Plan: | Oostpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0600oostpolder-DF02 |
In deze paragraaf worden de ruimtelijke ontwikkelingen nader toegelicht. In paragraaf 5.3.1 wordt ingegaan op de reeds toegelaten ontwikkelingen. De meest in het oogspringende is het Waterrijk Polderpark Oostpolder. Daarnaast gaat het om enkele nieuwe woningen. Paragraaf 5.3.2 noemt die planonderdelen, die met dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt.
Waterrijk Polderpark Oostpolder
Om de Oostpolder geschikt te maken voor dagrecreatie wordt een deel van de polder opnieuw ingericht. De afgelopen jaren is gewerkt aan inrichtingsplannen voor het Waterrijk Polderpark Oostpolder. Uit de naam blijkt de essentie van het inrichtingsplan. Voorop staat dat de bestaande landschapskwaliteit gehandhaafd blijft en dat de nieuwe recreatieve voorzieningen kleinschalig van karakter zijn. Door de fysieke toegankelijkheid van de polder te vergroten worden de bestaande landschapskwaliteiten beter bereikbaar voor recreanten uit de omgeving. Voor het gebruik ten behoeve van extensieve dagrecreatie is op 24 mei 2011 een projectbesluit genomen. Zie figuur 5.1 en Bijlage 4 voor de kaart behorende bij het projectbesluit.
Uitgangspunten
De belangrijkste kaders voor de nieuwe inrichting van de Oostpolder zijn dat:
Juist omdat de bestaande landschapskwaliteiten hoog gewaardeerd worden, is ervoor gekozen het karakter van de Oostpolder zo veel mogelijk in stand te houden. De Oostpolder wordt dan ook een 'waterrijk polderpark', waarvan de kernkwaliteiten bestaan uit:
Figuur 5.1: Kaart Waterrijk Polderpark Oostpolder (ontwerp mei 2011).
Visie
Door de grote ruimtelijke veranderingen op regionaal niveau verandert de positie en context van de Oostpolder. Nu behoort de polder nog tot het agrarisch buitengebied, terwijl de polder straks in het stedelijk gebied komt te liggen. Door de bouw van Westergouwe, de Gouweknoop en de nieuwe woon- en werkgebieden in de Zuidplaspolder wordt de Oostpolder een open en groene zone in de stad. De agrarische mogelijkheden nemen hierdoor af en het gebied wordt in theorie aantrekkelijker als locatie voor stedelijke functies. Maar in de Oostpolder zullen de groene kwaliteiten van het buitengebied behouden blijven. De Oostpolder wordt geschikt voor omwonenden om in de directe omgeving te kunnen recreëren en het landschap te kunnen beleven. De Oostpolder wordt een groene enclave in Gouda, die de vraag naar extensieve recreatie kan opvangen.
De visie op de Oostpolder is gericht op actief behoud van bestaande landschappelijke waarden. Het gaat dan om de lange weidepercelen, een landgebruik gebaseerd op veeteelt, de donkerte en openheid, het waterrijke karakter en de royale doorzichten. De belangrijkste spelers hierbij zijn de agrarische grondgebruikers en de bewoners van het bebouwingslint. Er wordt naar gestreefd de beeldkwaliteit van het polderpark zo hoog mogelijk te houden en te krijgen. Voor het welslagen van een aantrekkelijk polderpark is de inzet en medewerking van de bewoners van de Oostpolder onmisbaar.
De Oostpolder kan pas een recreatieve functie voor Gouda vervullen als het gebied ook toegankelijk is van buitenaf. Daarom wordt vooral ingezet op de ontsluiting van de Oostpolder. Dit betekent dat de Oostpolder direct toegankelijk moet zijn voor wandelaars vanuit Westergouwe, dat het polderpark wordt aangesloten op regionale fietsverbindingen en dat er diverse verschillende routes voor fietsers en wandelaars door het polderpark moeten komen. Hierbij wordt rekening gehouden met de agrarische bedrijfsvoering en de veiligheid van bewoners en gebruikers.
In de visie voor de Oostpolder is er ruimte voor kleinschalige recreatieve voorzieningen. Hierbij kan gedacht worden aan diverse uitzichtpunten, bankjes, vlonders en picknickplekken. Maar ook aan recreatieve paden, diverse parkeergelegenheden voor fietsen en routepaaltjes en informatieborden. Aandachtspunten voor dit soort voorzieningen zijn de bestendigheid tegen vandalisme en de mogelijkheden voor het beheer.
Verder passen diverse agrarische nevenactiviteiten in de visie op het Waterrijk Polderpark Oostpolder. De Oostpolder wordt een geschikte locatie voor verbrede landbouw. Activiteiten die de natuurwaarde van het gebied versterken dragen bij aan de beleving van het gebied en de recreatieve waarde van de polder. Recreatieve activiteiten bij de boer worden gestimuleerd, omdat die de agrarische bedrijfsvoering kunnen versterken. Deze verbrede landbouw is onmisbaar voor het behoud van de bestaande landschapskwaliteiten.
Elementen inrichtingsplan / definitief ontwerp
Op basis van de visie zijn diverse elementen voor de ontwikkeling van het Waterrijk Polderpark nader uitgewerkt. Het polderpark bestaat in grote lijnen uit vier delen. In alle delen komt het open weidegebied tot uitdrukking. In het zuiden komt het sportpark, met daaromheen natuurlijk beheerd grasland met diverse paden. In het noorden komt een natter gedeelte, waar natuurvriendelijke oevers en natte weiden het beeld bepalen. In het centrale deel blijft het weideland agrarisch beheerd. Langs het Gouwekanaal komt een recreatieve weide. Concrete nieuwe elementen bestaan uit nieuwe voet- en fietsverbindingen, nieuwe watergangen, picknickvoorzieningen, informatiepanelen et cetera. Maar ook nieuwe natuurlijke onderdelen zoals natuurvriendelijke oevers, bomenrijen en bloemrijke graslanden. Een verbinding tussen de Broekweg en de Tweede Moordrechtse Tiendeweg bij nummer 2 maakt niet langer deel uit van de plannen voor het polderpark.
