direct naar inhoud van 3.4 welzijn- en zorgbeleid
Plan: Plaswijck
Status: onherroepelijk
Plantype: ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0100BPPlaswijck-DF02

3.4 welzijn- en zorgbeleid

Visie op Levensloopbestendig Gouda
De gemeente Gouda heeft in 2004 met 21 organisaties afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat in 2015 iedere Goudse wijk levensloopbestendig is. Inmiddels hebben acht nieuwe partijen op het gebied van maatschappelijke opvang zich ook aangesloten bij het convenant Levensloopbestendig Gouda.

Een levensloopbestendige wijk is een (buiten)gewone wijk waar het voor iedereen aantrekkelijk wonen is vanwege een breed en divers aanbod van voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De wijk is zo ingericht dat ouderen en mensen met een lichamelijke, verstandelijke, psychische of maatschappelijke functiebeperking er zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen, ook als daarbij de behoefte aan zorg en ondersteuning steeds groter wordt. Woonvoorzieningen worden in deze wijken gecombineerd met een aanbod van welzijn en zorg.

In 2015 moet in elke Goudse wijk, het volgende aanbod aanwezig zijn:

  • één zorgkruispunt met eventueel één of meerdere zorgsteunpunten als (uitval)basis voor zorgverlening;
  • één of meerdere activiteitencentra waarin welzijnsactiviteiten en diensten worden georganiseerd of van waaruit deze activiteiten en diensten dichtbij huis te halen zijn;
  • 24-uurs zorg, zorg op afroep en zorg op afspraak - zowel planbare als onplanbare;
  • een front office met verbinding naar coördinatiepunten;
  • per 10.000 inwoners in één of meerdere zones van 200 meter rond het zorgkruispunt en de eventuele zorgsteunpunten: 58 onzelfstandige woonruimten met intramurale 24-uurs zorg en toezicht, 45 geclusterde onzelfstandige woonruimten met 24-uurs zorg en toezicht in 2 á 3 clusters, 50 beschutte (on)zelfstandige woonruimten met extramurale 24-uurs zorg bij 2 á 3 aanleunpunten, 120 zelfstandige levensloopbestendige woonruimten voorzien van domotica in 1 á 3 woonzorgcomplexen met complexgebonden thuiszorg en 130 zelfstandige levensloopbestendige en/of aangepaste woonruimten met individueel permanente thuiszorg.

De Visie op Levensloopbestendig Gouda (2004) geeft aan dat op de wijk Kort Haarlem na iedere wijk over een verpleeghuis of verzorgingshuis beschikt dat zou kunnen fungeren als zorgkruispunt. Met uitzondering van het tehuis in de wijk Noord liggen de verpleeghuizen en verzorgingshuizen niet centraal in de wijk. Iedere wijk beschikt over één of meer activiteitencentra in de vorm van buurthuizen of wijkcentra. Alleen in de wijk Noord ligt een activiteitencentrum in de straal van circa 200 meter rond het verzorgingshuis. Op de wijk Binnenstad na liggen in een straal van circa 200 meter rond de verpleeghuizen en verzorgingshuizen potentieel voldoende gelijkvloerse woningen. Slechts een deel daarvan is aanpasbaar of levensloopbestendig of zal dat in potentie zijn.

Het gebied rond het (toekomstige) verpleegcentrum Riethoek is als potentiële woonzorgzone Mammoet aangewezen binnen het convenant Levensloopbestendig Gouda. Het gebied rond woonzorgcomplex Leckenborch en/of gezondheidscentrum is aangewezen als potentiële woonzorgzone Plaswijck.