Plan: | Gorinchem-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2010105-8100 |
In het bestemmingsplan zijn enkelbestemmingen en dubbelbestemmingen opgenomen.
Enkelbestemmingen
Het overgrote deel van het plan bestaat uit eindbestemmingen voor ondermeer bedrijventerrein, groen, verkeer, water en wonen (met een enkele keer wijzigingsbevoegdheden). Dit betekent dat, bouw- en gebruiksmogelijkheden rechtstreeks uit het plan kunnen worden afgeleid. Tevens zijn uit te werken bestemmingen opgenomen voor een drietal gebieden in het plangebied. Dit betreft achtereenvolgens het gebied zuidelijk van de Haarweg met de bestemming Bedrijventerrein uit te werken, en twee gebieden noordelijk van de Haarweg met bestemming Gemengd uit te werken.
Dubbelbestemmingen
Het betreft bestemmingen voor de waterkering, gastransportleiding en rioolpersleiding. De dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering, van toepassing op de zone langs het Merwedekanaal, is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de functie van waterkering in elk geval niet in gevaar kan worden gebracht door de bouw of realisatie van een bouwwerk of een weg. De regels van de bestemming Waterstaat - Waterkering gelden zwaarder dan de regels van de andere bestemming(en) waarop deze dubbelbestemming ligt. De dubbelbestemming voor genoemde leidingen heeft tot doel de aanwezige leidingen in het plangebied voldoende bescherming te bieden voor een goed functioneren. Binnen de beschermzone van de betreffende leiding mogen dan ook geen werkzaamheden worden uitgevoerd die de leiding in gevaar zouden kunnen brengen.
Artikel 3: Agrarisch
Deze bestemming heeft betrekking op de gronden, oostelijk van de Hoogbloklandseweg grenzend aan de groen-waterzone aan de noordkant van het bedrijventerrein Groote Haar. Bebouwing is niet toegestaan. Op de gronden is een wijzigingsbevoegdheid van toepassing ten behoeve van de realisering van de ecologische verbindingszone.
Voor een deel van de gronden oostelijk van de Vlietskade en noordelijk van de Haarweg bij de locatie van de nieuwe halte aan de MerwedeLingelijn, blijft de vigerende bestemming Agrarisch van kracht. Op deze gronden is een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van Gemengd van toepassing. Samenhangend hiermee zijn geluidgevoelige maatschappelijke voorzieningen toegestaan op basis van het separate hogere waardenbesluit. Aangezien hier, zoals eerder aangegeven, sprake is van een transformatiegebied, zal de wijzigingsbevoegdheid na 2015 worden ingevuld.
Tevens is voor de gronden grenzend aan de Betuwelijn een wijzigingsbevoegdheid naar bedrijventerrein opgenomen. Deze kan worden geëffectueerd op het moment dat duidelijk is, wat het ruimtebeslag van de mogelijk te verbreden A15 is.
Artikel 4: Bedrijf
Deze bestemming is van toepassing op:
Voor het verkeeroefencentrum geldt een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van de bestemming Bedrijventerrein met milieucategorie 1 en 2. Bedrijfswoningen zijn hier alleen toegestaan via een afwijking (zie artikel 26). Op de verbeelding is het betreffende gebied aangegeven.
Artikel 5: Bedrijventerrein
De bestemming Bedrijventerrein is van toepassing op de gronden die onderdeel uitmaken van het te realiseren bedrijventerrein Groote Haar. Binnen deze bestemming is geregeld dat bedrijven in de milieucategorieën 1 tot en met 5 zijn toegestaan. De categorieën verwijzen naar bijlage 1 van de regels omvattende de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit is een landelijk geaccepteerde lijst (VNG, 2009) waarin alle denkbare bedrijfstypen zijn ingedeeld in hindercategorieën. Een uitzondering kan worden gemaakt voor bedrijvigheid die naar aard en invloed op de omgeving gelijk kan worden gesteld met de toegelaten bedrijvigheid, hetzij door verandering met een categorieverschuiving, zowel naar een hogere als een lagere.
