direct naar inhoud van 5.6 Luchtkwaliteit
Plan: Gildenwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0512.BP2012122-4001

5.6 Luchtkwaliteit

5.6.1 Toelichting

Indien het uitoefenen van bevoegdheden (zoals het vaststellen van een bestemmingsplan) gevolgen kan hebben voor de luchtkwaliteit, kunnen bestuursorganen die bevoegdheden uitoefenen indien aannemelijk is dat aan één of een combinatie van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • er is geen sprake van een overschrijding van een grenswaarde;
  • het bestemmingsplan leidt - al dan niet per saldo - niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
  • het bestemmingsplan draagt 'niet in betekenende mate' bij aan de luchtverontreiniging;
  • de ontwikkeling past binnen vastgesteld programma zoals het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.

Bij ministeriële regeling (de Regeling Niet in betekenende mate bijdragen) zijn categorieën van gevallen aangewezen, waarin het vaststellen van een bestemmingsplan in ieder geval niet in betekenende mate bijdraagt aan de luchtverontreiniging. Dit geldt onder andere voor woningbouwbouwlocaties met netto niet meer dan 1.500 nieuwe woningen (bij één ontsluitingsweg). Voor dergelijke 'niet in betekenende mate' plannen hoeft geen luchtkwaliteitonderzoek te worden uitgevoerd.

5.6.2 Gildenwijk

Het bestemmingsplan Gildenwijk is conserverend van aard: het bestemmingsplan legt de bestaande situatie vast en maakt slechts in zeer beperkte mate nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Dit betekent dat de luchtkwaliteit 'niet in betekenende mate' zal verslechteren ten gevolge van de vaststelling van het bestemmingsplan.

Bovendien blijkt uit de meest recente rapportage over de luchtkwaliteit in Gorinchem dat ter plaatse van het plan wordt voldaan aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit (Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Rapportage luchtkwaliteit 2010 d.d. 15 december 2011).