direct naar inhoud van 5.3 Toelichting op de regels
Plan: Bezuidenhout - Noord
Plannummer: BP0178GBezuidenNd
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA

5.3 Toelichting op de regels

5.3.1 Inleiding

De voorschriften zijn als volgt ingedeeld:

Inleidende bepalingen. De inleidende bepalingen (artikel 1 en 2) lichten de begrippen toe die in de voorschriften voorkomen en ook de wijze van meten (hoogte, diepte et cetera) die moet worden gehanteerd.

Bestemmingsbepalingen. De bestemmingsbepalingen (artikel 3 tot en met 10) bevatten voor elke bestemming een omschrijving van de doeleinden en bouwvoorschriften. Als specifiek voor een bestemming een vrijstellingsbevoegdheid geldt, is deze in de betreffende bestemmingsbepaling opgenomen.

Algemene bepalingen. De algemene bepalingen (artikel 11 t/m en 15) bevatten algemene – voor alle bestemmingen geldende – bepalingen zoals algemene bepalingen ten aanzien van het bouwen, ten aanzien van het gebruik van gronden en bouwwerken en algemene vrijstellingsbepalingen.

Overgangs- en slotbepalingen. De laatste drie bepalingen (artikel 16 tot en met 17) betreffen achtereenvolgens de strafbepaling, overgangsbepalingen en de slotbepaling.

Als bijlage bij de regels is opgenomen:

  • bijlage 1: lijst van afwijkende functies
  • bijlage 2: lijst van percentages voor extra bouwlagen
  • bijlage 3: Staat van Bedrijfsactivitieiten functiemenging VNG
  • bijlage 4: Staat van horeca-inrichtingen
  • bijlage 5: Parkeernormen
5.3.1.1 Inleidende bepalingen

In artikel 1 worden belangrijke begrippen die in het plan veel voorkomen, nader gedefinieerd. In artikel 2 is aangegeven hoe afstanden en maten die in de voorschriften worden voorgeschreven, moeten worden gemeten. Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid. Een belangrijk onderdeel van de begripsbepalingen zijn de definities van inrichtingen die voorheen in de Leefmilieuverordening Recreatie-inrichtingen c.a. (de LMV-inrichtingen) werden geregeld: dit plan vervangt voor wat betreft het plangebied het beleid in deze verordening. De regeling voor bestaand gebruik dat afwijkt van de bestemming is onderdeel van de algemene gebruiksbepalingen.

5.3.1.2 Bestemmingsregels
5.3.1.2.1 Artiekel 3 gemengd

De op de plankaart voor 'Gemengd' aangewezen gronden zijn bestemd voor woningen met inbegrip van een aan huis verbonden beroep of bedrijf, (bebouwing ten behoeve van) detailhandel, dienstverlening, kantoor, maatschappelijk inclusief kinderopvang met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, aanbouwen, uitbouwen, bijgebouwen, tuinen en erven. Met dien verstande dat de woonfunctie op bovenliggende woonlagen is toegestaan. Horeca is slechts toegestaan, voorzover dit is opgenomen op de als bijlage op de regels opgenomen Gemengd.

5.3.1.2.2 Artikel 4 Kantoor

De op de plankaart voor 'Kantoor' aangewezen gronden zijn bestemd voor kantoren en kinderopvang en parkeervoorzieningen met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

5.3.1.2.3 Artikel 5 Maatschappelijk

Hoewel het plan uitgaat van de bestaande situatie, zijn maatschappelijke voorzieningen en welzijnsvoorzieningen zo ruim geformuleerd dat uitwisseling van verschillende (maatschappelijke en welzijnsfuncties eenvoudig mogelijk is. Het betreft: onderwijs, kinderopvang, religie en een verpleeg- en verzorgingshuis met bijbehorende woningen, zowel ondergronds als op maaiveld gerealiseerde parkeervoorzieningen, groen- en speelvoorzieningen, water, ontsluitingswegen en –paden, met daarbij behorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde, aanbouwen, bijgebouwen, tuinen en erven. Wonen is slechts toegestaan voor zover dit is opgenomen op de als bijlage van de regels opgenomen Bijlage 1: lijst afwijkende functies'

5.3.1.2.4 Artikel 6 sport

De op de plankaart voor 'Sport' aangewezen gronden zijn bestemd voor sportveld, speelvoorzieningen en groen, met daarbij behorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde, wegen, groen, en overige voorzieningen.

5.3.1.2.5 Artikel 7 Verkeer- Hoofdweg (V1)

Met op de plankaart als 'V1' aangewezen gronden, wordt de bestemming Verkeer-Hoofdverkeersweg bedoeld. Deze worden gedefinieerd als rijbanen voor het gemotoriseerde verkeer op doorgaande hoofdroutes in hoofdzaak ten behoeve van de algemene ontsluitng van wijken en grote delen van de stad en de verbinding met rijks-en andere wegen. Naast rijbanen voor gemotoriseerd verkeer zijn bus- en trambanen en voet- en fietspaden, gescheiden van het gemotoriseerd verkeer, toegestaan. Tevens bij de bestemming behorende bebouwing, groen en overige voorzieningen.

