direct naar inhoud van 5.4 ontwikkelingen
Plan: Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0400BPNoord-VA02

5.4 ontwikkelingen

Hoewel het plangebied over het algemeen een lage ruimtelijke dynamiek kent is er toch sprake van een beperkt aantal ruimtelijke ontwikkelingen. Vier hiervan zijn direct in de plankaart opgenomen: de geplande nieuwbouw aan de Bleulandweg, een horecavoorziening in het Goudse Hout, de woningbouw aan de Wethouder Venteweg (nr. 97 & 121) en de nieuwbouw op het sportcomplex aan de Groen van Prinsterenlaan.
Daarnaast zijn er enkele locaties waarvoor wel plannen worden ontwikkeld. Deze plannen zijn echter op dit moment nog niet ver genoeg uitgekristalliseerd om op te nemen. Hieronder wordt verder ingegaan op de ontwikkelingslocaties.

Bleulandweg
Op de locatie aan de Bleulandweg wordt een particuliere zorginstelling gerealiseerd. De zorginstelling omvat circa 1.200 m2 gezondheidszorg, circa 500 m2 restaurant en 84 woningen. Er worden tevens 54 koopwoningen gerealiseerd en circa 700 m2 aan commerciële ruimten. Alle niet-woonfuncties zijn op de begane grond gesitueerd. De woningen zijn verdeeld over alle bouwlagen.

De toekomstige bebouwing bestaat uit vier blokken bovenop een half verdiepte parkeergarage van één laag. De bouwblokken variëren in hoogte namelijk vier, vijf, zes en elf bouwlagen. De bouwblokken zijn op de begane grond met elkaar verbonden.

De ontwikkeling van de locatie wordt middels een aparte planologische procedure mogelijk gemaakt. In het kader van deze vrijstellingsprocedure is in de Ruimtelijke onderbouwing Bleulandweg, Gouda, de uitvoerbaarheid van de ontwikkeling aangetoond.

Goudse Hout
In het Goudse Hout wordt een bouwplan ontwikkeld voor horeca. Het betreft een horecapaviljoen dat gericht is op bezoekers van de Goudse Hout. Het betreft een gebouw met een kruisvormige footprint en een goot- en nokhoogte van 6 en 11 meter. Het huidige parkeerterrein zal worden uitgebreid naar het oosten en zal ruimte geven aan totaal 304 auto's. De toename aan verharding zal worden gecompenseerd door ten zuidoosten van het voorgenomen paviljoen nieuw water te creëren.

De plannen passen binnen de uit te werken bestemming "Recreatiedoeleinden" van het vigerende bestemmingsplan "Achterwillenseweg, eerste herziening".

In het onderhavige bestemmingsplan is de ontwikkeling mogelijk gemaakt door de gronden ter plaatse van het voorgenomen horecapaviljoen ten behoeve van horecadoeleinden te bestemmen.
Ook de uitbreiding van het parkeerterrein zal positief worden bestemd.

Wethouder Venteweg 97, 121 en 224
Aan de Wethouder Venteweg zijn ter plaatse van de huisnummers 97 en 121 vrijstellingsprocedures doorlopen voor het realiseren van woningbouw op voormalige bedrijfslocaties. De betreffende bouwplannen zijn opgenomen in dit bestemmingsplan.
Verder wordt de mogelijkheid geboden voor nieuwbouw van de woonboerderij aan de Wethouder Venteweg 224 (Stichting De Ark). Na sloop van het huidige gebouw zal op dezelfde locatie een iets groter gebouw worden gerealiseerd.

Graaf Florisweg 64
Voor het voormalige schoolgebouw, dat is aangewezen als Rijksmonument, wordt gezocht naar een nieuwe functie. Omdat hierover nog onvoldoende helderheid bestaat, blijft het pand in dit bestemmingsplan bestemd voor Maatschappelijke doeleinden. Het is echter niet ondenkbaar dat deze bestemming op termijn zal moeten worden herzien.