Woningen
Ten opzichte van de huidige feitelijke situatie, kunnen er nog enkele nieuwe woningen bij komen; de meeste langs de Tweede Moordrechtse Tiendeweg.
Broekweg 5 (Johannahoeve)
De boerderij Johannahoeve aan de Broekweg 5 is niet langer in gebruik voor agrarische doeleinden. De gemeente heeft de boerderij en de bijbehorende gronden aangekocht in het kader van de aanleg van het Waterrijk Polderpark. De boerderij is cultuurhistorisch waardevol en wordt binnenkort aangewezen als gemeentelijk monument. Behoud van het pand is dus gewenst. Aanvankelijk was het idee om de boerderij een horecafunctie te geven voor passerende wandelaars en fietsers, maar dit is geen haalbare kaart gebleken. De boerderij is daarom als woonperceel uitgegeven. Voor het gebruik als woning (zonder agrarisch bedrijf) is in het najaar van 2011 een omgevingsvergunning verleend, waarbij is afgeweken van het vigerende bestemmingsplan.
Tweede Moordrechtse Tiendeweg nummer 12
Op een terrein langs de Tweede Moordrechtse Tiendeweg stonden voorheen kassen. Door middel van een eerder verleende vrijstelling ex artikel 19 WRO (oud) is woningbouw op deze locatie toegelaten. Met de vrijstelling zijn acht nieuwe woningen toegestaan. Zeven daarvan zijn inmiddels gereed of in aanbouw. Eén woning (nummer 12) is nog niet gebouwd. Er is geen reden om deze woning niet langer toe te laten. Het nieuwe bestemmingsplan biedt daarom conform de eerder verleende vrijstelling wel de mogelijkheid tot het bouwen van deze woning.
Tweede Moordrechtse Tiendeweg ten noordoosten van nummer 13 en ten noordoosten van nummer 11
Aan de oneven zijde van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg zijn twee percelen nog onbebouwd. Het vigerende bestemmingsplan geeft aan beide percelen een woonfunctie. Op het perceel ten noordoosten van nummer 11 kan één woning worden gebouwd. Op het andere perceel kunnen twee woningen worden gebouwd. De gemeente ziet geen stedenbouwkundige en planologische redenen om deze bouwmogelijkheden niet te continueren. Deze komen daarom terug in het nieuwe bestemmingsplan. Milieutechnisch geldt er wel een beperkende randvoorwaarde voor wat betreft de geluidbelasting (zie paragraaf 4.1.2).
Sportvelden
In aansluiting op de bestaande sportvelden van sportvereniging Donk kunnen in de komende planperiode nog twee sportvelden worden aangelegd. Bij het verlenen van de vrijstelling voor de aanleg van sportpark Donk was reeds rekening gehouden met de mogelijkheid om eventueel extra sportvelden aan te leggen. De gemeente wil kunnen voorzien in de behoefte aan sportvelden, mogelijk in verband met uitplaatsing van sportvelden elders in de gemeente. Het is slim om aan te sluiten bij bestaande sportvelden, zodat gezamenlijk gebruik kan worden gemaakt van gemeenschappelijke voorzieningen van het sportpark. Uitbreiding van een bestaand sportpark verdient de voorkeur boven het zoeken naar een nieuwe locatie. De twee extra sportvelden zijn op de beoogde locatie ruimtelijk goed inpasbaar.
Toevoegen 'logies voor arbeidsmigranten' aan recreatiepark Elzenhof
Op het recreatiepark Elzenhof verblijven Oost-Europese arbeidsmigranten. In het kader van dit bestemmingsplan is beschouwd of deze situatie positief kan worden bestemd. Momenteel is er onvoldoende vraag naar de recreatieverblijven en leegstand van het park zou kunnen leiden tot verloedering of andere vormen van ongewenst gebruik. Tegelijk is er in Nederland en ook de regio Midden-Holland een toenemende behoefte aan huisvesting voor arbeidsmigranten. Tegen het tijdelijk verblijf van de arbeidsmigranten in de vorm van logies zijn ook geen bezwaren vanuit milieuregelgeving. De vakantiehuisjes voldoen met betrekking tot (brand-)veiligheid. Al met al zijn er geen doorslaggevende redenen om het huidige logies van arbeidsmigranten op het recreatiepark te verbieden, zodat deze gebruiksmogelijkheid is toegevoegd aan de geldende bestemming 'Verblijfsrecreatie' voor het park.
Fietspad Sluiseiland
Zowel vanuit de provincie als de gemeente wordt ingezet op het stimuleren van het gebruik van de fiets. Om dit te realiseren worden onder andere fietsverbindingen verbeterd en aangelegd. In het kader van de verbetering van het fietspad tussen Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel (fietsverbinding F263) wordt ter hoogte van de Sluisdijk een nieuw fietspad aangelegd. Deze fietsverbinding gaat onder het viaduct van de N207 door (zie figuur 5.2). Hiermee kan deze weg ongelijkvloers worden gekruist en ontstaat een snelle en veilige verbinding voor fietsers. Het nieuwe fietspad kan gemakkelijk ingepast worden in de bestaande groenvoorzieningen langs de dijk. Wel wordt de ligging van de watergang iets aangepast en wordt het oppervlak aan water iets vergroot.
Figuur 5.2: Nieuwe fietsverbinding van de Sluisdijk naar de Nieuwe Broekweg.