Plan: | Fruitweg e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0029EFruitweg-50VA |
Plan van scholen
De gemeentelijke taak op het gebied van scholenplanning varieert per soort onderwijs. Kort gezegd heeft de gemeente een regierol ten aanzien van de stichting van scholen voor basisonderwijs: vaststelling plan van scholen en goedkeuring door de Minister van Onderwijs. Voor de overige schoolsoorten geldt dat aanvragen voor stichting van scholen bij de Minister worden ingediend en dat de gemeente adviseert.
Gemeentelijke taken
Met betrekking tot de huisvestingsvoorzieningen ten behoeve van het primair, speciaal en voortgezet onderwijs, zijn er op hoofdlijnen twee gemeentelijke taken, te weten bekostiging en regie. Met de jaarlijks door de gemeenteraad vast te stellen 'Programma's Onderwijshuisvesting' wordt bekostiging verleend voor het realiseren van huisvestingsvoorzieningen ten behoeve van de scholen in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs. Onder meer door middel van 'Integrale Huisvestingsplannen Onderwijs' per stadsdeel wordt in samenwerking met de schoolbesturen zorg gedragen voor een zo optimaal mogelijke afstemming van vraag en aanbod met betrekking tot de huisvestingsvoorzieningen ten behoeve van het onderwijs. Met genoemde huisvestingsplannen wordt een zo evenwichtig mogelijke spreiding van onderwijsvoorzieningen bereikt en zijn de scholen op termijn efficiënt en adequaat gehuisvest. Uitvoering van deze plannen vindt gefaseerd plaats via het jaarlijks door de gemeenteraad vast te stellen programma onderwijshuisvesting.
Actuele ontwikkelingen onderwijshuisvesting
Ontwikkelingen in het plangebied vinden plaats in het verlengde van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs voor het stadsdeel Centrum.
De openbare basisschool Het Galjoen heeft de hoofdvestiging aan het Anna Blamanplein. Door het gestegen leerlingenaantal is er behoefte aan uitbreiding. Dit kan niet worden gerealiseerd aan of bij het hoofdgebouw. Er is overeenstemming over het realiseren van een tweede permanente vestiging van de school aan het Arnold Aletrinoplantsoen (thans noodschool). Als overgangsmaatregel is een tijdelijke dependance van de school in een winkelunit aan de Televisiestraat 246 gevestigd.
Peuterspeelzalen
De gemeente streeft ernaar om alle Gemeentelijk Onderwijs Achterstands (GOA) basisscholen te laten samenwerken met een gesubsidieerde peuterspeelzaal, zodat ze uiteindelijk 'voorschool' worden. Een voorschool bestaat uit een peuterspeelzaal en een GOA-basisschool die dezelfde voor- en vroegschoolse educatieve programma's gebruiken. Voor deze samenwerking is het wenselijk dat de peuterspeelzaal gehuisvest is in of in de nabije omgeving van de samenwerkende basisschool.
In het gebied is er één GOA-basisschool, het Galjoen. Deze basisschool neemt samen met de in het gebouw van de school gevestigde peuterspeelzaal 't Sloepie deel aan de Haagse Voorschool. Ook voor de peuterspeelzaal is er behoefte aan een extra lokaal. In het gebied liggen geen andere (GOA-)scholen. Er zijn daarom in de komende jaren geen andere ontwikkelingen van de gemeente te verwachten om het aantal gesubsidieerde peuterspeelzalen in het gebied uit te breiden.
Kinderopvang
Sinds de invoering van de Wet kinderopvang (Wk) in januari 2005 zijn de sturingsmogelijkheden van de gemeente ten aanzien van de spreiding en huisvesting van de kinderopvang beperkt. In principe wordt het aanbod van kindercentra in de stad en dus ook in het plangebied door de marktwerking bepaald. Hoewel de buitenschoolse opvang niet onder de verantwoordelijkheid of regierol van de gemeente valt, wil de gemeente wel meedenken met schoolbesturen en instellingen voor kinderopvang om de vraag van ouders zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden.
Basisschool het Galjoen werkt samen met de juist buiten het plangebied gelegen naschoolse opvang (nso) “Neverland” aan de Spionkopstraat 13a.
De bestemming Maatschappelijk ziet op het mogelijk maken van maatschappelijke en welzijnsvoorzieningen, waaronder kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Daarnaast is de functie kinderopvang ook opgenomen in de bestemming gemengde doeleinden. Het bestemmingsplan biedt daarom voldoende mogelijkheden om kindercentra te realiseren.
De gemeente Den Haag zet zich in voor een gevarieerd en breed cultureel aanbod, het ondersteunen van kwetsbare vormen van kunst en cultuur en het professioneel beheer van gemeentelijke collecties. Eens in de vier jaar staat de gemeente - evenals het rijk - uitgebreid stil bij de stand van zaken van de kunst en cultuur in Den Haag, waarbij de verdeling van de financiële middelen voor de cultuursector integraal wordt afgewogen.
Den Haag beschikt over een gevarieerd aanbod aan culturele voorzieningen zoals podia en gezelschappen, filmtheaters, musea, beeldende kunstinstellingen, instellingen gericht op kunst als vrijetijdsbeoefening en cultuureducatie en culturele festivals. Deze voorzieningen zijn grotendeels (boven)stedelijk georiënteerd en in ruimtelijke zin vooral geconcentreerd in de stadsdelen Centrum en Scheveningen. Voor het publiek minder zichtbaar - maar voor het kunstklimaat niet minder belangrijk - wordt daarnaast op tal van plaatsen in tijdelijke en permanente ateliers, broed- en werkplaatsen in relatieve luwte kunst geproduceerd en getoond. In de periferie van de binnenstad bevindt zich een concentratie van dergelijke plekken. In het plangebied zijn geen specifieke culturele voorzieningen aanwezig. Het bestemmingsplan maakt het wel mogelijk dergelijke voorzieningen in het gebied te vestigen.
