direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 Overleg en inspraak
Plan: Schilderswijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0174ESchildersw-70OH

Hoofdstuk 7 Overleg en inspraak

Het concept ontwerpbestemmingsplan is op 2 juni 2010 in het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening aan de volgende instanties toegezonden.

  • 1. VROM-Inspectie
  • 2. Provincie Zuid-Holland
  • 3. Rijkswaterstaat Dienst Zuid-Holland
  • 4. Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten
  • 5. Dunea
  • 6. Hoogheemraadschap van Delfland
  • 7. Politie Haaglanden
  • 8. Brandweer Haaglanden
  • 9. Stadsgewest Haaglanden
  • 10. HTM Infra
  • 11. Veolia Transport
  • 12. Stedin B.V.
  • 13. TenneT Regio West
  • 14. N.V. Nederlandse Gasunie
  • 15. KPN Vast Net
  • 16. Kamer van Koophandel Haaglanden
  • 17. Stichting BOOG
  • 18. Stichting Haagse Gracht
  • 19. Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor 's Gravenhage e.o.
  • 20. Haags Monumentenplatform
  • 21. Stichting Bewonersorganisatie De Paraplu
  • 22. Stichting Bewonersorganisatie "Buurt-Zaam"

Van de onder nummer 2, 6, 13, 14 zijn de hier onder genoemde reacties ontvangen. Het advies van de instantie genoemd onder nummer 8 is verwerkt in hoofdstuk 4.2 van de toelichting. Van de overige instanties zijn geen reacties ontvangen.

2. Provincie Zuid-Holland

Door de Provincie Zuid-Holland is de volgende reactie ingediend (geciteerd):

"Het provinciale beoordelingskader is per 1 juli 2008 vormgegeven in het interim-beleid, bestaande uit de streekplannen en de nota Regels voor Ruimte. Het plan is conform dit beleid.

Overgangsrecht toepassing artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Op 26 juni 2008 hebben Gedeputeerde Staten u ter gelegenheid van de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening een brief gestuurd waarin nader is ingegaan op de rol van de provincie onder de nieuwe wet. Daarin is ook aangegeven dat u, gelet op het overgangsrecht, voor verzoeken om vrijstelling ex artikel 19 WRO (oud) die bij u voor 1 juli 2008 zijn ingediend, nog gebruik kunt maken van de mogelijkheden van toepassing van artikel 19 lid 2 WRO (oud) die GS bij hun besluit van 9 6ktober 2007 daartoe hebben geboden.

Met het oog daarop bericht ik u dat u, indien u over dergelijke verzoeken beschikt, vrijstelling kunt verlenen voor de planonderdeleri waarover geen opmerkingen zijn gemaakt, voor zover die onderdelen ook de instemming hebben van de Inspecteur voor de Ruimtelijke Ordening".

Reactie

De reactie van de provincie Zuid-Holland wordt voor kennisgeving aangenomen.

6. Hoogheemraadschap van Delfland

Door het Hoogheemraadschap van Delfland is de volgende reactie ingediend (geciteerd):

"In het kader van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening, heeft u het Hoogheemraadschap van Delfland het concept-ontwerpbestemmingsplan Schilderswijk in Den Haag toegezonden. U verzoekt Delfland In een reactie kenbaar te maken of met het bestemmingsplan kan worden ingestemd.

Niet instemmen

Wij kunnen niet instemmen met het bestemmingsplan. In het plan is onvoldoende invulling gegeven aan het beleid van Delfland zoals vermeld In de handreiking watertoets 2007. Deze handreiking is te vinden op onze website (www.hhdelfland.nl/watertoets). Het betreft het thema afvalwater en rioiering.

Afvalwater en riolering

In het plangebied ligt onder de Valliantlaan, de Wouwermansstraat en de Ferdinand Bolstraat een rioolpersleiding waarvan Delfland eigenaar is. Wij verzoeken u de rioolpersleiding en een 5 m brede onderhoudsstrook aan weerszijden van de leiding als zodanig te bestemmen en vast te leggen op de plankaart. Op de kaart in bijlage 1 is de locatie van de persleiding weergegeven".

Reactie

Overeenkomstig de reactie is de rioolpersleiding op de plankaart opgenomen en bestemd als Leiding - Riool.

13. Tennet Regio West

Door Tennet Regio West is de volgende reactie ingediend (geciteerd):

"Met uw brief van 2 juni 2010, kenmerk DSO-JZ/2010.75, ontvingen wij in het kader van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening een exemplaar van het ter visie gelegde voorontwerp-bestemmingsplan Schilderswijk van uw gemeente.

Ons bedrijf is beheerder van het landelijk transportnet voor elektriciteit vanaf 110.000 Volt en is daarmee verantwoordelijk voor de ‘snelwegen’ van het Nederlandse elektriciteitsnet. De in uw gemeente aanwezige hoogspanningsverbindingen maken deel uit van dat omvangrijke netwerk en zijn daarom bij ons bedrijf in beheer.

In het plangebied waarop het onderhavige bestemmingsplan van toepassing zal zijn, bevinden zich gedeelten van onze ondergrondse 150.000 Volt kabelverbindingen, te weten de gedeelten gelegen in de Fruitweg, langs de Parallelweg, in De Heemstraat, het Hobbemaplein en de Monstersestraat.