Op de verbeelding is de hoofdstructuur van de ontsluiting van het bedrijventerrein aangegeven met de hoofdwatergangen. Aansluitend op het stedenbouwkundig concept van het bedrijventerrein en het gestelde in het beeldkwaliteitsplan zijn watergangen (partijen) en groen aan de randen van het bedrijventerrein gesitueerd. Parallel aan de Haarweg is een groen en waterzone opgenomen ter onderscheiding van de Haarwegzone (kleinschalig karakter) en het meer grootschalige blok van het bedrijventerrein. Langs de watergangen is rekening gehouden met een obstakelvrije zone (groene berm c.q. ontsluitingsweg) ten behoeve van het onderhoud van de watergang. Op de verbeelding is de zonering van de toegestane milieucategorieën, gebaseerd op de aanwezige functies in de directe omgeving, aangegeven. De maximale bouwhoogte is eveneens op de plankaart (verbeelding) aangegeven. De maximale bouwhoogte voor het bedrijventerrein is gesteld op 25 meter met afwijkingsmogelijkheid tot 30 meter. Dit geldt voor de A27-zone en voor het gedeelte in de noordelijke rand tussen A-27 en Hoogbloklandseweg. In het oostelijk deel van de noordelijke rand bedraagt de maximale bouwhoogte 15 meter met afwijkingsmogelijkheid tot 20 meter, waarbij deze afwijking voor 50% van de bedrijfsbebouwing geldt. Het, eveneens op de verbeelding weergegeven, maximale bebouwingspercentage bedraagt gemiddeld 70 %.
Bedrijfswoningen zijn alleen toegestaan in de bovengenoemde zone langs de Haarweg. Het maximale bebouwingspercentage is hier 40%, als uiting van meer kleinschalige bedrijvigheid. Bovendien rust op deze percelen de verplichting groen- en watergangen te realiseren in combinatie met de bedrijfsvestiging. Op deze wijze wordt ook het landelijke karakter van de Haarweg versterkt. Om bedrijfswoningen mogelijk te maken wordt er een seperaat hogere waardenbesluit vastgesteld. In een deel van het gebied, waarop het hogere waardenbesluit van toepassing is, wordt de maximale ontheffingswaarde van de Wet geluidhinder overschreden (53 dB voor de rijkswegen). In dit deel, dat op de verbeelding wordt aangegeven, is de vestiging van bedrijfswoningen pas mogelijk na een binnenplanse afwijking. De afwijking kan worden verleend indien is aangetoond dat wordt voldaan aan de vastgestelde hogere waarden (bijvoorbeeld door afscherming van bedrijfsgebouwen).
In toenemende mate is sprake van een ontwikkeling van kantoorachtige bedrijvigheid. Het gaat daarbij om bedrijvigheid in de ICT, een ingenieursbureau, een architectenbureau, een detacheringsbureau met trainings- en opleidingsactiviteiten, een hoofdkantoor van een retailorganisatie met een showroom annex opleidingscentrum, een callcenter, een meldkamer, een tandtechnisch laboratorium, een onderzoekscentrum etc. Dit soort bedrijvigheid vindt plaats in een kantoorachtig bedrijfspand. Dit geldt ook voor functies als werkvoorbereiding, training en opleiding, tekenwerk, assemblage van een computer en dergelijke. Daar komt bij dat de uitstraling van kantoorachtige gebouwen beter is dan de traditionele bedrijfspanden en –hallen. Dergelijke bebouwing levert daarom een positieve bijdrage aan de beeldkwaliteit en het duurzame karakter van het bedrijventerrein. Voor kantoorachtige bedrijvigheid geldt geen maximum bruto vloeroppervlakte per bedrijfspand.
De vestiging van zelfstandige kantoren is niet toegestaan. Voor bedrijfskantoren geldt een maximum van 50% van het bruto vloeroppervlak tot een maximum van 3.000 m2 per bedrijfspand conform de provinciale Nota Regels voor Ruimte (versie 1 januari 2007).
Perifere detailhandel is op het bedrijventerrein Groote Haar toegestaan. Dit overeenkomstig de voorwaarde uit de provinciale Verordening Ruimte, te weten:
Binnen de bestemming is de vestiging van 1 hotelaccommodatie met zalencentrum en separaat een horecavestiging mogelijk. Het betreft de gronden in het noordwestelijk deel van het bedrijventerrein, westelijk van de Hoogbloklandseweg en noordelijk van de Parkring. Deze gronden zijn aangeduid met specifieke vorm van bedrijventerrein - hotel (sbt-ho).
