In onderhavig plangebied gelden de volgende uitbreidingsplannen en bestemmingsplannen:
1.4.1 Bestemmingsplan en Wateringse Veld (eerste herziening)
Het bestemmingsplan Wateringse Binnentuinen vervangt voor wat betreft het onderhavige plangebied het geldende Bestemmingsplan Wateringse Veld, eerste herziening dat op 18 december 1997 is vastgesteld. De partiële herziening was nodig omdat bestemmingsplan Wateringse Veld op 26 augustus 1997 slechts gedeeltelijk in werking was getreden: gedeputeerde staten van Zuid-Holland onthielden op 28 januari 1997 aan een aantal onderdelen hun goedkeuring. Met het vaststellen van bestemmingsplan Wateringse Veld, eerste herziening, werden de oorspronkelijke intenties van de gemeente alsnog juridisch-planologisch vastgelegd. Gedeputeerde staten hebben deze herziening op 21 juli 1998 goedgekeurd.
De verschillende buurten van Wateringse Veld zijn in het bestemmingsplan Wateringse Veld in samenhang met het bestemmingsplan Wateringse Veld, eerste herziening, overwegend of geheel bestemd voor 'Stadsuitbreiding (SU)'. Het is een brede bestemming waaronder niet alleen doeleinden vallen als wonen, detailhandel, horeca, onderwijs- en verkeersvoorzieningen maar ook doeleinden als parken en waterpartijen, natuurontwikkelingsgebied en welzijnsvoorzieningen. Op de linten is de bestemming 'Lint (L)' van toepassing: de Tomatenlaan heeft de bestemming L-5 en de Strijpkade L-6. Ook de lintbestemmingen kennen een ruime invulling maar minder ruim dan de bestemming 'Stadsuitbreiding (SU)'. Het uitgangspunt langs de linten is de handhaving van het gemengde karakter van functies, de aard van de bebouwing en van het stedenbouwkundige beeld dat wordt gekenmerkt door relatief lage bebouwing met lange voortuinen.
Het stedenbouwkundig plan Wateringse Binnentuinen is in strijd met de volgende onderdelen van bestemmingsplan Wateringse Veld in samenhang met bestemmingsplan Wateringse Veld, eerste herziening:
- In het bestemmingsplan Wateringse Veld is in artikel 5 Stadsuitbreiding (SU) voorgeschreven dat voor woningen in de marktsector een parkeernorm wordt gehanteerd van minimaal 1 en maximaal 1,5 parkeerplaats per woning. De parkeernorm voor koopwoningen in Wateringse Binnentuinen is met uitzondering van sociale koop gesteld op 1,7 tot 1,85.
- In de subbestemming SU-3 is in lid 1 de ruimtelijke hoofdstructuur omschreven: 'De geprojecteerde woningbouw bestaat voor een groot deel uit eengezinswoningen gelegen in carrévormige en door singels omsloten hoven. Langs het park en nabij de verlengde Leyweg kan woningbouw in gestapelde vorm worden gerealiseerd'. Wateringse Binnentuinen daarentegen heeft met haar tuinstadachtige karakter een andere ruimtelijke hoofdstructuur.
- In lid 2 onder a is bepaald dat van de te realiseren woningen niet meer dan 15% in gestapelde vorm mag worden gebouwd. In Wateringse Binnentuinen bedraagt het aandeel gestapelde bouw maximaal 20 tot 30%.
- In lid 2 onder b is voorgeschreven dat de woningdichtheid niet minder dan 40 woningen (en niet meer dan 50 woningen) per hectare mag bedragen. De woningdichtheid in Wateringse Binnentuinen is circa 30 woningen per hectare door een grotere differentiatie in kaveloppervlaktes en door duurdere woningtypes. Ook in de subbestemming SU-2 is in lid 2 onder b bepaald dat de woningdichtheid niet minder dan 40 woningen (en niet meer dan 50 woningen) per hectare mag bedragen.
- De voorschriften voor het bestaande lint Strijp in de bestemming L-6 staan uitsluitend vrijstaande bebouwing toe van maximaal één bouwlaag met een maximale goothoogte van 4 meter en twee verdiepingen onder de kap. Daarnaast geldt een maximaal bebouwingspercentage per kavel voor de hoofdbebouwing van 20%. Ook het lint Strijp is geïntegreerd in het stedenbouwkundig plan Wateringse Binnentuinen. Binnen dit lint worden ook woningtypen dwarsverkaveld op de bestaande lintenstructuur: twee-onder-een-kapwoningen, korte woningrijtjes en een hoger bebouwingspercentage zijn strijdig met het geldende bestemmingsplan.
1.4.2 Parapluherzieningen
Naast bestemmingsplannen die op een specifiek plangebied van toepassing zijn, kent de gemeente Den Haag een aantal parapluherzieningen die op het hele gemeentelijke grondgebied van toepassing zijn en die door dit bestemmingsplan voor wat betreft het plangebied worden vervangen:
-
a. Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk. In het bestemmingsplan Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk (2004) is het beleid van de gemeente Den Haag neergelegd ten aanzien van de vestiging van detailhandelsbedrijven die zich bezighouden met de verkoop en opslag van consumentenvuurwerk.
-
b. Parapluherziening Seksinrichtingen. De regeling in de gemeentelijke leefmilieuverordeningen die seksinrichtingen verbiedt, is geïntegreerd in en vervangen door het bestemmingsplan Parapluherziening Seksinrichtingen (2003) waarmee aan alle geldende bestemmingsplannen in de gemeente Den Haag een regeling werd toegevoegd ten aanzien van seksinrichtingen.