5.3.1.2.6 Artikel 8 Verkeer - Straat (V2)

Met op de plankaart als 'V2' aangewezen gronden, wordt de bestemming Verkeer-Straat bedoeld. Dit zijn straten met doorgaande rijbanen voor (gemotoriseerd en niet gemotoriseerd) verkeer die in hoofdzaak dient voor ontsluiting van wijken en buurten en het verkeer tussen deze wijken en straten. Tevens bij de bestemming behorende bebouwing, groen en overige voorzieningen.

5.3.1.2.7 Artikel 9 Verkeer - Verblijfstraat (V3)

Met op de plankaart als 'V3' aangewezen gronden, wordt de bestemming Verkeer-Verblijfstraat bedoeld. Met uitzondering van het gebied waar autoverkeer niet is toegestaan, is de openbare ruimte die niet voor doorgaand verkeer is aangewezen bestemd als Verkeer - Verblijfsstraat (V3). Deze straten bestaan uit rijbanen voor alle lokaal, gebiedsgebondenverkeer, ten behoeve van de ontsluiting van buurten en direct aangelegen bestemmingen.

5.3.1.2.8 Artikel 10 Wonen

De op de plankaart voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor woningen met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, tuinen en erven. Op de plankaart zijn de bebouwingsvlakken met daarbij de maximaal toegestane bebouwingshoogte opgenomen. De bebouwingsgrenzen zijn strak om de hoofdgebouwen neergelegd. De bijbehorende tuinen zijn aangemerkt als bijbehorende erven. Overige functies, zoals kantoren, dienstverlening, bedrijven en detailhandel en maatschappelijk zijn slechts toegestaan voorzover deze zijn opgenomen op de als bijlage op de regels opgenomen Lijst afwijkende functies. Voorzover deze niet op de lijst van afwijkende functies staat opgenomen, is tevens het voeren en/of uitoefenen van een aan huis verbonden bedrijf en/of beroep toegestaan, zie Algemene gebruiksregels. Het voeren van een kamerverhuurbedrijf is hier ook onder begrepen. Buiten de bebouwingsgrenzen is onder voorwaarden éénlaagse bebouwing in de vorm van aan-, uit-, en bijgebouwen mogelijk. Horeca is slechts toegestaan voor zover dit is opgenomen op de als bijlage van de regels opgenomen Bijlage 1: lijst afwijkende functies.

Extra bouwlagen

In de regels is in staan in artikel 10.3Nadere eisen opgenomen. Met betrekking tot de daarvoor aangewezen bouwblokken c.q. percelen wordt het mogelijk een extra bouwlaag in de vorm van een dakopbouw aan te brengen. De maximaal toegelaten oppervlakte van deze bouwlaag is uitgedrukt in een percentage van het dakvlak. Dit percentage is opgenomen in een tabel. Om aan de architect ontwerpruimte te bieden is in het voorschrift een maximale gemiddelde hoogte opgenomen.

Het voorschrift behelst ook een z.g. nadere eisenregeling. Indien een aanvraag m.b.t. een extra bouwlaag daartoe aanleiding geeft kunnen nadere eisen worden gesteld in de regels, artikel 10.3. Deze nadere eisen kunnen alleen worden gesteld ten aanzien van de situering en de opbouw van het bouwvolume. De hieraan ten grondslag liggende redenen worden ingegeven door het aspect bezonning en dat van de stedenbouwkundige inpasbaarheid. De welstandscommissie toetst of het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk zowel op zichzelf als in verband met de omgeving of de te verwachten ontwikkeling daarvan in overeenstemming is met de redelijke eisen van welstand. Deze beoordeling vindt plaats aan de hand van criteria, die zijn opgenomen in de Haagse welstandsnota, onderdeel “Extra bouwlagen”. Ter illustratie van de reikwijdte van het voorschrift en de ontwerpmogelijkheden, die in principe binnen die regeling qua afmeting toegelaten zijn, zijn als voorbeelden enige schetsen opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0007.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0008.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0009.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0010.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0011.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0012.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0013.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0178GBezuidenNd-50VA_0014.png"

5.3.1.3 Algemene regels
5.3.1.3.1 Artikel 12 Algemene bouwregels

Dit zijn voorschriften die gelden voor alle bestemmingen. Er is onder meer algemeen voorgeschreven dat bouwwerken beneden peil uitsluitend zijn toegestaan binnen een bouwvlak en dat de ondergrondse bebouwing niet meer dan één bouwlaag mag bestaan. Burgemeester en wethouders kunnen daarvan wel vrijstelling verlenen.