In het Welzijnsplan 2005-2006 is de doelstelling van het Haags welzijnswerk aldus verwoord: “Welzijn werkt aan zelfredzaamheid van de burger en aan het bevorderen van deelname van de burger aan de samenleving”. De mogelijkheid middels welzijnswerk ondersteuning te bieden, en dit welzijnswerk te realiseren dicht bij de mensen die ondersteuning behoeven, is een essentieel onderdeel van het gemeentelijke welzijnbeleid. Vanuit welzijnsaccommodaties worden vele vrijwilligers(organisaties) geëquipeerd zodat zij hun zo gewaardeerde werk kunnen (blijven) doen.
Het welzijnsbeleid bestrijkt het brede terrein van individuele ondersteuning tot recreatieve activiteiten, van het tegengaan van maatschappelijke tweedeling tot de sociale inrichting van de woon- en leefomgeving, en richt zich op alle Hagenaars, zowel diegenen die ondersteuning behoeven als diegenen die deze ondersteuning bieden.
Het welzijnswerk biedt op preventie en participatie gerichte activiteiten zoals activiteiten gericht op ontmoeting en recreatie, creativiteit, cultuur en peuterspeelzaalwerk. De integratie van verschillende bevolkingsgroepen (autochtoon en allochtoon, jong en oud, zelfredzame en kwetsbare groepen) is hierbij een belangrijke doelstelling. Voorts biedt het welzijnswerk activiteiten aan, die mensen helpen (moeilijke) situaties op te lossen door gerichte interventies, zoals algemeen maatschappelijk werk, eenzaamheidsbestrijding bij ouderen en activiteiten gericht op het voorkomen van overlast veroorzaakt door jongeren.
Het gebied Fruitweg kent geen eigen welzijnsvoorzieningen. Bewoner zijn aangewezen op de voorzieningen in de aangrenzende wijken en in het centrum. De bestemmingen binnen het plangebied zijn voldoende ruim om welzijnsvoorzieningen mogelijk te maken.
Den Haag is een internationale stad en telt veel religies en levensbeschouwingen. Een aantal religieuze organisaties kampt met huisvestingproblemen. Uit onderzoek naar de behoefte aan gebedsruimten en naar de mogelijkheden die bestaande bestemmingsregelingen bieden, bleek voor de periode 5 tot 10 jaar een behoefte aan circa 20.000 m2 voor bijeenkomstruimte.
In het plangebied bevinden zich twee gebedsruimten: de as en de hoofdkerk van de Universele kerk van Gods Rijk.
Doelstelling van het Haagse sport- en recreatiebeleid is het verbeteren van de gezondheid van de burgers, het versterken van de sociale binding binnen de Haagse samenleving en het leveren van een bijdrage aan de (inter)nationale sportbeoefening en het imago van de stad. Zo'n 57% van de Hagenaars beoefent sport en gebruikt hierbij één of meerdere keren per maand de gemeentelijke sportvoorzieningen, de sportieve openbare voorzieningen en/of de commerciële sportvoorzieningen. Sport is de belangrijkste vrijetijdsbesteding in Den Haag.
De huidige meerjarige doelstellingen van het programma Sport zijn vastgelegd in de 'nota Beweegredenen'. In deze nota zijn doelstellingen tot 2006 vastgelegd en nader uitgewerkt in beleidsnota's. Deze doelstellingen zijn uitgewerkt in diverse deelnota's, zoals 'Sport zonder hindernissen', 'Sportief- actieve leefstijl voor Haagse ouderen' en de 'Sportieve Driehoek'. Op basis van het onderzoek naar de behoefte van verschillende buitensportaccommodaties is de ruimtebehoefte hiervan tot 2013 vastgelegd.
Het gebied Fruitweg e.o. is te klein om de genoemde beleidsuitgangspunten op grootschalige sportaccommodaties te betrekken. De meeste sportaccommodaties treft men aan in het Zuiderpark. Vlakbij het plangebied bevindt zich de sporthal Transvaal.
Het sportbeleid heeft in de marge slechts betrekking op de stimulering van activiteiten op goede openbare sportieve ruimten en in voldoende ruime gymnastiekzalen en die van de commerciële sporten ( Viva fitness/sportschool in gebouw Televisiestraat). De openbare sportieve speelruimte beperkt zich slechts tot het schoolspeelpleingebied aan het Aletrinoplantsoen.
De nota 'Samen Spelen' van juni 2001 geeft aan dat kinderen, jong en oud, ruimte nodig hebben om te spelen.
De nota gaat bij de spreiding van speelvoorzieningen uit van actieradii. De actieradii verschillen per leeftijdsgroep, omdat oudere kinderen verder van huis spelen en meer ruimte nodig hebben dan jongere.
0 – 6 jaar | 7-12 jaar | 13-18 jaar | |
100 meter | 400 meter | 1000 meter |
Bij (her)inrichting van wijken moet rekening gehouden worden met de behoeften van de jeugd en bezien worden waar er (in het groen) gespeeld kan worden.