Plan: | Korte Akkeren |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0700BPKortea-DF01 |
De wijk Korte Akkeren biedt ruimte aan verschillende functies: wonen, verschillende aan het wonen verwante functies zoals onderwijs, detailhandel, maatschappelijke doeleinden waaronder zorgverlening, religieuze doeleinden en bedrijvigheid. Het wonen is de hoofdfunctie binnen de wijk.
In Korte Akkeren woont ongeveer 13% van de Goudse bevolking (gegevens dateren van begin 2011). De bevolkingsdichtheid in dit gebied van Korte Akkeren is net als in de wijk Kort Haarlem tweemaal zo hoog als de gemiddelde dichtheid in Gouda. Dat komt door de relatief kleine woningen en de smalle straatprofielen, waardoor er een hoger gemiddeld aantal woningen per km2 aanwezig is dan elders in Gouda.
Het grootste deel van de woningvoorraad in Korte Akkeren bestaat uit goedkope eengezinswoningen. Een aanzienlijk deel van de woningen is in eigendom van woningcorporaties. Bijna de helft van de woningvoorraad is inmiddels eigen woningbezit. Dit komt vooral voor aan de randen en in het centrale gedeelte van de wijk (omgeving Constantijn Huygensstraat, Emmastraat, Koningin Wilhelminaweg).
Na de afronding van de wijk zijn er vanaf de jaren zeventig eerst in het kader van de stadsvernieuwing en later in het kader van stedelijke vernieuwing, voortdurend herontwikkelingen doorgevoerd. Een deel van de oude woningen is inmiddels vervangen en andere woningen zijn opgeknapt. De leefbaarheid in de wijk behoeft echter nog altijd aandacht en verbetering. Ook is er in de wijk nog altijd een flink aantal fysieke knelpunten. Een verbetering van de wijk kan worden bereikt door sociale, fysieke en economische knelpunten in samenhang aan te pakken. Paragraaf 2.3 gaat nader in op de ontwikkelingen die voor de wijk zijn beoogd.
Verspreid door Korte Akkeren bevinden zich diverse voorzieningen zoals scholen, winkels, sportvoorzieningen, een kerk, activiteitencentra, buurthuizen et cetera. De wijk beschikt hiermee over een gevarieerd aanbod aan voorzieningen, die vooral een wijkfunctie hebben. Een beperkt aantal voorzieningen heeft ook een stads- en/of regionale functie, zoals het multiculturele cultuurhuis De Garenspinnerij.
Naast de individueel gesitueerde kleinschalige voorzieningen is het sportcomplex van ONA, in het hart van de wijk, beeldbepalend. Dat geldt ook voor het woonzorgcomplex aan het Bernhard- en Julianahof en de oude Algemene begraafplaats aan de Vorstmanstraat. In de noordoostelijke hoek van het plangebied, in de Wachtelstraat en Prins Hendrikstraat, bevinden zich daarnaast enige wijkvoorzieningen zoals horecagelegenheid, bedrijvigheid en detailhandel.
In de oorspronkelijke opzet van de wijk waren veel detailhandelsvoorzieningen en winkels op de hoeken van straten. Deze stedenbouwkundige en planologische opvatting is achterhaald en diverse separaat gesitueerde winkels zijn dan ook inmiddels niet meer als zodanig in gebruik. Momenteel bevinden zich enkele geclusterde detailhandelsvoorzieningen langs de Bosweg, de Walvisstraat, op de hoek van de Emmastraat en de Eerste E.J. Potgietersstraat en langs de Constantijn Huygensstraat. Deze zone is door de concentratie van voorzieningen aan te merken als 'centrumgebied' binnen Korte Akkeren, hoewel de woonfunctie nog altijd overheerst. Ook ten zuiden van de Rotterdamseweg, aan het Margrietplein, is een kleine detailhandelsconcentratie aanwezig.
In het plangebied bevinden zich tot slot enkele horecagelegenheden. Deze zijn tevens gelegen binnen het 'centrumgebied' van Korte Akkeren, aan de Constantijn Huygensstraat / Bosweg / Herenstraat.
Het aantal bedrijven in Korte Akkeren is beperkt. De meeste bedrijven bevinden zich in het oudste deel van Korte Akkeren, in het gebied nabij de binnenstad. Logischerwijs bevindt zich langs de historische waterlopen; de Kromme Gouwe en de Turfsingel, (kleinschalige) bedrijvigheid die vroeger vaak watergebonden van aard was.
Zowel ten noorden als ten zuiden van Korte Akkeren bevindt zich grootschaligere bedrijvigheid, op het bedrijventerrein "Kromme Gouwe" respectievelijk "Schielands Hoge Zeedijk".
In Korte Akkeren is sprake van een bepaalde hiƫrarchie van wegen. De belangrijkste wegen in het gebied zijn de Rotterdamseweg / Schielands Hoge Zeedijk, de Koningin Wilhelminaweg en de Reigerstraat / Lazaruskade / Wachtelstraat. Dit zijn de gebiedsontsluitingswegen binnen de wijk welke conform het mobiliteitsplan de functie van 'lokale weg' hebben.
Er rijdt een streekbuslijn door de wijk: lijn 190 van Gouda naar Rotterdam en vice versa. Verder zijn er geen buslijnen in de wijk. Op korte afstand van de wijk is tevens streekvervoer (per bus) en treinvervoer (station Gouda Centraal) voorhanden.
In de woonwijk zijn, verspreid gelegen, diverse speelvoorzieningen aanwezig. Deze bevinden zich voornamelijk binnen groengebieden in de wijk. Aan de Lethmaetstraat is een separaat speelveld aanwezig en bij de diverse scholen in het gebied bevinden zich schoolpleinen die buiten schooltijd gebruikt kunnen worden voor spelen.
Ten westen van de wijk bevindt zich, langs het kanaal op het sluiseiland, een groot recreatiegebied met een speeltuinvereniging ("De Sluis") en een sportcomplex. Het sluiseiland is voor langzaamverkeer goed bereikbaar via diverse bruggetjes. Binnen het bestemmingsplan zelf bevinden zich geen grootschalige recreatieve voorzieningen. Wel hebben de historische Turfsingel en de groenstructuur langs het kanaal een redelijk hoge recreatieve waarde en zijn deze routes geschikt voor het maken van een wandelingetje. De Turfsingel fungeert daarnaast, met name in de zomermaanden, als binnenhaven voor watersporters.