direct naar inhoud van 4.11 Bodem
Plan: Laakhaven West en Petroleumhaven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0192FLaakhavenW-50VA

4.11 Bodem

Het plangebied is gelegen in de buurt Laakhaven west van de wijk Laakkwartier en Spoorwijk en wordt grofweg begrensd door Hildebrandplein, Neherkade, Calandstraat en het NS-spoor.

Op en in de directe omgeving van het plangebied hebben bedrijven met bodembedreigende activiteiten hun vestiging (gehad). Het gaat hierbij ter plaatse van het plangebied om brandstoffengroothandel, benzine-service-station, brandstoffendetailhandel, verfspuitinrichting, autoplaatwerkerij en -spuiterij, verfhandel, afvalverbrandingsinrichting, tramwegwerkplaats, galvaniseerinrichting, metaalbewerkingsbedrijf, schildersbedrijf, autowasserij, olieterminal, metaalconstructiebedrijf, spoorwegemplacement, autoreparatiebedrijf, machine-industrie, smederij, metaalconstructiebedrijf en drukkerij.

Daarnaast zijn enkele ondergrondse brandstoftanks bekend, deze zijn vrijwel allemaal verwijderd of onklaar gemaakt.

In en in de directe omgeving van het plangebied zijn bodemonderzoeken uitgevoerd in verband met aangetroffen verontreinigingen, herinrichting en/of bouwplannen. Hieruit is gebleken dat er in het plangebied sprake is van verscheidene gevallen van ernstige bodemverontreiniging. Hiervan is sprake bij een gemiddelde overschrijding van de interventiewaarde in meer dan 25 m3 vaste bodem en/of 100 m3grondwater (bodemvolume). Deze gevallen zijn op één na, de voormalige petroleumhaven, gesaneerd. Ter plaatse van de Petroleumhaven is al wel een deelsanering uitgevoerd.

Ter plaatse van een deel van de gesaneerde gevallen zijn restverontreinigingen achtergebleven waardoor er op deze locaties gebruiksbeperkingen zijn. De gesaneerde locaties zijn wel geschikt voor het huidige gebruik.

Niet alle verdachte deellocaties in het plangebied zijn voldoende onderzocht. Voor die delen van het plangebied waar herinrichting en/of nieuwbouw plaatsvindt en waar nog geen onderzoek en/of sanering heeft plaatsgevonden, zal bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd en zal er eventueel gesaneerd moeten worden. Naast het feit dat nog niet overal binnen het plangebied bodemonderzoek heeft plaatsgevonden, zijn er ook locaties waar het uitgevoerde bodemonderzoek sterk verouderd is (ouder dan vijf jaar). Indien voor deze locaties bouwplannen/herinrichtingsplannen zijn zullen de bodemonderzoeken geactualiseerd moeten worden.

Uit de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Den Haag blijkt dat de grond (0-2,0 m-maaiveld) in het plangebied gemiddeld matig verontreinigd is met lood, zink en PAK (teerachtige stoffen) en licht verontreinigd met cadmium, koper en kwik. Het gebied kan derhalve geheel als verdacht worden aangemerkt. In het gebied is geen grondverzet mogelijk op basis van de bodemkwaliteitskaart.