direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Wateringse Binnentuinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0203BWateringBin-50VA

1.1 Aanleiding

De bouw van Wateringse Veld, de Vinexlocatie aan de zuidwestrand van Den Haag, vindt plaats in het kader van de woningbouwopgave die de gemeente Den Haag kreeg opgelegd in de Vierde Nota over de Ruimtelijke Ordening Extra (Vinex). Om de aanleg juridisch-planologisch mogelijk te maken werd het bestemmingsplan Wateringse Veld vastgesteld, een globaal nader uit te werken plan, en enige later het bestemmingsplan Wateringse Veld, eerste herziening.

Wateringse Binnentuinen, voorheen Boezemland, is de achtste buurt van Wateringse Veld die gebouwd wordt. Het stedenbouwkundig plan Wateringse Binnentuinen is op 22 juni 2004 vastgesteld door het college van B&W. Het plan is opgesteld nadat het oude stedenbouwkundig plan Boezemland, dat op 19 november 2002 door burgemeester en wethouders werd vastgesteld, niet langer voldeed. Zo week het bij uitwerking reeds af van bestemmingsplan Wateringse Veld. De belangrijkste aanleiding was echter dat ontwikkelingen op de woningmarkt noopten tot een ander stedenbouwkundig plan.

Het plan Wateringse Binnentuinen is opgedeeld in vier fasen waarin op een areaal van 29 hectare in totaal circa 800 tot 900 woningen worden ontwikkeld (afbeelding 1). Daarbij is de planontwikkeling van de meest zuidelijk gelegen fase als eerste gestart en volgen de andere fases elkaar van zuid naar noord op. Omdat Wateringse Binnentuinen de laatste te ontwikkelende buurt is in Wateringse Veld hebben hier alle resterende partijen met een bouwclaim een plek gevonden.

Afbeelding 1: Fasering van het plangebied

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0203BWateringBin-50VA_0001.png"

De fasering van de realisatie van de bouwplannen in Wateringse Binnentuinen wordt in de praktijk sinds de financiƫle crisis, die in het vierde kwartaal van 2008 in Nederland is toegeslagen, nog verder gefragmenteerd.

Door die fasering is voor een groot deel van de plannen in de eerste drie fasen, aan de hand van een algemene ruimtelijke onderbouwing voor het gehele gebied, reeds een bouwvergunning verleend op basis van een artikel 19 procedure volgens de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Ook het nieuwe stedenbouwkundig plan Wateringse Binnentuinen is op meerdere onderdelen strijdig met het geldende bestemmingsplan: woningdichtheid, parkeren et cetera (zie paragraaf 1.4). Met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening kan niet langer vrijstelling van het bestemmingsplan worden verleend. Wat in de nieuwe wet aan juridisch-planologische mogelijkheden rest, zijn een projectbesluit en/of een nieuw bestemmingsplan. Omdat de gemeenteraad een jaar na inwerkingtreding van zo'n projectbesluit alsnog een nieuw bestemmingsplan moet vaststellen, is ervoor gekozen meteen een bestemmingsplan op te stellen.