Ter plaatse van de op de verbeelding aangegeven tijdelijke verkeersontsluiting van het bedrijventerrein op de A27 is voor een gedeelte van de gronden een wijzigingsbevoegdheidopgenomen ten behoeve van bedrijventerrein, nadat de definitieve ontsluiting op de A27 gerealiseerd is. Met het oog op de eventuele verbreding van de A27 zal aan de oostkant worden begonnen met de uitgifte van bedrijventerrein.
Voor een strook van 30 meter langs de westelijke grens van de bestemming Bedrijventerrein geldt een bouwverbod vanwege het plasbrandaandachtsgebied. Dit bouwverbod kan gedeeltelijk met een wijzigingsbevoegdheid worden opgeheven op het moment dat de mogelijke verbreding van de A27 gereed is.
Tot slot geldt een wijzigingsbevoegdheid voor het onder voorwaarden toestaan van Bevi-inrichtingen op een deel van het bedrijventerrein.
Artikel 6: Detailhandel
Deze bestemming maakt detailhandel mogelijk op het perceel Kleine Haarsekade 119/120. Het betreft groot- en detailhandel in machines, gereedschappen, kantoormeubelen en bedrijfskleding en dump en campingshop. Op dit perceel is een bedrijfswoning toegestaan. Voor dit perceel is een wijzigingsbevoegdheid naar een bedrijfsbestemming tot maximaal milieucategorie 2 van toepassing. Daarbij is er een afwijkingsmogelijkheid naar maximaal milieucategorie 3.2.
Artikel 7: Gemengd
Deze bestemming heeft betrekking op de gronden aan de zuidelijke kant van de Haarweg begrensd door de Groote Haarsekade, Hoefslag en de Mollenburgseweg. Deze bestemming is ruim van opzet. Maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening als ook de ruitersportvereniging en het dierenasiel zijn hier toegestaan. Voor de gronden is een bebouwingsvlak opgenomen met de maximale goothoogte. Realisering van geluidgevoelige maatschappelijke voorzieningen is mogelijk op basis van het separate hogere waardenbesluit.
Artikel 8: Groen
De bestemming Groen heeft betrekking op de grotere groenelementen in het plangebied, waaronder het groengebied aan de noordelijke rand van het bedrijventerrein de Grote Haar. Onder deze bestemming vallen ook ontsluitingspaden (onderhoudspaden / keurstrook), watergangen, oeverbeschoeiingen, bruggen, duikers en dergelijke. In deze bestemming zijn geen gebouwen toegestaan.
Voor de gronden noordelijk van de waterpartij aan de noordelijke rand van het bedrijventerrein is een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van de realisering van de windturbines opgenomen.
Artikel 9: Kantoor
Deze bestemming heeft betrekking op het perceel grond aan de Grote Haarsekade, met de daarbij behorende bebouwing en voorzieningen. De toegestane goothoogte is op de kaart vermeld. Tevens is het bebouwingsvlak te aangegeven.
Artikel 10: Maatschappelijk
In de bestemming zijn opgenomen de diverse functies van maatschappelijk nut, waaronder ondermeer de onderwijsinstellingen, de begraafplaats (crematorium, zie uitspraak RvS 201104303/1 d.d. 15 augustus 2012), de dierenpraktijk aan de Grote Haarsekade, de Moskee met buurthuis aan het Hoefslag en de sporthal. Tot de bestemming worden ook tuinen, erven, parkeervoorzieningen, ontsluiting, groenvoorzieningen, waterlopen en dergelijk gerekend. Op de verbeelding zijn het maximale bebouwingspercentage of indien van toepassing het bebouwingsvlak en de maximale goothoogte van de gebouwen aangegeven.
Artikel 11: Natuur
Het betreft de gronden aan de noordzijde van het bedrijventerrein bedoeld voor de compensatie van flora en fauna.Tot de bestemming behoren groenvoorzieningen, waterlopen en waterberging en paden.
Artikel 12: Tuin (T)
De op de verbeelding voor Tuin aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen. Uitsluitend uitbouwen in de vorm van erkers bij de hoofdgebouwen van de op de aangrenzende gronden gelegen woningen zijn toegestaan. Tevens zijn erf- en terreinafscheidingen toegestaan.
