direct naar inhoud van 1.4 Geldende bestemmingsplannen
Plan: Westeinde e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0082EWesteinde-50VA

Geldende bestemmingsplannen

In onderhavig plangebied gelden de volgende uitbreidingsplannen en bestemmingsplannen (zie figuur 2):

Naam   Raadsbesluit   Besluit GS  
Verordening Kortenbos   23 oktober 1961   1 maart 1962  
Bestemmingsplan Lijnbaan   21 oktober 1968   7 januari 1970  
Bestemmingsplan Spuimarkt e.o.   4 november 2004   14 juni 2005  
Bestemmingsplan Het Oude Centrum   26 juni 2003   3 februari 2004  

Tabel 1: geldende bestemmingsplannen

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0082EWesteinde-50VA_0002.jpg"

Figuur 2: Vigerende plannen

Verordening Kortenbos

De Verordening Kortenbos en het bijbehorend stedenbouwkundig Plan Kortenbos voorzagen in sanering en reconstructie van het gebied tussen de Noordwal, de Torenstraat, het Westeinde en de Noordwest Buitensingel. De buurt vertoonde een chaotisch beeld van een ongeordende bebouwing van bedrijven en bedrijfjes, pakhuizen, schoolgebouwen, verouderde deels aan hofjes gelegen woningen, braakliggende terreintjes en hier en daar een min of meer incidenteel tot stand gekomen blok betere, in de jaren dertig gebouwde woningen. Van enige groenvoorziening was geen sprake, terwijl de te smalle straten een behoorlijke toetreding van licht en lucht tot de woning op de vele binnenplaatsen belemmerden en het verkeer niet behoorlijk konden verwerken. Alleen de randbebouwing langs de Torenstraat en het Westeinde vormde een overwegend gaaf geheel en werd in het Plan Kortenbos zoveel mogelijk gehandhaafd. Het stedenbouwkundig plan werd ter plaatse van de Vleerstraat of de Breedstraat doorsneden door een deel van de binnenringweg om het stadscentrum. De binnenringweg maakte deel uit van een verkeersnota waarin een schema van toekomstige hoofdverkeerswegen voor Den Haag was opgenomen. Een tweede verkeersweg uit het schema liep door het hart van het plan en verbond de binnenringweg met de hoek Westeinde-Lijnbaan. Bij de totstandkoming van het stedenbouwkundig plan bedroeg het aantal woningen in de buurt 1.510, in het plan was nog ruimte voor 270 tot 556 woningen. Het plan bood voorts ruimte voor kantoren, scholen en winkels die door sanering hier en elders in de stad moesten verdwijnen. Omdat beide wegen niet zijn gerealiseerd, hebben veel van de daarvoor bestemde gronden hun oorspronkelijke functie behouden. In de jaren zeventig en tachtig is door een vrijstellingsprocedure stadvernieuwing gerealiseerd – de Z.H.B.-hoven – daar waar het stedenbouwkundig plan nog uitging van een bedrijfsterrein en waar al lange tijd de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij was gevestigd.

Bestemmingsplan Lijnbaan

Bestemmingsplan Lijnbaan is de vigerende planologische regeling voor het gebied gelegen tussen de Lijnbaan, het Westeinde, de oostelijk grens van de toen geprojecteerde binnenringweg en de Prinsegracht. Een groot deel van het plangebied werd gesloopt en herontwikkeld in het kader van stadsvernieuwing. Centraal daarin stond de nieuwbouw van het toenmalig Ziekenhuis van den Heiligen Joannes de Deo op de gronden tussen de Warmoezierstraat en de Blekerslaan, het huidig MCH Westeinde. Het oude ziekenhuiscomplex aan het Westeinde voldeed niet langer aan de eisen van die tijd: het was moeilijk exploitabel en als gevolg van zijn ligging aan nauwe straten slecht bereikbaar en de parkeergelegenheid op eigen terrein was onvoldoende. Het plan hield rekening met de sloop van het bestaande complex om er te zijner tijd gebouwen voor huisvesting en opleiding van verplegend personeel op te richten. Dit plan is niet ten uitvoer gebracht: in het complex huizen nu ateliers. Een ander belangrijk element van het plan betrof een deel van de binnenringweg om het stadscentrum. Bij het Westeinde zou dit deel aansluiten bij het deeltracé dat al in het Plan Kortenbos was geprojecteerd. Ook dit plan is niet ten uitvoer gebracht.

