direct naar inhoud van 3.6 Archeologie
Plan: Fruitweg e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0029EFruitweg-50VA

3.6 Archeologie

Op 1 september 2007 is de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) als onderdeel van de gewijzigde Monumentenwet 1988, in werking getreden. Een nieuw element in deze wet is de bepaling dat 'de verstoorder betaalt': initiatiefnemers van projecten die schade aan archeologische waarden zullen veroorzaken zijn verantwoordelijk voor de kosten van het noodzakelijk archeologisch onderzoek. Daarnaast legt deze wet ook de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging van bestaande bestemmingsplannen met de archeologische waarden rekening te houden. In het kader van deze wet wordt momenteel ook een Archeologische Waarden- en Verwachtingenkaart opgesteld. Deze zal een plaats krijgen in het gemeentelijke beleid en wordt naar verwachting opgenomen in de gemeentelijke Monumentenverordening.

Het provinciale beleid aangaande archeologie staat vermeld in het Streekplan Zuid-Holland West. Uitgangspunten zijn daarbij de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS), De Archeologische Monumentenkaart (AMK) en de Indicatieve Kaart voor Archeologische Waarden (IKAW). Op de CHS en de IKAW geldt het plangebied als een gebied met een hoge tot zeer hoge kans op archeologische waarden. Op de AMK en de Belvedèrekaart staat het gebied niet apart vermeld. In het plangebied zijn geen elementen aanwezig die op genoemde kaarten voorkomen.

Het archeologisch beleid van de gemeente Den Haag is erop gericht de in de grond aanwezige archeologische waarden zoveel mogelijk te behouden. Wanneer dat niet mogelijk blijkt moet de aanwezige archeologie veilig worden gesteld door middel van opgravingen. Voor de gemeente is daarbij uitgangspunt de Archeologische Waarden en Verwachtingenkaart (AWVK).