Plan: | Laakwijk-Schipperskwartier |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0157FLaakwijk-50VA |
Het voorontwerp van het bestemmingsplan heeft, ter voldoening aan de gemeentelijke inspraakverordening, ter inzage gelegen van 17 juni tot en met 28 juli 2008. Er zijn vijf reacties binnengekomen.
Boekel de Nerée, Postbus 75510, 1070 AM Amsterdam, namens Super de Boer Supermarkten B.V.
Namens cliënte, Super de Boer Supermarkten B.V., gevestigd aan de Disketteweg 2-4 te Amersfoort dient mw. mr. F. Spijker van Boekel De Nerée een inspraakreactie in tegen het voorontwerpbestemmingsplan Laakwijk-Schipperskwartier. Cliënte kan zich met deze voorgenomen bestemmingswijziging niet verenigen. Daarover het volgende.
met de daarbij behorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouw zijnde en voorzieningen. Uit bovenstaande wordt geconcludeerd dat detailhandel op dit perceel in dit voorontwerp niet is toegestaan en dat de supermarkt van cliënte in dit bestemmingsplan wordt wegbestemd. Immers, op grond van het vigerende bestemmingsplan 'Laakkwartier Noord' is detailhandel toegestaan.
De toelichting is op een aantal punten zeer onduidelijk als het gaat om de wens van de gemeente om de inrichting van het gebied Neherkade/Gemaalstraat te wijzigen. Zo wordt er op pagina 46 aangegeven dat de bestaande verkeerscirculatie wordt gehandhaafd: "het parkeerdek van de supermarkt wordt ontsloten vanaf de Neherkade". Daarmee wordt impliciet doch duidelijk aangegeven dat de supermarkt een plek heeft binnen het plan als het gaat om de verkeersontsluiting. Daarentegen wordt in de "Quickscan luchtkwaliteit" weer uitgegaan van een situatie dat de supermarkt er niet is. (Deze "Quick scan" is niet opgenomen in het voorontwerp-bestemmingsplan.)
Aangezien er noch uit artikel 20.1 van de voorschriften noch uit de toelichting noch uit het beleid kan worden opgemaakt wat de reden is om gebruik als supermarkt niet meer mogelijk te maken op deze locatie, heeft de gemeente deze keuze onvoldoende gemotiveerd.
Reactie
De supermarkt is in het ontwerpbestemmingsplan niet langer wegbestemd maar als Detailhandel bestemd. De ontwikkeling die in het voorontwerpbestemmingsplan nog als uit te werken bestemming was opgenomen, is nu als wijzigingsbevoegdheid geregeld. De wijzigingsregels zijn inhoudelijk dezelfde als de uitwerkingsregels in het voorontwerpbestemmingsplan.
Overigens is in de passage 'het parkeerdek van de supermarkt wordt ontsloten vanaf de Neherkade' bedoeld dat [in het ontwerp: na wijziging] de ontsluiting op dezelfde manier plaatsvindt als nu bij de supermarkt: de nieuwe ontwikkeling blijft ontsloten vanaf de Neherkade. De tekst in de toelichting is op dit punt verduidelijkt.
P. Toelaram, Bresterstraat 82, 2523 XB Den Haag
P. Toelaram, eigenaar van het pand Rijswijkseweg 199, tekent bezwaar aan tegen het voorontwerp bestemmingsplan Laakwijk- Schipperskwartier om de volgende redenen.
Genoemde pand heeft altijd de bestemming winkel gehad (zie bijlage). Uit navraag blijkt dat in het verleden hier o.a. een kruidenierswinkel heeft gezeten. Weliswaar heeft het pand een paar maanden leeggestaan, omdat de vorige eigenaar, gezien zijn hoge leeftijd, de winkel niet meer kon runnen. Met de gedachte om de winkelfunctie, in de vorm van een aziatische toko, voort te kunnen zetten heeft hij begin dit jaar het pand gekocht.
Onlangs heeft hij bij de gemeente geïnformeerd wat het bestemmingsplan voor mogelijkheden biedt voor dit pand. Hierbij kreeg hij te horen dat voor dit gebied een voorbereidingsbesluit is genomen en dat voor dit gebied in het verleden de Bouwverordening van toepassing was.
Verder kreeg hij te horen dat er op dat moment voor dit gebied een voorontwerp bestemmingsplan ter inzage lag, waarin het pand als Gemengd Doeleinden wordt bestemd. Volgens de planvoorschriften zijn op deze gronden geen detailhandel toegestaan. Dit zou betekenen dat de huidige winkelfunctie in het nieuwe bestemmingsplan niet meer mogelijk zal zijn. Gelet op de inmiddels gedane investeringen tekent hij daarom bezwaar aan tegen het voornemen om geen winkelfunctie toe te staan voor het pand Rijswijkseweg 199. Daarnaast zijn in dit bouwblok al diverse detail- en horecawinkels, zoals bijvoorbeeld een slagerij en een pizzeria.
