Plan: | Renbaankwartier |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0185DRenbaankwrt-50VA |
Op 1 januari 2006 is de wijziging van de Wet bodembescherming (Wbb) in werking getreden. Vertrekpunt van de nieuwe Wbb is dat in het merendeel van de gevallen van bodemverontreiniging, de daadwerkelijke bodemsanering wordt meegenomen in de ontwikkeling dan wel herontwikkeling van plangebied of projectlocatie.
De wettelijke doelstelling is voortaan functiegericht. Vroeger moesten alle functies van de bodem worden hersteld maar dit bleek in de praktijk lastig haalbaar. Hoge kosten en langdurige saneringen zorgden voor stagnatie. De wet houdt rekening met het gebruik van de bodem en de (im)mobiliteit van de verontreiniging. De volgende uitgangspunten overheersen:
Saneringsverplichtingen zijn gekoppeld aan ontoelaatbare risico's die samenhangen met het toekomstige gebruik van de bodem. De uitvoering van deze verplichte saneringen wordt een stuk flexibeler. Er kan ook sprake zijn van deelsaneringen of een gefaseerde aanpak. Tijdelijke maatregelen kunnen worden genomen op voorwaarde dat de risico's voldoende worden beheerst.
In het plangebied (en in de directe omgeving daarvan) is een beperkt aantal bedrijven met bodembedreigende activiteiten gevestigd (geweest): twee autorepartiebedrijven, een zilversmid, een loodgieterbedrijf, een drukkerij, een wasserij en een houtwarenfabriek. Er hebben een tiental ondergrondse huisbrandolietanks gelegen, grotendeels bij particulieren en deels bij bedrijven. Eén huisbrandolietank is nog in gebruik bij een woning. De overige tanks zijn in het verleden allen gesaneerd (onklaar gemaakt of verwijderd).
In de directe omgeving van het plangebied zijn bodemonderzoeken uitgevoerd in verband met aangetroffen verontreinigingen, herinrichting en/of bouwplannen. In het plangebied zijn drie gevallen van ernstige bodemverontreiniging bekend. Hiervan is sprake bij een gemiddelde overschrijding van de interventiewaarde in meer dan 25 m3 vaste bodem en/of 100 m3 grondwater (bodemvolume). In alle drie gevallen gaat het om een verontreiniging in de grond- en het grondwater die ontstaan is door lekkage van een of meerdere ondergrondse olietanks. Twee van de gevallen (Havenkade , locatiecode 2730033 en Seinpoststraat, locatiecode 2710035) zijn reeds gesaneerd. Bij de Seinpoststraat is er een sterke restverontreiniging achtergebleven waardoor op de locatie gebruikbeperkingen gelden. De sanering van het derde geval (Nieuwe Duinweg, locatie 2710021) is nog in uitvoering.
Het merendeel van het plangebied is nog niet onderzocht. Voor die delen van het plangebied, waar nog geen onderzoek en/of sanering heeft plaatsgevonden of als het onderzoek ouder is dan 5 jaar, zal bij herinrichting en/of nieuwbouw de bodem onderzocht en zonodig gesaneerd moeten worden.
Uit de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Den Haag blijkt, dat het plangebied is gelegen in bodemkwaliteitszone 4. In deze zone is de bovengrond (0-0,5 m onder het maaiveld) gemiddeld licht verontreinigd met kwik en PAK (teerachtige stoffen). De ondergrond (0,5-2,0 m onder het maaiveld) is gemiddeld licht verontreinigd met kwik, lood en PAK.
Uit het plan-MER komen voor het onderdeel bodem geen aanvullende aanbevelingen en randvoorwaarden voort voor het bestemmingsplan Renbaankwartier.