Sint Jozeflocatie
Deze locatie maakt in de huidige situatie deel uit van het Groene Hart ziekenhuis. Na 2011 zal deze locatie niet meer als zodanig worden gebruikt. Naar verwachting zal de locatie worden bestemd voor de functie wonen. Ook daarover is echter nog te weinig duidelijk om geregeld te kunnen worden in dit bestemmingsplan.

Schoollocatie Willem de Zwijgersingel
De bestaande schoolgebouwen aan de Willem de Zwijgersingel zullen op termijn door de Calvijnschool worden verlaten. Op deze locatie is in het Integraal Huisvestingsplan onderwijs nieuwbouw gedacht ten behoeve van de Goudse Scholengemeenschap. Er bestaat nog geen volledige duidelijkheid over de precieze vormgeving en invulling van de nieuwbouw. Daarom is in dit bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Op de verbeelding is het gebied aangegeven waarbinnen burgemeester en wethouders de bestemming kunnen wijzigen. De uitgangspunten en randvoorwaarden waaronder deze wijziging kan plaatsvinden zijn in de planregels opgenomen.

Huidige parkeerterrein aan de Vossenburchtkade
De mogelijkheid wordt geboden om op de locatie van het huidige parkeerterrein aan de Vossenburchtkade een nieuwe parkeergarage te realiseren. De maximale hoogte mag niet meer dan 10 meter bedragen.

Zendmast bij het sportcomplex Bodegraafseweg 52
Vanwege de sloop van het verzorgingstehuis Savelberg aan de Willem de Zwijgersingel 118 hebben burgemeester en wethouders destijds vergunning verleend voor een periode van drie jaar voor een mast voor mobiele communicatie op het perceel Bodegraafsestraatweg 52. Na het gereedkomen van het nieuwe verzorgingstehuis Savelberg is geen toestemming verkregen voor terugplaatsing van de mast voor mobiele communicatie.
Aangezien alternatieve locaties voor een dergelijk mast ontbreken en de locatie aan de Bodegraafsestraatweg 52 bij uitstek geschikt is voor permanente plaatsing, wordt deze communicatievoorziening opgenomen in het bestemmingsplan Noord.

Multifunctionele sportaccommodatie op het sportcomplex aan de Bodegraafsestraatweg 52.
Op het bestaande sportcomplex aan de Bodegraafsestraatweg 52 is een bouwinitiatief opgesteld dat voorziet in een multifunctionele sportaccommodatie, bestaande uit nieuwbouw van de kleedaccommodatie en kantine en een tribune tezamen met een voorziening voor kinderopvang met een brutovloeroppervlak van circa 700 m.
De (financiële) uitvoerbaarheid van deze multifunctionele sportaccommodatie is nog niet aangetoond. De nieuwe bebouwing ten behoeve van de kleedruimten, de kantine en de tribune is al wel mogelijk. Voor de realisatie van de kinderopvang is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Van deze wijzigingsbevoegdheid zal pas gebruik worden gemaakt nadat overeenstemming is bereikt tussen de gemeente en Olympia over de nadere voorwaarden.

Wethouder Venteweg 177
Op het perceel Wethouder Venteweg 177 wordt de mogelijkheid geboden voor de bouw van een nieuwe woning. De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) heeft in mei 2009 in principe ingestemd met de massa en de positionering daarvan.
Op de verbeelding is het gebied aangegeven waarbinnen burgemeester en wethouders de bestemming kunnen wijzigen. De randvoorwaarden waaronder deze wijziging kan plaatsvinden zijn in de planregels opgenomen.

Warmoezierskade 1
In het bestemmingsplan wordt de mogelijkheid geboden om de bedrijfbestemming van het bestaande bedrijfspand aan de Warmoezierskade 1 te wijzigen in een woonbestemming. Hierdoor wordt het mogelijk om het monumentale bedrijfspand te verbouwen tot één woning.
Tegen het wijzigen van de bestemming bestaan in principe geen bezwaren mits uit milieukundig onderzoek naar geluid (weg en railverkeer), lucht en bodem blijkt dat daartegen geen bezwaren bestaan.