Plan: | Gorinchem-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2010105-8100 |
Het bestemmingsplan Gorinchem Noord maakt verschillende ontwikkelingen mogelijk, zoals bedrijventerrein Groote Haar, de stationshalte Papland met bijbehorende verkeersontsluiting, Schotdeuren II en de afronding van het scholengebied. Deze ontwikkelingen worden financieel vertaald in een gemeentelijke grondexploitatie, waarbij het eventuele tekort is afgedekt middels een voorziening.
Kostenverhaal
In de Wro met de daaraan verbonden grondexploitatiewet is de gemeente verplicht haar kosten te verhalen op percelen waar middels het bestemmingsplan een bouwplan is voorgenomen, tenzij het kostenverhaal anderszins verzekerd is. Dit “anders verzekerd zijn” kan inhouden dat er een actieve gemeentelijke grondexploitatie wordt gevoerd dan wel dat er met de betreffende partij(en) via een zogenaamde anterieure overeenkomst gecontracteerd is waarin de te verhalen kosten zijn vastgelegd. In dat kader het volgende:
De noodzaak om een exploitatieplan voor de locatie Groote Haar vast te stellen is komen te vervallen. Recent is een anterieure overeenkomst gesloten met de een na laatste eigenaar van het toekomstige bedrijventerrein. Uitsluitend het waterschap Rivierenland heeft nog kleine stukjes eigendom in dit gebied. De oppervlakte van de perceelsgedeelten met de toebedachte bestemming 'Bedrijventerrein' is dermate klein en langgerekt dat zelfrealisatie in beginsel niet mogelijk wordt geacht. Daarnaast worden met het waterschap afspraken gemaakt hoe hier tijdens en na de realisatie van het bedrijventerrein mee om te gaan. Hiermee is het kostenverhaal van dit bestemmingsplan in voldoende mate verzekerd en hoeft geen exploitatieplan opgesteld te worden.
Overige ontwikkelingen
De gemeente is eigenaar van de gronden van de overige voorgenomen bouwplannen in dit bestemmingsplan. De gemeentelijke kosten kunnen in dat geval via de gronduitgiften worden verhaald. Ook voor deze ontwikkelingen hoeft dus geen exploitatieplan / kostenverhaals- overeenkomst opgesteld te worden.
Geconcludeerd kan worden dat de economische uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan is gewaarborgd.
Verwerving
Voor de realisatie van Halte Papland is geen sprake van een bouwplan. Kostenverhaal is hierbij dus niet aan de orde. Wel is de gemeente voornemens deze gronden te verwerven. Middels minnelijke verwerving probeert de gemeente de gronden in eigendom te verkrijgen. In de voorgaande hoofdstukken is het belang van ontwikkeling van de Halte Papland op verschillende plaatsen benoemd. De ontwikkeling van Halte Papland heeft prioriteit boven de realisatie van de rest van het bestemmingsplan. Realisering van deze halte met aanverwante voorzieningen voor de verkeersontsluiting, het parkeren en bushalte is een voorwaarde om te kunnen voldoen aan de afspraken die de gemeente Gorinchem is aangegaan door ondertekening van de Bestuursovereenkomst MerwedeLingelijn (2006).
Het belang van de beschikbaarheid van de locatie voor deze ontwikkeling is in deze essentieel en is in de toelichting van het bestemmingsplan vermeld. De locatie is (op korte termijn) nodig gelet op het maatschappelijk belang, de beschikbaar komende financiële middelen (subsidies) en aangegane verplichtingen.