Gelet op bovenstaande verzoekt hij om de bestaande functie van winkel/detailhandel in het nieuwe bestemmingsplan op te nemen.
Reactie
Uit de tekening die de inspreker bij zijn inspraakreactie heeft gevoegd kan worden afgeleid dat het pand in gebruik voor detailhandel is (geweest). Het ligt te midden van panden die voor het afwijkend gebruik voor detailhandel en horeca een aanduiding hebben. Vanaf de Ingenhouszstraat hebben zo zes panden een aanduiding voor toegelaten afwijkend gebruik.
Stichting VO Haaglanden, Postbus 85 695, 2508 CJ Den Haag
In het voorontwerp geeft de gemeente aan (blz. 42) van de schoolgebouwen en gymzaal Capadosestraat 9 t/m 15 de bestemming te willen wijzigen teneinde woningbouw te kunnen realiseren en de zichtlijn te herstellen. Als eigenaar van de panden Capadosestraat 13 en 15 maakt VO Haaglanden hier bezwaar tegen. In overleg met de gemeente (OCW-Vastgoed) worden voorbereidingen getroffen deze panden te slopen en nieuwbouw (schoolgebouwen gymzalen) te realiseren ten behoeve van het Prisma College van de Johan de Witt Scholengroep. Voor de stedenbouwkundige aspecten is overleg met dhr. H. Imthorn van DSO. VO Haaglanden verwacht dan ook dat de schoolbestemming voor zijn terrein gehandhaafd blijft. Er is geen bezwaar tegen het herstel van de zichtlijn, mits het bouwplan (inclusief eventueel benodigde parkeervoorziening) gerealiseerd kan worden op de resterende kavel. Het verzoek is het voorontwerp in bovenstaande zin aan te passen.
Reactie
Gemeente Den Haag, in het bijzonder de dienst OCW en de afdeling ROMZ van de dienst DSO, overlegt over de nieuwbouwontwikkeling aan de Capadosestraat met VO Haaglanden. Op basis van de laatste gezamenlijke inzichten wordt het perceel als volgt bestemd:
G.L. de Waard, Van de Spiegelstraat 14a, 2518 ET Den Haag
G.L. de Waard, eigenaar van de panden Rijswijkseweg 397, 399 en 401 en Eliasstraat 2 en 4, maakt bezwaar tegen het voorontwerp-bestemmingsplan Laakwijk-Schipperskwartier. De panden Rijswijkseweg 397/Eliasstraat 4 worden in het nieuwe bestemmingsplan niet meer als winkel aangemerkt. Aangezien het pand momenteel en ook in het verleden voor detailhandel gebruikt is wil hij als eigenaar van genoemd pand een dringend beroep op de gemeente doen dat het pand naast dienstverlening ook voor detailhandel gebruikt mag worden. In genoemd gebied is zichtbaar dat er van leegstand sprake is. De zakelijke panden zijn lastig te verhuren.
Als nu voor de Rijswijkseweg 397/Eliasstraat 4 geen detailhandel meer geldt, is het zeer waarschijnlijk dat deze panden ook met leegstand te maken krijgen. Immers de verhuurmogelijkheden worden hierdoor zeer beperkt. Hierom pleit hij ervoor dat het bestemmingsplan op dit punt aangepast wordt.
Reactie
Met de aanduiding detailhandel (dh) is het bestaand afwijkend gebruik van Rijswijkseweg 397/Eliasstraat 4 als zodanig erkend en mag dit worden voortgezet volgens de algemene gebruiksregels. Wel is op de genoemde adressen na beëindiging van de detailhandelsactiviteiten niet langer detailhandel toegestaan, de eigenaar kan ze wel als woning, (ambachtelijk) bedrijf of dienstverlening verhuren. Nota bene: in het voorontwerpbestemmingsplan ontbrak abusievelijk de aanduiding detailhandel (dh) op het perceel Rijswijkseweg 397; deze aanduiding is toegevoegd.
S. Dhawtal-Nejal, Reykjavikweg 40, 2548 VA Den Haag
Betreft: bezwaar tegen het bestemmingsplan van pand aan de Rijswijkseweg 397, met postcode 2516 HK, te Den Haag. S. Dhawtal-Nejal tekent bezwaar tegen het feit dat het bovenstaande pand (Rijswijkseweg 397) in haar ogen niet de juiste bestemming heeft. Het zou beter zijn als het de bestemming detailhandel had. Reden hiervoor is dat het de buurt siert en bovendien bijdraagt aan een betere buurt en een goede vulling van de wijk. Er zijn al genoeg zaken daar in de wijk met als bestemming 'Dienstverlening', waarbij er op bovengenoemde pand velen zijn gekomen en gegaan, veelal met kwade c.q. niet al te goede bedoelingen. Hopelijk wordt alsnog de bestemming hersteld in Detailhandel.
Reactie
Zie beantwoording van G.L. de Waard.