direct naar inhoud van 2.3 Functies
Plan: Wateringse Veld - Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0172BWateringZd-50VA

2.3 Functies

2.3.1 Wonen

Het woonmilieu van de Vinexlocatie Wateringse Veld wordt gekenmerkt als 'stadsrand modern': een redelijk intensieve en gemêleerde vorm van suburbaan wonen die in de rest van de gemeente Den Haag niet te vinden is. De woningvoorraad in Wateringse Veld-Zuid telt 3.839 woningen en is redelijk gevarieerd (peildatum 2006):

  • 69% van de woningen is in handen van eigenaar-bewoners, 4% wordt door particulieren verhuurd en 26% door een woningcorporatie. (Om Vinexlocaties toegankelijk te houden voor alle inkomensgroepen, was het streven erop gericht 30% van de woningproductie in de socialehuursector te realiseren);
  • 76% (2.902) van de woningen zijn eengezinswoningen, de rest (24%) bestaat uit meergezinswoningen;
  • bijna alle woningen zijn na 1991 gebouwd. In 2001 zijn in Wateringse Veld-Zuid de laatste woningen opgeleverd en sindsdien zijn geen woningen meer toegevoegd.

Wateringse Veld-Zuid telt 11.278 inwoners waarvan 68% van Nederlandse afkomst. De gemiddelde woningbezetting is 2,94. De afwijking van de gemiddelde woningbezetting in de gemeente Den Haag (2) is verklaarbaar: Wateringse Veld-Zuid telt een groot aantal eengezinswoningen en het percentage huishoudens met kinderen ligt er relatief hoog (61%). De leeftijdgroep tussen 0 en 19 jaar is sterk vertegenwoordigd: 35%. Nu de meeste bewoners (62%) tussen de 20 en de 64 jaar oud zijn, hebben ouderen (= 65 jaar) slechts een klein aandeel (3%) in de bevolkingssamenstelling van de wijk. Verder heeft ongeveer de helft (49%) van de inwoners een middeninkomen en heeft 40% een hoger inkomen. Kortom, met de ontwikkeling van Wateringse Veld-Zuid kreeg de gemeente Den Haag er een gevarieerd woongebied bij, vooral voor gezinnen met kinderen en met een modaal of een hoger inkomen.

2.3.2 Bedrijven en kantoren

Aan de zuidzijde van het Oosteinde is ten oosten van de Laan van Wateringse Veld een glasverwerkingsbedrijf gevestigd. Dit bedrijf was reeds op deze locatie gevestigd, lang voordat Wateringse Veld als Vinexlocatie tot ontwikkeling kwam. Een tweede bedrijfsfunctie in het plangebied is het kleinschalig bedrijventerrein Wateringse Veld dat voor een deel op grondgebied van gebied van gemeente Den Haag ligt en voor een deel op grondgebied van de gemeente Westland.

Naast de vestiging van kantoren in het winkelcentrum bevinden zich langs de Laan van Wateringse Veld – op diverse hoeken in Lage Veld en op de kruising met het Oosteinde – vestigingen van consumentgebonden dienstverlening: een rijschool, een bank, een apotheek et cetera.

2.3.3 Detailhandel en horeca

Aan het Parijsplein ligt een winkelcentrum dat ruimte biedt aan een supermarkt, winkels, horeca en consumentgebonden dienstverlening en andere wijkvoorzieningen. Onder het winkelcentrum ligt een parkeergarage. (Bij de stadsboerderij is een tweede horecavestiging mogelijk en op de kop van het Lage Plein mag een kiosk worden gebouwd.)