Bestemmingsplan Spuimarkt e.o.

Naar aanleiding van het Masterplan Spuimarkt stelde de gemeenteraad in 2004 bestemmingsplan Spuimarkt e.o. vast. In het plan zijn de tramtunnel en het Souterrain onder de Kalvermarkt, de Grote Marktstraat en de Prinsegracht gelegaliseerd. In het plan zijn ook de bordessen van de bebouwing aan de Prinsegracht opgenomen terwijl deze horen bij de bebouwing aan de Prinsegracht die in het voorliggende plan is geregeld. De grens van dit plan is nu om de bordessen getrokken zodat op de bebouwing aan de Prinsegracht één juridisch-planologische regeling van toepassing is.

Bestemmingsplan Oude Centrum e.o.

Ook in het bestemmingsplan Oude Centrum e.o. zijn enige bordessen meegenomen die horen bij de bebouwing aan de Prinsegracht die in het voorliggende plan is geregeld. De grens van dit plan is ook hieromheen getrokken.

Leefmilieuverordening en parapluherzieningen

Naast bestemmingsplannen die op een specifiek plangebied van toepassing zijn, kent de gemeente Den Haag een leefmilieuverordening en een aantal parapluherzieningen die op het hele gemeentelijke grondgebied van toepassing zijn en die door dit bestemmingsplan voor wat betreft het plangebied worden vervangen:

  • a. Leefmilieuverordening Recreatie-inrichtingen c.a. (LMV-Reca). De LMV-Reca is gebaseerd op de Wet op de Stads- en dorpsvernieuwing. Hoewel de LMV een sterk planologisch karakter heeft, legt ze in tegenstelling tot een bestemmingsplan geen functies vast maar geeft ze uitsluitend verbodsbepalingen voor bepaalde functies. Met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is de Wet op de Stads- en dorpsvernieuwing ingetrokken. In het overgangsrecht is aangegeven dat de termijn waarvoor een leefmilieuverordening geldt, niet kan worden verlengd. Dit betekent dat de LMV-Reca tot 30 maart 2009 blijft gelden. Eerder bepaalde de Raad van State (ABRS 26 juli 2006, 200607407/1) dat een leefmilieuverordening 'komt te vervallen indien voor dat gebied een nieuw bestemmingsplan in werking treedt. Wanneer […] slechts een deel van het gebied waarvoor de leefmilieuverordening van kracht is een bestemmingsplan in werking treedt, vervalt de werking van de leefmilieuverordening in zoverre.' De wijze waarop dit bestemmingsplan (het beleid van) de LMV-Reca vervangt, is uiteengezet in de beschrijving van de algemene gebruiksregels in paragraaf 6.4.
  • b. Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk. In het bestemmingsplan Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk (2004) is het beleid van de gemeente Den Haag neergelegd ten aanzien van de vestiging van detailhandelsbedrijven die zich bezighouden met de verkoop en opslag van consumentenvuurwerk. In het plangebied zijn geen vuurwerkbedrijven gevestigd. Dit bestemmingsplan vervangt de parapluherziening.
  • c. Parapluherziening Seksinrichtingen. De regeling in de gemeentelijke leefmilieuverordeningen die seksinrichtingen verbiedt, is geïntegreerd in en vervangen door het bestemmingsplan Parapluherziening Seksinrichtingen (2003) waarmee aan alle geldende bestemmingsplannen in de gemeente Den Haag een regeling werd toegevoegd ten aanzien van seksinrichtingen. Ook de wijze waarop dit bestemmingsplan het beleid in deze parapluherziening vervangt, is uiteengezet in de beschrijving van de algemene gebruiksregels in paragraaf 6.4.