direct naar inhoud van 8.1 Artikel 3.1.1 Bro-overleg
Plan: Fruitweg e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0029EFruitweg-50VA

8.1 Artikel 3.1.1 Bro-overleg

In het kader van het vooroverleg zijn reacties ontvangen van:

  • a. N.V. Nederlandse Gasunie, Waddinxveen
  • b. Hoogheemraadschap Delfland, Delft
  • c. Provincie Zuid Holland, Den Haag
  • d. Ministerie van VROM, Den Haag
  • e. NS Reizigers B.V., Utrecht
  • f. Stedin, Den Haag
  • g. Tennet TSO B.V., Arnhem

Ad. a) Nederlandse Gasunie

De Gasunie levert nadere informatie over de hogedrukaardgasleiding die door het plangebied loopt. Gevraagd wordt de regels ten aanzien van de leiding aan te passen. Ook worden gegevens aangeleverd met betrekking tot externe veiligheid.

Reactie gemeente

Met betrekking tot de hogedrukaardgasleiding is daar waar nodig de plankaart aangepast. Daar waar nodig zijn de regels aangepast, en aan de regels is een separaat artikel toegevoegd voor de bestemming Leiding. De gegevens over de externe veiligheidsrisico's van de aardgasleiding zijn in de toelichting verwerkt.

Ad. b) Hoogheemraadschap Delfland

Delfland verzoekt op de plankaart aan de Troelstrakade de aldaar gelegen waterkering op te nemen. Er wordt op gewezen dat binnen het plangebied een afvalwatertransportleiding is gelegen, die niet op de plankaart is opgenomen. Verzocht wordt het natuurvriendelijk inrichten van de oevers op grond van het bestemmingsplan mogelijk te maken en dit als subbestemming op te nemen.

Reactie gemeente

De aan de Troelstrakade gelegen waterkering is op de plankaart opgenomen. De afvalwatertransportleiding is op de plankaart opgenomen. De oevers van het Laakkanaal hebben conform het huidige gebruik een verkeersbestemming gekregen. Binnen deze bestemming zijn ook groenvoorzieningen mogelijk. Het bestemmingsplan is conserverend van aard en loopt niet vooruit op te ontwikkelen bouwplannen die een bestemmingswijziging vereisen. De groenvoorzieningen die in het voorliggende plan mogelijk gemaakt worden, geven voldoende ruimte voor de eventuele toekomstige aanleg van natuurvriendelijke oevers. Het opnemen van een subbestemming is niet noodzakelijk.

Ad. c) Provincie Zuid Holland

Verzocht wordt het plan aan te vullen met de nodige gegevens inzake de Wet geluidhinder en na te gaan of hogere grenswaarden nodig zijn. Verzocht wordt de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen te toetsen aan de actuele wetgeving voor luchtkwaliteit. Verzocht wordt nadere gegevens met betrekking tot de hogedrukaardgasleiding te vermelden, en het verband tussen externe veiligheid en beoogde nieuwe ontwikkelingen nader te bezien. Gesteld wordt dat de plantoelichting niet helder is over de door de gemeente nagestreefde functiemenging en de beperkingen die dat met zich meebrengt. Er wordt op gewezen dat bedrijfswoningen slecht daar zijn toegestaan waar bedrijven categorie 2 zijn toegestaan. Er wordt op gewezen dat de kade van de Troelstrakade een waterkering betreft. Ten slotte wordt verzocht de resultaten van het archeologisch onderzoek bij het plan op te nemen.

Reactie gemeente

Het bestemmingsplan is conserverend van aard en maakt geen ontwikkelingen mogelijk. Wat betreft geluid en lucht zijn in het kader van het bestemmingsplan geen ontwikkelingen te verwachten. Er zijn daarom geen onderzoeken verricht naar planbijdragen aan de luchtkwaliteit en geluid in verband met hogere grenswaarden. De nadere gegevens en de externe veiligheidsaspecten van de hogedrukaardasleiding zijn in het plan opgenomen. Het bestemmingsplan is conserverend van aard en maakt geen nieuwe ontwikkelingen binnen het plangebied mogelijk waarbij externe veiligheid in aanmerking moet worden genomen. Wat betreft de functiemenging wordt opgemerkt dat het plan geen mogelijkheid biedt tot nieuwe ontwikkelingen binnen het plangebied. De regels met betrekking tot de bouw van bedrijfswoningen zijn aan gepast. De waterkering is op verzoek van het hoogheemraadschap Delfland opgenomen. Volgens de door de afdeling archeologie van de gemeente Den Haag geleverde informatie kent het plangebied geen bekende hoge archeologische waarden. Nu het plan geen ontwikkelingen faciliteert, is geen archeologisch onderzoek verricht, noch is een archeologische waarde op de plankaart opgenomen.

Ad. d) Ministerie van VROM, Den Haag

Geadviseerd wordt de nadere gegevens met betrekking tot hogedrukaardgasleiding en de aspecten van de externe veiligheid in het bestemmingsplan op te nemen. Voorts wordt gesteld dat in het kader van de luchtkwaliteit met behulp van een luchtonderzoek aannemelijk gemaakt moet worden dat de toename als gevolg van het plan kleiner of gelijk aan 1% is.

Reactie gemeente

De aspecten met betrekking tot externe veiligheid zijn aangeleverd door de Gasunie en in het bestemmingsplan opgenomen. Het bestemmingsplan is conserverend van aard. Er vinden geen ontwikkelingen plaats. Op voorhand kan worden gesteld dat het plan voldoet aan de Wet milieubeheer, en geen detailonderzoek naar de luchtkwaliteit noodzakelijk is.

Ad. e) NS Reizigers B.V., Utrecht

Het plan geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

Reactie gemeente

Voor kennisgeving aangenomen.

Ad. f) Stedin, Den Haag

Stedin geeft aan in principe geen bezwaar tegen het bestemmingplan te hebben. Voorts geeft Stedin aan welke voorwaarden gelden bij het leggen of verplaatsen van kabels en/of leidingen gelden.

Reactie gemeente

Voor kennisgeving aangenomen. De voorwaarden die gelden bij het leggen of verplaatsen van kabels en/of leidingen hebben geen betrekking op het bestemmingsplan.

Ad g) Tennet TSO B.V., Arnhem

Tennet verzoekt om de de wijze waarop de ondergrondse hoogspanningleiding op plankaart staat aangegeven te wijzigen en de planregels aan de leiding aan te passen.

Reactie gemeente

De tekening is aangepast aan SVBP 2008. In de planregels is een aanlegvergunning opgenomen.