Installaties voor mobiele communicatie

Een afzonderlijk lid ziet op een regeling voor installaties voor mobiele telecommunicatie. Deze zijn in principe toegestaan op alle gebouwen met uitzondering van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of gebouwen in een rijksbeschermd stadsgezicht. Dit betekent dat zulke installaties in vrijwel heel het plangebied zijn toegestaan.

5.3.1.3.2 Artikel 13 Algemene gebruiksregels

In dit artikel is een algemene verbodsbepaling opgenomen: het is verboden de in het plan begrepen gronden en de zich daarop bevindende opstallen te gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de bestemming of met de voorschriften van het plan. Er is expliciet aangegeven dat onder zulk gebruik ook wordt begrepen het gebruik als opslagplaats voor voorwerpen, stoffen en materialen die niet meer bruikbaar zijn of niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld en het gebruik als sekswinkel, seksinrichting, belwinkel of garagebedrijf: functies die voorheen in de Leefmilieuverordening werden verboden of althans gereguleerd. Een belangrijk element van dit artikel is de algemene vrijstellingsbepaling: burgemeester en wethouders kunnen vrijstelling verlenen van de algemene verbodsbepaling, indien strikte toepassing van de verbodsbepaling leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd. Wel moet dit andere gebruik aansluiten bij het gebruik conform de bestemming en mag toepassing van de vrijstelling niet leiden tot een bestemmingswijziging.

Aan huis gebonden beroep en/of bedrijf

Als in de bestemmingsregels wonen is toegestaan, is expliciet ook het uitoefenen van een aan huis gebonden bedrijf en/of beroep toegestaan.

  • De activiteiten mogen geen hinder voor de woonsituatie opleveren en mogen niet op grond van de milieuwetgeving vergunning- dan wel meldingplichtig zijn.
  • De activiteiten mogen naar de aard en visueel geen afbreuk doen aan het karakter van de woning.
  • De activiteiten mogen geen detailhandel en/of horeca betreffen.
  • De activiteiten mogen geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer en geen parkeerproblemen in de omgeving veroorzaken. Een te grote verkeersaantrekkende werking is toegestaan.
  • De activiteiten mogen aan de woonfunctie geen afbreuk doen en dienen daaraan ondergeschikt te zijn, in die zin, dat de woonfunctie de belangrijkste functie dient te blijven en de praktijkruimte maximaal 30% van de bebouwde oppervlakte mag bedragen. Ook deze (direct meetbare) voorwaarde draagt eraan bij dat de eventuele hinder voor de omgeving wordt beperkt.

Staat van bedrijfsactiviteiten

Daar waar in het plan bedrijfsdoeleinden zijn toegestaan – als afzonderlijk bestemming, als doeleinden binnen een bestemming voor gemengde doeleinden of als afwijkend gebruik is (Bijlage 3:Staat van inrichtingen Functiemenging VNG van toepassing. Onverminderd de bestemming zijn alleen die bedrijven toegestaan die op deze lijst in de categorieën A en B zijn opgenomen. Geluidzoneringsplichtige en risicovolle bedrijven zijn sowieso niet toegestaan. Burgemeester en wethouders kunnen wel vrijstelling verlenen voor bedrijven die in de staat van bedrijfsactiviteiten in een hogere categorie zijn ingedeeld maar die in de praktijk een vergelijkbaar zijn met een bedrijf in categorie A of B.

Staat van horeca-inrichtingen

Daar waar in het plan een horeca-inrichting is toegestaan, zoals opgenomen in Bijlage 1: Lijst afwijkende functies– is Bijlage 4: Staat van Horecainrichtingen van toepassing. In het plangebied zijn uitsluitend horeca-inrichtingen in categorie I, II of III van deze staat van horeca-inrichtingen toegestaan. In de Staat van horeca-inrichtingen, dat onderdeel uitmaakt van de regels, is uitgebreid beschreven hoe men een horeca-inrichting tot een bepaalde categorie moet rekenen.

5.3.1.3.3 Artikel 14 Algemene ontheffingsregels

Burgemeester en wethouders kunnen vrijstelling verlenen voor geringe afwijkingen in de maatvoering die in de bouwvoorschriften is bepaald en ook voor geringe afwijkingen in de begrenzing van bestemmings- en/of bebouwingsgrenzen. Verder is vrijstelling mogelijk voor de bouw van kleine nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en containers voor afval, glas etcetera. Ten slotte is vrijstelling mogelijk voor het bouwen beneden peil, buiten het bouwvlak.

5.3.1.4 Overgangs- en slotbepalingen
5.3.1.4.1 Artikel 16 Overgangsbepalingen

De overgangsbepalingen hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden – dat wil zeggen waarvoor bouwvergunning is verleend of nog te verlenen is – en die afwijken van de bouwvoorschriften in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.

5.3.1.4.2 Artikel 17 Slotbepalingen

Dit artikel geeft aan onder welke naam de voorschriften van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Voorschriften bestemmingsplan Bezuidenhout-Noord'.