Plan: | Renbaankwartier |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0185DRenbaankwrt-50VA |
In deze paragraaf wordt een beschrijving gegeven van de in het plangebied gevestigde functies.
Zoals ook in paragraaf 2.3.1 werd beschreven bestaat het plangebied uit twee delen: de Renbaanbuurt – globaal gelegen tussen de Dirk Hoogenraadstraat en de Seinpoststraat en Dirk Hoogenraadstraat - en het gebied rondom de 'Nieuwe Parklaan' en 'Nieuwe Duinweg'. Het eerste deel bestaat voornamelijk uit middenstandswoningen uit het begin van de 20ste eeuw, het tweede deel is ruimer van opzet met veel groen, grote tuinen en grote panden, waarvan de meeste ook als woning in gebruik zijn.
Het totale plangebied bestaat uit voornamelijk woningen in particulier bezit, in het koop- of huursegment. Corporatiebezit is beperkt aanwezig.
In het plangebied is het aantal jongeren onder de 20 jaar en huishoudens met kinderen ondervertegenwoordigd. Mensen van 65 jaar en ouder zijn daarentegen oververtegenwoordigd. Allochtonen van niet-westerse afkomst wonen er minder dan gemiddeld in Den Haag, terwijl het aandeel allochtonen van westerse afkomst juist groot is. Ook wat inkomens betreft is er diversiteit waar te nemen: hoge, lage en middeninkomens wonen in het plangebied.
Bedrijfsruimte is op kleine schaal en verspreid in het gebied aanwezig. De locaties zijn vooral gelegen in de onderste bouwlaag of op het binnenterrein van een bouwblok.
In het plangebied is geen winkelcentrum aanwezig met een volledig basispakket. Daarvoor moeten de bewoners naar de Badhuisstraat / Keizerstraat of het winkelcentrum Gentsestraat / Stevinstraat. In de buurt zelf is rond de kruising Neptunusstraat / Renbaanstraat / Stevinstraat een kleine winkelconcentratie aanwezig.
In het Renbaankwartier bevindt zich een coffeeshop. De detailhandel in softdrugs is geen legale, maar een gedoogde branche. De gemeente Den Haag ontwikkelt een beleid om het aantal coffeeshops terug te dringen.
Ook dienstverlening is slechts sporadisch in de buurt aanwezig.
De horeca is in het plangebied ruim vertegenwoordigd. De nabijheid van het strand en het op toeristen gerichte deel van Scheveningen Bad is daar de verklaring voor.
Het aantal kantoren in het plangebied is beperkt. Het meeste kantoorvloeroppervlak in gesitueerd in de bouwblokken tussen de Badhuisweg en de Nieuwe Parklaan. Dat betreft een aantal naoorlogse middelgrote panden en een aantal tot kantoor verbouwde voormalige herenhuizen. De overige kantoorruimte bevindt zich verspreid in het gebied en doorgaans op de begane grond van een woonpand.
Onderwijsinstellingen
Er zijn drie onderwijsinstellingen in het plangebied:
Welzijn, maatschappelijke zorg en volksgezondheid
Voorzieningen op het gebied van welzijn, maatschappelijke zorg en volksgezondheid zijn spaarzaam in het gebied aanwezig. De medische sector is met 3 adressen vertegenwoordigd: 2 praktijkruimten voor huisartsen en de Stichting Jeugdformaat aan de Nieuwe Parklaan 95. Voorts zijn er 2 verenigingsgebouwen.
Er is één verzorgingshuis in het gebied: Deo Gratias, Badhuisweg 115, waarvoor vergevorderde plannen voor nieuwbouw bestaan (zie hoofdstuk 5).
In het plangebied staan 2 monumentale kerkgebouwen: de Nieuwe Badkapel op de hoek van de Nieuwe Duinlaan en de Nieuwe Parklaan en de kerk aan de Berkenbosch Blokstraat. Dit gebouw is niet meer in gebruik als kerk, maar is verbouwd tot spiritueel centrum. Aan de Badhuisweg 35 is een voormalig herenhuis in gebruik als kerk met bijbehorende kosterswoning.
Aan het pleintje bij de Neptunusstraat en de Stevinstraat is het museum Muzee gevestigd. Sinds enige jaren kan op deze locatie ook getrouwd worden.
In het plangebied liggen aan de Berkenbosch Blokstraat de De Mets tennisbanen. Net buiten het plangebied is nog een sportaccommodatie aanwezig: De Blinkerd, een combinatie van een zwembad en een sporthal. Ook het nabij gelegen strand biedt veel mogelijkheden voor sportief bewegen. Een belangrijke buitenvoorziening is de skatebaan op de kop van de groenstrook tussen de Badhuiskade en Haringkade.