Plan: | Gildenwijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2012122-4001 |
Gildenwijk is gelegen ten westen van de oude binnenstad en de spoorlijn Dordrecht - Gorinchem – Geldermalsen. In het westen wordt Gildenwijk begrensd door de rijksweg A27 en aan de noordzijde door de Banneweg. De Banneweg is de belangrijkste ontsluitingsweg van het noordwestelijk deel van Gorinchem en vormt de grens met de Haarwijk en de Stalkaarsen. De belangrijkste ontsluitingsweg binnen de wijk zelf is de Gildenweg.
Afbeelding - Luchtfoto van het plangebied
Gildenwijk is gebouwd in de 60-er jaren van de vorige eeuw en is één van de grotere wijken van Gorinchem. De plannen die gemaakt zijn voor de opzet van deze wijk dateren ook uit die tijd en passen in het tijdsbeeld van die jaren, dat wil zeggen veel hoogbouw - huurflats (onder andere de Intervam-flats) met veel openbaar groen (het Gijs van Andelpark) en meerdere kleine buurtwinkelcentra en een regionaal georiënteerd wijkwinkelcentrum voor het doen van de (dagelijkse) boodschappen.
De wijk is in een kleine twintig jaar ontstaan door de realisatie van een aantal buurten zoals de Vroedschapswijk, Varkensheul, Kwakernaat en de Schimmelpennincklaan e.o.
De westelijke en zuidelijke rand van Gildenwijk wordt gekenmerkt door veel hoge flatgebouwen. Vanaf de noordzijde wordt het beeld gedomineerd door Het Van Andelpark, het Beatrixziekenhuis, het Piazza Center en de Piazzaflat. Het vernieuwde winkelcentrum Piazza Center met aansluitende parkeerterreinen beslaat een fors deel van het noordoostelijk wijkdeel.
In de wijk treft men verder lagere flatgebouwen van drie en vier bouwlagen aan, afgewisseld met blokken rijtjeswoningen. De sociale woningbouw voert in deze wijk de boventoon.
De ruimtelijke structuur van west Gorinchem bestond in ontwerp uit een hoge, vrij dichte bebouwingsrand langs de buitenzijde met een min of meer groen middengebied, waarin losse bebouwingselementen vrij waren gegroepeerd. De Banneweg liep "vrij" door dit middengebied en werd niet begeleid door bebouwingswanden. Later is op enkele plaatsen bebouwing aan de Banneweg toegevoegd. Ook het Piazzahof, het gebouw tussen het ziekenhuis en het Piazza Center, volgt de richting van de Banneweg.
Door deze toevoegingen is het beeld van een weg "vrij door de ruimte" veranderd in een meer stedelijk beeld van een weg met begeleidende bebouwing. Ook elders is de open structuur verdicht door uitbreiding van de oorspronkelijke bebouwing of door toevoeging van nieuwe gebouwen op open plekken.
Een belangrijk gegeven en groenelement voor Gildenwijk is het Gijs van Andelpark dat in de 60-er jaren van de vorige eeuw als onderdeel van de buurt Kwakernaat werd aangelegd. Als belangrijkste overweging voor de aanleg van dit park gold dat de bewoners van de hoogbouwflats "compensatie" geboden moest worden voor de ontbrekende achtertuinen.
Het Gijs van Andelpark is een aantal jaren terug ingrijpend gerenoveerd. Tegelijkertijd heeft de gemeente in het park een kinderboerderij gerealiseerd. Het belangrijkste structuurbepalende groenelement in de wijk wordt gevormd door de groenzone tussen de spoorlijn en de woonwijk waarin opgenomen de spoorsloot, de verbinding tussen de spoorsloot en de als zodanig nog herkenbare Schelluinsevliet, het Van Andelpark en de groenzone langs Banneweg en rijksweg. Daarnaast zijn er verspreid tussen de woonflats groenvoorzieningen in de vorm van plantsoenen en gemeenschappelijke tuinen.