordenhout telt ca. 7000 woningen waarvan ruim 75% eigenaar bewoner is en 20% particilier, 2% toegelaten instelling. De woningvoorraad bestaat voor 68% uit appartementen en 31% uiteengezinswoningen. Opvallend is het groot aantal grote (meer dan 5 kamers) woningen.
In het Benoordenhout is een 657 tal bedrijven gevestigd, onderverdeeld naar vestigingen:
In het Benoordenhout zijn 16 bedrijven gevestigd met meer dam 100 werkzame personen. Het totaal aantal werkzame personen bedroeg in 2007 10.928 personen. De meeste werkgelegenheid wordt geboden door de zakelijke dienstverlening (2.947), gevolgd door openbaar bestuur / de overheid (2374), gezondheidszorg of welzijnszorg (2022) en vervoer/ opslag/ communicatie (851).
De Detailhandel binnen het plangebied is geconcentreed in een tweetal winkelgebieden:
Het merendeel van de detailhandel (42%) is gericht op de dagelijkse boodschappen. De in het Benoordenhout verspreid liggende solitaire detailhandelsvestigingen zijn gesitueerd aan de Breitnerlaan, van Nijenrodestraat, van Hogenhoucklaan (nabij van Diepenburchstraat).
Vestigingen van dienstverlenende bedrijven liggen verspreid door het Benoordenhout.
In het Benoordenhout zijn ongeveer 22 horecabedrijven aanwezig. Deze bedrijven zijn voornamelijk geconcentreerd rond de winkelcentra, incidentele vestigingen komen sporadisch voor.
Binnen het plangebied bevinden zich diverse kantoren, zowel kleinschalig als grootschalig, zowel verspreid als geclusterd. Het grootste cluster van kantoren bevindt zich aan de zogeheten kantoren-as/cluster in de omgevind van de Raamweg. Hier zitten grootschalige kantoorgebruikers als de Unie van Waterschappen, Provincie Zuid-Holland, de Kamer van koophandel, Rijkswaterstraat en het complex van Shellgebruikers. Deze kantoren hebben goede zichtlocaties, zijn goed ontsloten en vormen een representatief geheel. Daarnaast zitten er een aantal kleinschalige kantoren aan de Raamweg ter hoogte van de Bachmanstraat en zijn er veel kleinschalige kantoren aan de Jan van Nassaustraat.
Het Shellcomplex aan de Carel van Bylandtlaan en omgeving
Kleinschalige kantoren aan de Raamweg ter hoogte van de Bachmanstraat
Binnen het plangebied is een groot aantal scholen, kinderdagopvang e.d. gevestigd en in de Utenbroekestraat 4 bevindt zich een vestiging van de openbare bibliotheek. De concentratie van basisscholen, buitenschoolse opvag is nabij de scholendriehoek van Nijenrodestraat - Utenbroekestraat Oostduinlaan en omgeving van de Paschalisstraat - Weisenbruchstraat.
Onderwijs
Voortgezet onderwijs:
Basisonderwijs:
BuitenSchoolse Opvang
Kinderopvang:
Peuterspeelzalen
Zorg en Welzijn
In het Benoordenhout is het Bronovo Ziekenhuis gelegen aan de Bronovolaan. Het ziekenhuis heeft een functie voor inwoners van Den Haag en omgeving. Er werken ruim 1.500 medewerkers waaronder 100 specialisten. Het ziekenhuis is in 1865 gesticht als ’s Gravenhaagsche Diaconessen-Inrichting, later is de naam veranderd in Bronovo. Het huidige gebouw is gerealiseerd in de periode 1985-1990. Het ziekenhuis biedt vrijwel alle medisch-specialistische zorg. Bronovo heeft een alliantie met het Leids Universitair Medisch Centrum en fungeert als Teaching Hospital voor medische studenten en co-assistenten. Tevens is er opleiding voor vier specialismen: Heelkunde, Gynaecologie en Obstetrie, Interne Geneeskunde en Klinische Chemie, alsmede opleidingen voor huisartsengeneeskunde, tropengeneeskunde, verpleegkunde en opleidingen voor paramedisch personeel.
Bronovo vormt samen met Verpleeghuis Nebo (aan het Floris Arntzeniusplein 65) en het Gezondheidscentrum Wassenaar de Stichting Bronovo-Nebo. Het Regionaal Centrum voor hartrevalidatie maakt deel uit van Bronovo.
Het complex heeft een omvang van 35.000m2 BVO
Het Bronovo Ziekenhuis
In het Benoordenhout zijn diverse huisartsenpraktijken, tandartsen, fysiotherapeuten e.d. gevestigd of wel met een beroepspraktijk aan huis of in een beroepspraktijk. Als aanvulling op de eerstelijnszorg bevinden zich een aantal vestigingen van apotheken in het gebied.
Religie
Binnen het plangebied ligt aan de Wassenaarseweg de RK - H.Paschalis Baylon kerk met pastorie en aan de Van Hogenhoucklaan de Duinzichtkerk. De kerkgebouwen zijn nog volledig in gebruik voor erediensten.
In het Benoordenhout bevinden zich geen culturele voorzieningen. In de openbare ruimte zijn diverse kunstwerken/monumenten aanwezig (bijvoorbeeld Emmamonument in het rosarium aan het Josef Israëlsplein).
In het Benoordenhout is een aantal buitensport accomodaties gesitueerd. Die liggen echter allemaal buiten het plangebied van onderhavig bestemmingsplan.
De wijk Benoordenhout bevat een aantal speellocaties. De speellocaties zijn: