Plan: | Korte Akkeren |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0700BPKortea-DF01 |
In en in de omgeving van Korte Akkeren zijn diverse ruimtelijke ontwikkelingen voorzien. Deze worden in deze paragraaf toegelicht.
Het zuidwestelijke gedeelte van Gouda is volop in ontwikkeling. Ten zuidwesten van Gouda is bijvoorbeeld recentelijk de Zuidwestelijke Randweg (ZWR) geopend; de nieuwe ontsluitingsweg die vanaf de Julianasluizen ten zuiden van de stad loopt en aantakt op de rotonde bij Stolwijkersluis. Door deze weg hoeven auto's niet meer over de Veerstal te rijden als dat niet nodig is. De ZWR zorgt voor minder verkeersdrukte in het Goudse centrum en een betere bereikbaarheid van de omgeving.
Verder wordt aan de westzijde van Gouda Westergouwe ontwikkeld, een nieuwe woonwijk met maximaal 4.000 woningen en een groen-blauwe zone. Hoewel de wijk een eigen ontsluitingsstructuur krijgt, onder meer richting de A20, zal er ook verkeer uit Westergouwe naar het centrum van Gouda rijden en daarbij komt het door Korte Akkeren. Westergouwe wordt namelijk bij de rotonde tegenover bedrijventerrein Gouwestroom aangesloten op de al bestaande Goudse infrastructuur. De doorgaande route vervolgt zich over de Rotterdamseweg, de weg die door Korte Akkeren loopt.
Ten noordoosten van het plangebied, binnen de oude stadsring, wordt het Bolwerk herontwikkeld. Op deze historische locatie komen een hotel, een grote parkeergarage, woningen en bedrijfsruimte. Aan de Van Strijenstraat, ten noorden van Korte Akkeren, worden 36 nieuwe woningen ontwikkeld (project 'Gouds Magnifiek'). Aansluitend op deze locatie worden op de locatie de Drie Notenboomen nog eens 42 woningen gebouwd. Omdat de Wachtelstraat direct aansluit op deze locaties is het aannemelijk dat de verkeersstromen door Korte Akkeren als gevolg van deze ontwikkeling enigszins wijzigen.
Momenteel is het Hoogheemraadschap van Rijnland bezig met (de voorbereidingen voor) de verbetering van de IJsseldijk bij Gouda. Deze dijk is groter en zwaarder dan de andere dijken, omdat hij deel uitmaakt van een primaire waterkering. Het is belangrijk dat bij de dijkverbeteringen de (cultuurhistorische) waarden van het Weidebloemkwartier in Korte Akkeren niet onevenredig worden aangetast. De gemeente is hierover met het Hoogheemraadschap in overleg.
In Korte Akkeren zijn nog steeds veel herontwikkelingen voorzien. Deze zijn veelal gebaseerd op de structuurvisie "Korte Akkeren Karaktervol" (2004, zie paragraaf 3.4.1.2) en het "Masterplan Korte Akkeren Entree" (2008, zie paragraaf 3.4.1.3).
Omdat de actualisatie van de bestemmingsregeling het hoofddoel van het voorliggende bestemmingsplan is, kunnen niet alle ontwikkelingen in het bestemmingsplan worden meegenomen. Doordat nog niet alle ontwikkelingen voldoende concreet zijn om ze van een nieuwe bestemmingsregeling te voorzien, zouden dergelijke ontwikkelingslocaties wel eens voor vertraging kunnen leiden van het bestemmingsplan en dat is niet wenselijk. Er is daarom voor gekozen om het bestemmingsplan hoofdzakelijk conserverend van aard te laten zijn. Alleen ontwikkelingen die al gerealiseerd zijn of inmiddels van een bouwtitel zijn voorzien, zijn meegenomen in het bestemmingsplan. Hierna wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen. De opgenomen nummering correspondeert met de afbeelding 'overzicht ontwikkelingslocaties in Korte Akkeren'.
Afbeelding: overzicht ontwikkelingslocaties in Korte Akkeren
Opgeleverde projecten
Het project omvat de realisatie van drie nieuwe woontorens en een gebouwde parkeervoorziening. Het project is afgerond. De nieuwe situatie is als zodanig in dit bestemmingsplan opgenomen.
Aan de Jacob van Lennepkade staat het gebouw van de voormalige Sacramentskerk. Hier is in 2007 het gezondheidscentrum gevestigd en in het najaar van 2010 het Centrum voor Jeugd en Gezin toegevoegd. De nieuwe situatie is als zodanig in dit bestemmingsplan opgenomen.
De nieuwbouw van het complex De Jonker met 34 woningen op de locatie van de oude Muroplastfabriek, gelegen aan de Turfsingel, is inmiddels afgerond. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage. De nieuwe situatie is als zodanig in dit bestemmingsplan opgenomen.
Aan de Eerste Moordrechtse Tiendeweg, in de uiterste noordwestpunt van het plangebied, staat de Mallemolen. Na een ingrijpende restauratie van ruim 1,5 jaar is in september 2010 de molen heropend. De molen wordt bediend door vrijwilligers en in het bijbehorende gemaalgebouwtje is een kleine bistro gevestigd. De nieuwe situatie is als zodanig in dit bestemmingsplan opgenomen.
Projecten in uitvoering
In Korte Akkeren wordt gewerkt aan de vervanging van de riolering en ophoging van de gronden. In de buurt Korte Akkeren Nieuw is de riolering al grotendeels vernieuwd en het gebied opgehoogd. In de volgende fase is het gebied Const. Huygensstraat c.a. aan de beurt. Deze straat maakt deel uit van het project Groen-Blauwe As. Onderscheid is te maken in de delen:
Hier waren drie flats en een buurthuis aanwezig. De flats en het buurthuis zijn inmiddels gesloopt. De geplande nieuwbouw van woningen is voorzien in april 2013. Het bouwplan is via een afzonderlijke Wabo-procedure mogelijk gemaakt. Deze bouwtitel is in dit bestemmingsplan voortgezet.
De woningen die hier eerst stonden, zijn gesloopt en de start van de nieuwbouw (woningbouw) is aangevangen. Dit project is in juridisch-planologische zin mogelijk gemaakt in een afzonderlijk bestemmingsplan. Dit plan is inmiddels onherroepelijk en daarom integraal opgenomen in het bestemmingsplan "Korte Akkeren".
De bestaande woningen worden gerenoveerd. De bedrijfsbestemming uit het voorgaande bestemmingsplan wordt omgezet naar een woonbestemming. Aan de achterzijde van de woningen wordt een parkeerterrein aangelegd. Het project loopt en is grotendeels afgerond. Voor deze ontwikkeling is een rapportage 'Milieukundig advies Wachtelstraat 45, 48 en 49' opgesteld, die is opgenomen als bijlage 6 bij deze toelichting.
De gevels van de woningen aan de Turfsingel worden opgeknapt. Dit project is uitvoerbaar binnen het voorliggende nieuwe bestemmingsplan, zonder dat daar - ten opzichte van het geldende bestemmingsplan - een wijziging van de regeling is doorgevoerd.
18. project "Garenspinnerij"
De Garenspinnerij (Cultuurhuis) is in het bestemmingsplan bestemd tot Maatschappelijk met een functieaanduiding "horeca tot en met categorie 2". Het te realiseren programma past binnen de bestemming Maatschappelijk.
Projecten in voorbereiding
Dit project richt zich op herontwikkeling van het gebied Herenstraat/Walvisstraat/Gerard Leeustraat/Emmastraat. Hier staan momenteel woningen en de kantine van voetbalvereniging ONA. Planning: sloop 2013, start Nieuwbouw Centrum 2014. Het project is recent (10 december 2012) heroverwogen en kan nog niet met direct bouwrecht in het bestemmingsplan worden opgenomen omdat noodzakelijk milieuhygiënisch onderzoek nog moet plaatshebben. De bestaande situatie (bestemming Wonen) is dan ook opgenomen. De Centrumontwikkeling zal mogelijk worden gemaakt via de Waboprojectbesluitprocedure. Teneinde de bouw van een gymzaal naast de kantine van ONA mogelijk te maken is daartoe een bouwvlak binnen de bestemming Sport opgenomen.
In de huidige situatie is hier sprake van een voormalig schoolgebouw met een aantal maatschappelijke functies. Er is nieuwbouw van woningen gepland. De beoogde ontwikkeling is in dit bestemmingsplan niet meegenomen; de bestaande situatie (bestemming Maatschappelijk) is bestemd.
Hier staat momenteel een basisschool. Planning: vanaf 2015 kan een herbestemming plaatsvinden met maatschappelijke functies zoals buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en jeugdbibliotheek. Inmiddels is duidelijk geworden dat alleen een aanbouw bij de school zal worden gerealiseerd. De bestemming Maatschappelijk met een ruim bouwvlak biedt voldoende mogelijkheden om deze aanbouw te realiseren.
Op deze locatie is een kinderdagverblijf gevestigd in een voormalig schoolpand. Voorzien is in sloop van de voormalige mavo en vervolgens nieuwbouw van woningen. Het project is nog onvoldoende concreet om mee te nemen in dit bestemmingsplan; de bestaande situatie (bestemming Maatschappelijk) is dan ook bestemd.
Hier staan momenteel woningen. Gedacht wordt aan sloop van de bestaande bebouwing en nieuwbouw van woningen. Het project is nog onvoldoende concreet om mee te nemen in dit bestemmingsplan; de bestaande situatie (bestemming "Wonen") is dan ook bestemd. Deze woonbestemming lijkt voldoende mogelijkheden te bieden voor vervangende woningbouw.
De huidige woningen moeten worden gerenoveerd en/of worden vervangen door nieuwbouw. De planning is nog onbekend. Het project is nog onvoldoende concreet om mee te nemen in dit bestemmingsplan; de bestaande situatie is dan ook bestemd.
De eengezinswoningen aan de Erasmusstraat zijn reeds gesloopt. Hier worden naar verwachting eengezinswoningen voor teruggebouwd. Het terrein is tijdelijk (5 jaar) ingericht als parkeerterrein. De bestaande situatie (bestemming "Wonen") is dan ook bestemd en biedt voldoende mogelijkheden om woningbouw te realiseren.
Op deze locatie is sprake van een voormalig schoolgebouw dat wordt vervangen door nieuwe woningen. Het project is nog onvoldoende concreet om mee te nemen in dit bestemmingsplan. De bestaande situatie (bestemming Maatschappelijk) is dan ook bestemd.
Zie 'projecten in uitvoering'.
De bebouwing waar voorheen pizzeria Spidi zat, Prins Hendrikstraat 141 en verder, is gesloopt. Het terrein is voor een periode van ongeveer 5 jaar ingericht als parkeerterrein. Na die periode wordt de locatie meegenomen in de plannen voor een eventuele herontwikkeling van de Jan Ligthart-school. In het bestemmingsplan is de bestaande planologische situatie (bestemmingen "Wonen" en "Verkeer - Verblijf") opgenomen.
Aan de Lethmaetstraat 49 was het tuincentrum van Futselaar & Zoon gevestigd. Eind 2009 is de locatie aangekocht door de woningcorporatie Mozaïek Wonen. In het verlengde van de centrumontwikkeling Korte Akkeren wordt hier een parkeervoorziening gerealiseerd ten behoeve van de partijen die deelnemen in de centrumontwikkeling. De bestemming Tuincentrum is omgezet naar de bestemming "Verkeer - Verblijf".
Aan de Bosboom Toussaintkade 35 is momenteel zwembad “Trefkuil” gevestigd. Het zwembad zal worden gesloopt. Op termijn zal het terrein worden herontwikkeld, waarbij ruimte wordt geboden aan woningbouw of maatschappelijke voorzieningen. Het project is nog onvoldoende concreet om mee te nemen in dit bestemmingsplan; de bestaande situatie is dan ook bestemd.