2.3.4 Onderwijs, cultuur en welzijn
2.3.4.1 Onderwijs

In Wateringse Veld-Zuid zijn twee nieuwe scholen gesitueerd. Sinds november 1999 is de protestants-christelijke basisschool De Gantel definitief gehuisvest aan de Laan van Wateringse Veld in Parkbuurt Oosteinde. Voorlopig maakt deze school, om extra capaciteit te creëren, naast het hoofdgebouw ook gebruik van de zogenaamde schoolwoningen aan het Luchtenburgplein. Deze worden te zijner tijd omgebouwd tot woningen. Vlakbij De Gantel, aan de Osloweg 11, is peuterspeelzaal Repelsteeltje gevestigd. Deze peuterspeelzaal die onder MOOI Escamp valt, is gehuisvest in een kindercentrum van Triodus. Sinds september 2001 is openbare Daltonbasisschool De Vijver gevestigd in het schoolgebouw aan de Kikkerbeetlaan, omsloten door de Rietkeverstraat, Moskousingel en de Lisdoddestraat. Dit gebouw in de buurt Vijvers heeft 29 lokalen en een gymzaal met een sportveld op het dak. Het schoolgebouw biedt tevens ruimte aan naschoolse activiteiten en cursussen.

2.3.4.2 Stadsboerderij

De 17de-eeuwse boerderij aan de Rijnerwatering ter hoogte van de Bovendijk is verbouwd tot een stadsboerderij. Deze stadsboerderij biedt onderdak aan een kinderboerderij met een educatieve ruimte. In de directe nabijheid van de stadsboerderij wordt een (dag)horecagelegenheid mogelijk gemaakt. De bijbehorende dierenweide zorgt voor een passende overgang van de stadsboerderij naar de ecologische zone. Als steigers worden aangebracht in het Hemelwater tussen de Bovendijk en de ecologische zone, ontstaat de mogelijkheid om een kano- of waterfietsverhuurbedrijf te vestigen in de stadsboerderij.

2.3.4.3 Publieke dienstverlening

Aan de Middenweg 129 bevindt zich nabij de kruising met de Warschaustraat een politiepost en een medisch centrum. Meer in de richting van de Laan van Wateringse Veld is op Middenweg 157 het Gezondheidscentrum Lage Veld gevestigd. De Toverspiegel is een kinderdagverblijf aan de Osloweg 11, op de hoek met de Laan van Wateringse Veld, dat kinderdagopvang en naschoolse opvang verzorgt. Aan het Luchtenburgplein en aan de Treslonglaan heeft de Stichting 2Samen een kindercentrum 2Schuiten waarin naast dagopvang en naschoolse opvang ook een peuterspeelzaal zit. Ook aan de Laan van Wateringse Veld vestigt 2Samen een kindercentrum.

2.3.4.4 Sport en recreatie

Door de gehele wijk zijn speelplekken ingericht voor kinderen van verschillende leeftijden, meestal op de grasvelden van de groenvoorzieningen. De speelplaatsen van kleine kinderen zijn te vinden in de verschillende hoven zoals het Romehof en het Bratislavahof. De oudere jeugd is aangewezen op de brede groenstrook in de Laan van Wateringse Veld waar een half pipe voor skaters, een verharde playground (voor onder meer basketbal) en een trapveldje is gerealiseerd. Daarnaast kan het water worden gebruikt voor zwemmen en spelevaren. De Rijnerwatering maakt onderdeel uit van een provinciale, recreatieve vaarroute; motorvaart is er niet toegestaan.

In de zuidpunt van Zonne Veld is een sportcomplex met een oppervlakte van ongeveer twee hectare gerealiseerd. Het complex kent twee sportvelden (één grasveld en één kunstgrasveld) en een gebouw dat ruimte biedt aan een kantine, kleedkamers en materiaalruimten. De velden kunnen worden gebruikt voor voetbal en softbal en door scholen. Het sportcomplex is visueel gegrensd door een waterloop langs de Guido de Morestraat en door de groenstroken die Zonne Veld scheiden van het zuidelijk gelegen bedrijventerrein Wateringse Veld. De ontsluiting van het sportcomplex gebeurt via de Guido de Morestraat.