Plan: | Rustenburg - Oostbroek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0169BRustenburg-50VA |
De wijk Rustenburg-Oostbroek is hoofdzakelijk een woongebied. De wijk Rustenburg-Oostbroek telde per 1 januari 2004 ruim 17.400 inwoners, en per 1 januari 2007 17.151 inwoners. De bevolking van de wijk zal in de komende tien jaar licht afnemen tot ruim 17.000 inwoners in 2014. Het gemiddeld besteedbaar inkomen per inwoner ligt iets lager dan het Nederlands gemiddelde. Een van de ambities in het Wijkplan is behoud van de koopkracht in de wijk. Mensen met een hoger inkomen worden gestimuleerd in de wijk te blijven wonen.
Rustenburg-Oostbroek dateert uit de vooroorlogse periode. De meeste woningen zijn portiekwoningen (85% t.o.v. 19% gemiddeld voor Den Haag). De wijk kan worden getypeerd als een starterswijk met overwegend kleine en goedkope woningen. Dat betekent relatief veel jonge nieuwkomers die na een aantal jaren verhuizen naar ruimere woningen in de stad. Sloop van woningen in het nabijgelegen Transvaal zal leiden tot een 'oversteek' van bewoners naar Rustenburg-Oostbroek. Het aandeel allochtonen in de wijk zal hierdoor naar verwachting enigszins toenemen. Door bewoners wordt de wijk als prettige woonbuurt ervaren, hoewel er op sommige plekken ook regelmatig overlast van hanggroepjongeren wordt gemeld. De grote woningdichtheid, de hoge parkeerdruk, de geringe woningdifferentiatie en de kleine afmetingen van de meeste woningen maakt dat mensen met hogere inkomens de wijk massaal verlaten, waarbij hun plaats wordt ingenomen door sociaal zwakkere groepen. De wijk is oorspronkelijk gebouwd door beleggers, maar door massale splitsing en uitponding is het bezit enorm versnipperd. 60% van de woningen is particulier bezit, 30% is particuliere verhuur en slechts 10% is corporatiebezit.
Niet-woonfuncties op hoekpanden
Kenmerkend voor vrijwel de gehele wijk is de aanwezigheid van niet-woonfunctie op de begane grond van hoekpanden. Zowel aan de hoofdassen als in de woongebieden erachter zijn op diverse hoekpanden van oudsher commerciële en ook enkele sociaal-maatschappelijke functies gevestigd. In de ruimtelijke opzet van de wijk is destijds in het ontwerp rekening gehouden met buurt- en wijkvoorzieningen op loopafstand. Het café of de winkel op de hoek kan in de wijk Rustenburg-Oostbroek vrij letterlijk genomen worden. In latere decennia zijn met de toenemende mobiliteit veel voorzieningen uit de hoekpanden verdwenen en zijn zij verbouwd tot woning. Vaak herinneren etalages en forsere entrees nog aan de oorspronkelijke functie, maar soms is de pui geheel gerenoveerd en is van de voormalige functie weinig tot niets meer te zien. Met name door de stroom immigranten zijn de hoekpanden weer steeds meer voor commerciële doeleinden in gebruik genomen, wat de leefbaarheid en vooral de levendigheid van de wijk ten goede komt.
De aanwezige bedrijvigheid in de wijk is over het algemeen goed vermengbaar met de woonfunctie. Het betreft vooral kleinere praktijkruimten, kantoortjes, dienstverlenende bedrijven, detailhandelsvestigingen en lichtere horecavoorzieningen. De bedrijfsmatige activiteiten hebben vooral betrekking op functies die vallen in de categoriëen A en B van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging''. Grotere bedrijven met forse milieuhinderlijke effecten komen in het plangebied niet voor. Wel zitten er op de volgende plekken garagebedrijven:
Functiemenging langs hoofdassen
De functiemenging langs de doorgaande straten zoals de De la Reyweg, de Loosduinsekade, de Apeldoorselaan en Zuiderparklaan, is groter dan in de woongebieden. Langs deze hoofdassen zitten op vrijwel elke hoek één of meerdere niet-woonfuncties. Deze variëren van detailhandel tot horeca, en van dienstverlening tot bedrijf. De niet-woonfuncties zijn, een uitzondering daargelaten, altijd uitsluitend op de begane grond gevestigd. De grootte van de niet-woonfuncties varieert ook. Op de hoek Zuiderparklaan/Loosduinsekade bevindt zich een (grote) vestiging van meubelketen Leenbakker, terwijl kleine kantoortjes verderop in de straat zich beperken tot 25 tot 100 m².
Naast de vermelde functiemenging aan de hoofdassen is ook aan de Terletstraat een meer dan gemiddelde functiemenging aanwezig.
Stadsdeelcentrum Dierenselaan
In het gebied tussen de kruising Zuiderparklaan/Apeldoornselaan en de kruising De la Reyweg/Dierenselaan bevindt zich het winkelgebied Dierenselaan/Apeldoornselaan. Dit winkelgebied fungeert als boodschappencentrum voor de wijken Rustenburg en Oostbroek. Het winkelgebied kent 48 detaillisten die gezamenlijk een verkoopvloeroppervlakte vertegenwoordigen van circa 5.770 m². Van het totale winkelaanbod (in m² vvo) is ruim 40% gericht op boodschappen, circa 40% op winkelen en minder dan 20% op laagfrequent. Er zijn één trekker en zes subtrekkersgevestigd. Het merendeel van de trekkers en subtrekkers is geconcentreerd ter hoogte van het kruispunt Dierenselaan/Apeldoornselaan. Het begin van de Dierenselaan ontbeert een (sub-)trekker. In het winkelgebied bevinden zich tevens zes kiosken met aanbod in bloemen en planten, vis, groente en fruit, en snacks.
Figuur 4:
Afbakening winkelgebied Dierenselaan/Apeldoornselaan
In de wijk Rustenburg-Oostbroek liggen twee grotere gebouwenclusters met een sociaal-maatschappelijke functie.
In Rustenburg is dit het carré Naarderstraat – Escamplaan. Dit gebouwencomplex ronddom het sportterrein van de Korfbalvereniging Ready ligt in het gebied tussen de Escamplaan, de Naarderstraat, de Hilversumstraat en de Weesperstraat. Een deel van de bebouwing aan de Escamplaan is inmiddels gesloopt om de voormalige twee scholen, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, naschoolseopvang en een multifuctioneel centrum te herbouwen. Gelijktijdig wordt een ondergrondse parkeergarage met daarboven woningen gebouwd. Het zwembad aan de Escamplaan en de vestiging van de wijkvereniging blijven vooralsnog gehandhaafd, evenals de zorgvoorziening voor verstandelijk gehandicapten aan de Weesperstraat. Het sportterrein zal na voltooiing van de bouwwerkzaamheden door de wijk voor sport- en speldoeleinden kunnen worden medegebruikt.
In de wijk Oostbroek is een kleiner cluster gebouwd. Dit ensemble wordt gevormd door de karakteristieke schoolgebouwen aan de Nijkerklaan en het tegenoverliggende kleuterschoolgebouw. Aan de zijde van de Voorthuizenstraat ligt een groengebied, waarin een openbare playground is opgenomen. Centraal ligt het sportterrein dat in gebruik is gegeven aan de voetbalvereniging Quick Steps. Op het sportterrein zijn tevens speeltoestellen geplaatst die mede door de wijk kunnen worden gebruikt op de momenten dat het sportterrein niet is afgesloten. Aan de rand van het gebied, aan de Harderwijkstraat, staat een verzorgingstehuis.
Figuur 5: