Plan: | Wateringse Veld - Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0172BWateringZd-50VA |
De Nota Regels voor Ruimte (voorheen Nota planbeoordeling 2002) vormt met het streekplan Zuid-Holland West (zie ruimtelijk beleid) het beoordelingskader van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland voor het ruimtelijk (economisch) beleid. De nota stelt voorwaarden aan ruimtelijke plannen met betrekking tot economie (zoals maximale metrages kantoorruimte en detailhandelsruimte bij bedrijfsruimte). De Nota geeft onder meer aan hoe een plan past binnen de regionale context d.w.z. past binnen de sectorale kaders van het Stadsgewest Haaglanden en het Regionaal Structuurplan (RSP) (zie ruimtelijk beleid).
In de nota Impuls Haagse Economie (2004) is het economisch beleidskader voor de periode van 2005-2010 verwoord. Naast de bedrijvigheid op bedrijventerrein Wateringse Veld zijn belangrijke economische functies in het plangebied: consumentengebonden dienstverlening in de plint van appartementengebouwen, horeca en detailhandel.
Functiemenging
De gemeente Den Haag wil in haar Functiemengingstrategie zoveel mogelijk functies mengen. Kantoorruimte, praktijkruimte en bedrijfsruimte kleiner dan ± 100 m² kan langs de woonstraten in de wijk een plaats krijgen en tot ± 500 m² langs de doorgaande wegen. In dit plan is daarvoor ruimte gemaakt: het staat langs de Laan van Wateringse Veld op veel plekken in de plint van appartementengebouwen consumentgebonden dienstverlening toe tot maximaal 150 m² of 300 m².
Bedrijven
Omdat de Laan van Wateringse Veld gezien vanaf de rijksweg A4 een belangrijke entree van Den Haag is, functioneert het kleinschalig bedrijventerrein Wateringse Veld als een zichtlocatie. De locatie is ingericht voor groothandelsbedrijven, hoogwaardige productiebedrijven en detailhandel in volumineuze goederen: bedrijven die hun showrooms en representatieve ruimtes op de Laan van Wateringse Veld kunnen richten. De strook moet als een samenhangend geheel herkenbaar zijn. Bevoorrading met vrachtwagens zal aan de achterzijde van de bedrijven gebeuren. Op deze manier kan de ligging als zichtlocatie aan de Laan van Wateringse Veld voluit worden benut. Aan de voorzijde bevinden zich de secundaire toegangen tot de bedrijven.
Horeca
Uitgangspunten van het gemeentelijk horecabeleid, verwoord in de Structuurvisie Horeca, zijn:
De staat van horeca-inrichtingen deelt horecabedrijven in 4 verschillende categorieën, waarbij categorie I de lichtste vorm van verkoop is (bijvoorbeeld een ijssalon) en waarbij categorie IV geldt als de zwaarste vorm (bijvoorbeeld een discotheek). In de staat van horeca-inrichtingen wordt nader ingegaan op een aantal definities van te onderscheiden horeca-inrichtingen en de opzet van een beoordelingssysteem. Aan de hand van een aantal beoordelingscriteria kan worden bepaald tot welke categorie een bepaalde horeca-inrichting moet worden gerekend. In Wateringse Veld-Zuid zijn drie horecalocaties: in het wijkcentrum (in de categorieën I tot en met III) en bij de stadsboerderij (in categorie I of II) en op de kop van het Lage Plein mag een kiosk worden gebouwd.
Detailhandel
Uitgangspunt van het regionaal en gemeentelijk detailhandelsbeleid, verwoord in de Structuurvisie Detailhandel Haaglanden respectievelijk de Detailhandelsnota Den Haag, is concentratie van winkels op bestaande locaties. Als detailhandel zijn in elk geval niet toegestaan sekswinkels, coffeeshops en paddoshops. Het verkopen van (consumenten-) vuurwerk is evenmin toegestaan. In Wateringse Veld-Zuid is alle detailhandel geconcentreerd in het winkelcentrum aan het Parijsplein. Daarbuiten voorziet het plan noch in detailhandelsvestigingen, noch maakt het detailhandel aan huis mogelijk.