direct naar inhoud van 5.3 Planaspecten
Plan: Korte Akkeren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0700BPKortea-DF01

5.3 Planaspecten

5.3.1 Ruimtelijke structuur

Het primaire uitgangspunt in dit nieuwe bestemmingsplan is het behoud van de vigerende rechten zoals deze zijn vastgelegd in het bestemmingsplan "Korte Akkeren 1995". Van dit bestemmingsplan is namelijk gebleken dat het als instrument goed werkt en dat in de visie op de ruimtelijk-planologische mogelijkheden geen grote wijzigingen noodzakelijk zijn.

Bij het opstellen van het bestemmingsplan is in eerste instantie de vigerende regeling vergeleken met de situatie 'in het veld', waarbij enkele afwijkingen zijn geconstateerd. Op basis van het geldende beleid en de geldende gemeentelijke uitgangspunten is per afwijking bepaald of de situatie volgens de feitelijke situatie bestemd zou moeten worden, of dat de vigerende situatie zou worden doorgezet en er dus handhavend zou moeten worden opgetreden. Zie ook paragraaf 7.2.

De bestaande ruimtelijke kwaliteit wordt in het plan beschermd doordat bestaande groengebieden, waterpartijen en speelplekken specifiek zijn bestemd. Dit is met name van belang ter plaatse van de bepalende 'dorpssingels'.

Het plan is zo opgezet dat, ondanks het hoofdzakelijk conserverende karakter, waar mogelijk ruimte is geboden om de ruimtelijke structuur in het plangebied te versterken (mogelijkheden voor groen en water, zoals de groenblauwe as).

5.3.2 Functionele structuur

Wonen

In het plangebied is het wonen de primaire functie. Bestaande niet-woonfuncties in of nabij woningen, zoals detailhandelsvoorzieningen, worden gehandhaafd, maar zijn primair bestemd voor wonen. Er is bij deze situaties een passende functieaanduiding opgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om individuele detailhandelsvestigingen in de woonwijk waarvan het niet meer wenselijk is dat daar louter detailhandel mogelijk is. Het beleid is er overigens niet op gericht om deze buurtwinkels actief te saneren. Daarnaast wordt er binnen het plan ruimte geboden voor de uitoefening van beroepen en bedrijven aan huis. Waar mogelijk is ruimte geboden voor uitbreiding van woningen door het respecteren van bestaande uitbreidingsruimte en het opnemen van mogelijkheden voor nieuwe erfbouwing.

Groen en water

De bestaande groen- en waterstructuren blijven behouden. Waar mogelijk wordt ruimte geboden voor uitbreiding (door hiertoe mogelijkheden op te nemen in de andere bestemmingen).

Voorzieningen

De in Korte Akkeren aanwezige voorzieningen, zoals scholen, winkels, sportvoorzieningen, een kerk, activiteitencentra, buurthuizen et cetera, hebben passende bestemmingen verkregen. Functiewisselingen binnen een bredere bestemming (zoals "Maatschappelijk") zijn in principe mogelijk, behalve als een specifieke functieaanduiding is opgenomen welke bepaalt dat in het betreffende gebouw uitsluitend een bepaalde functie is toegestaan. De bestaande horecagelegenheden zijn als zodanig bestemd. Horeca wordt toegestaan tot en met horecacategorie II. In die horecacategorie ligt de nadruk op de dag- en vroege avondfunctie, met een beperkte uitstraling naar de omgeving zodat deze functie goed is in te passen in een woonwijk. Er worden geen mogelijkheden geboden tot het vestigen van horeca op andere locaties, noch voor het vestigen van andere functies in de huidige horecapanden.

Ter plaatse van het centrumgebied van Korte Akkeren, tussen de Constantijn Huygensstraat en de Bosweg, is een brede bestemming wenselijk waarin onderlinge functieveranderingen mogelijk zijn.

Bedrijvigheid

Voor de bestaande bedrijven is een (soms specifieke) bedrijfsbestemming wenselijk. Functiewisselingen zijn soms mogelijk, mits er geen extra hinder ontstaat voor de woonomgeving. Zo mag bijvoorbeeld binnen de bedrijfsbestemming een bepaalde bedrijfsfunctie omgezet worden naar een andere gelijkwaardige of minder milieuhinderlijke bedrijfsfunctie. Ook de aard van de functie kan een rol spelen, bijvoorbeeld als de betreffende functie een grote ruimtelijke invloed op de omgeving heeft. Als leidraad daarbij heeft gediend de VNG-brochure bedrijven en milieuzonering: activiteiten met een hindercategorie 1 of 2 worden als passend binnen de woonomgeving aangemerkt. Functies met een hogere categorie krijgen een specifieke maatbestemmingsregeling. Deze functies mogen worden gehandhaafd, maar niet verder worden uitgebreid. De Staat van Bedrijfsactiviteiten is als bijlage 1 bij de regels toegevoegd.

Verkeersstructuur

In het plan is het vastleggen van de bestaande verkeersstructuur het uitgangspunt. Binnen de verkeersbestemmingen is het in principe mogelijk het wegprofiel te wijzigen, de inrichting van de weg te veranderen en/of de groene aankleding aan te passen.

Cultuurhistorie

Voor het plangebied zijn de cultuurhistorische waarden geïnventariseerd en beschreven. De waardevolle karakteristieken, welke beschermd dienen te worden, kunnen primair met de bestemmingsplansystematiek worden behouden. Alleen waar het niet anders kon, zijn de waarden vertaald in regels in de vorm van aanvullende regels, die specifiek zijn toegesneden op de verschillende gebieden. Paragraaf 4.5 gaat uitgebreid in op de cultuurhistorische aspecten in het plangebied. Het deelgebied binnen de plangrens dat de status van "Beschermd Stadsgezicht" is evenals de objecten met de status van rijks- of gemeentelijk monument in het bestemmingsplan voorzien van een beschermende dubbelbestemming.