Aan de plankaart nr. NL.IMRO.0518.BPOl74EBSchildersw-03CO van 31 mei 2010 ontlenen wij dat de tracés van onze aanwezige kabelverbindingen nog niet geheel zijn aangeduid met de strook met de bestemming “Leiding - Hoogspanning”.

Wij verzoeken uw medewerking om de plankaart hierop aan te vullen. Hiervoor hebben wij ter informatie een kopie van de plankaart bijgevoegd, waarop in rood onze kabelverbindingen zijn aangegeven, alsook een afdruk van onze detailtekeningen nrs. WK2736, wijz. A; WK2737, wijz. A; WK2738, wijz. A; WK2739, wijz. B; WK2740, wijz. B; WK2741, wijz. C en WK2742, wijz. B. Zonodig zijn de leggingsgegevens digitaal op te vragen via klic-tzh@tennet.org.

In verband met bovenstaand verzoek tot aanvulling van de plankaart verzoeken wij u ook de tekst van paragraaf 2.2.8 - “Kabels en leidingen” op bladzijde 17 van de toelichting aan te vullen met straatnamen De Heemstraat en de Monstersestraat, waarin onze 150 kV-kabelverbindingen zijn gelegen.

Verder merken wij op dat in de tekst van artikel 19 - “Leiding-hoogspanning”, lid 19.2, sub a enkele onjuistheden staan, te weten:
- “ten dienste” staat 2 maal vermeld;
- “hoogspanningsmasten” (dit geldt in geval van bovengrondse verbindingen) wijzigen in “crossbonding-putten”.

Verder verzoeken wij u ons bedrijf tijdig bij het overleg te betrekken indien voort vloeiend uit het bestemmingsplan werkzaamheden zich zullen uitstrekken in de richting van onze eigendommen.

Mocht u nog vragen hebben over deze brief neem dan gerust contact met ons op.

Wij danken u voor het toezenden van het plan en vertrouwen erop dat met onze opmerkingen rekening zal worden gehouden."

Reactie

Overeenkomstig bovenstaande reactie zijn in paragraaf 2.2.8 de straatnamen 'De Heemstraat en de Monstersestraat' toegevoegd. Ook op de plankaart is deze leiding opgenomen en bestemd als dubbelbestemming Leiding - Hoogspanning.

In Artikel 20 Leiding - Hoogspanning (in het conceptontwerp artikel 19.2) is 'ten dienste' verwijderd en is 'hoogspanningsmasten' vervangen door 'crossbonding-putten'.

In artikel 20 is opgenomen dat alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten dienste van de dubbelbestemming Leiding - Hoogspanning zijn toegestaan. Andere gebouwen dan wel bouwwerken, geen gebouwen zijnde die passen binnen de andere daar voorkomende bestemmingen (bijvoorbeeld het plaatsen van een lichtmast binnen één van de verkeersbestemmingen waar ook de dubbelbestemming Leiding - Hoogspanning van toepassing is) kunnen uitsluitend worden gebouwd indien burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verlenen. In de afwijkingsregels (artikel 20.3) is bepaald dat vooraf schriftelijk advies wordt ingewonnen bij Tennet.

Voor het uitvoeren van werkzaamheden is in artikel 20 bepaald dat dit uitsluitend kan met een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werken of werkzaamheden. In artikel 20.4 is bepaald dat een groot aantal werkzaamheden uitsluitend mag worden uitgevoerd indien een omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Voordat een dergelijke vergunning wordt verleend, dient Tennet geraadpleegd te worden om advies.

14. N.V. Nederlandse Gasunie

Door de N.V. Nederlandse Gasunie is de volgende reactie ingediend (geciteerd):

"In het kader van het vooroverleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro heeft u ons bij brief van 2 juni 2010 geïnformeerd over het voorgenoemde bestemmingsplan. Na Inzage van het voorontwerpbestemmingsplan hebben wij de volgende aanmerkingen.

De dubbelbestemming 'Leiding-Gas' ook wel belemmerde strook genoemd, dient ter waarborging van een veilig en bedrijfszeker gastransport en ter beperking van gevaar voor personen en goederen in de directe omgeving van de leiding. Gezien het doel dient de belemmerde strook in principe obstakel vrij te blijven.

Hierom zijn binnen de belemmerde strook een aantal werkzaamheden niet zonder meer toegestaan, welke zijn opgenomen in het vergunningstelsel artikel 18.4 onder a. Voor een optimale waarborging verzoeken wij u artikel 18.4 onder a, uit te breiden met onderstaande werkzaamheden;

• Het indrijven van voorwerpen in de bodem;

• Het plaatsen van objecten zoals lichtmasten, wegwijzers en ander straatmeubilair."

Reactie

Per 1 oktober 2010 is de aanlegvergunning opgegaan in de Wabo en vervangen door de term "Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden". In artikel 19.4 zijn overeenkomstig bovenstaande reactie de werkzaamheden "Het indrijven van voorwerpen in de bodem" en "Het plaatsen van objecten zoals lichtmasten, wegwijzers en ander straatmeubilair" toegevoegd.