Artikel 13: Verkeer
Ten behoeve van alle verkeersfuncties is één bestemming Verkeer opgenomen. Geen onderscheid is gemaakt naar stroomfunctie en verkeerssoort. Bovendien is de bestemming ruim en flexibel van opzet. Op deze wijze kunnen, indien noodzakelijk, ruimtelijke aanpassingen in de openbare ruimte sneller en eenvoudiger worden gerealiseerd. Tot de bestemming worden onder meer wegen, fiets- en wandelpaden, parkeervoorzieningen, bermen, taluds, verkeersremmende voorzieningen en watergangen, alsmede de daarbij behorende bouwwerken, als duikers, straatmeubilair, bruggen en lichtmasten gerekend. De voormalige stortplaatsen (Gedempte Schodeurense Vliet tussen de Kleine en Grote Haarsekade en onder het fietspad tussen de Hoefslag en Mollenburgseweg) zijn binnen deze bestemming aangeduid als milieuzone-bodembeschermingsgebied. Hiervoor is in hoofdstuk 3 van de regels een omgevingsvergunning opgenomen. Voor een deel van de tijdelijke aansluiting op de A27 is een wijzigingsbevoegdheid ten gunste van het bedrijventerrein opgenomen.
Artikel 14: Verkeer - Spoorweg
Deze bestemming betreft het deel van de spoorlijn Dordrecht – Gorinchem – Geldermalsen dat in het plangebied is gelegen. Binnen deze bestemming is naast de realisering van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, de realisatie van de toekomstige halte (in het kader van de ombouw van deze spoorlijn tot nieuw regionaal openbaar vervoerprodukt MerwedeLingeLijn) mogelijk. De locatie van deze halte is op de verbeelding aangegeven. Om deze halte met bijbehorende verkeersontsluiting, groenvoorzieningen en watergangen te kunnen realiseren, dient de gemeente Gorinchem binnen afzienbare termijn de beschikking te hebben over de gronden. Het is de intentie van de gemeente om, in overeenstemming met hetgeen is afgesproken in de samenwerkingsovereenkomst MerwedeLingeLijn, deze bestemmingen te realiseren.
Artikel 15: Verkeer - Verblijfsgebied
Deze bestemming betreft de gronden bij het bouwplan aan de Haarsekade bedoeld voor parkeren, ontsluiting, paden, groenvoorzieningen en speelvoorzieningen.
Artikel 16: Water
In deze bestemming zijn opgenomen de hoofdwatergangen en waterpartijen, welke een belangrijke functie hebben ten behoeve van de waterberging en waterbeheersing. Taluds, overbeschoeiingen, duikers, bruggen, groenvoorzieningen, ontsluitings- en onderhoudspaden en dergelijke maken ook deel uit van de bestemming Water. Op deze watergangen is tevens de keur van het waterschap van toepassing. Dit betekent dat langs de hoofdwatergangen een strook van 5 meter vrij van bebouwing en obstakels moet blijven ten behoeve van onderhoud.
Artikel 17: Wonen
In de bestemming Wonen zijn opgenomen de in het plan voorkomende woningen met de maximale goothoogte. De situering van de hoofdbebouwing (hoofdgebouw) wordt bepaald door het op de verbeelding aangegeven bebouwingsvlak. Indien niet anders geregeld, mag dit vlak bebouwd worden tot 100%. Buiten het bebouwingsvlak zijn bijbehorende bouwwerken waaronder bijgebouwen, aanbouwen en uitbreidingen van de woningen, tot een maximum oppervlak toegestaan.
Op een aantal locaties in het plangebied is in de huidige situatie sprake van een bedrijf aan huis. Voor de woningen aan de Haarweg ten westen van de Mollenburgseweg en Hoogbloklandseweg, grenzend aan het geprojecteerde bedrijventerrein Groote Haar is een bedrijf aan huis (b.a.h.) bij recht toegestaan tot maximaal hindercategorie 2 (milieuzonering). Voor deze percelen (aangeduid als 'bedrijf aan huis' bedraagt het maximum bebouwingspercentage 40% (hoofdgebouw en bijgebouwen). Voor het bouwplan aan de Grote Haarsekade geldt een specifieke bepaling bedrijf aan huis met omschreven activiteiten. Daarnaast geldt voor alle woningen in het plangebied dat beroep aan huis is bij recht toegestaan. Voor het perceel van de Grote Haarsekade 127 geldt een aanduiding b.a.h. specifiek voor daghoreca.
Artikel 18: Bedrijventerrein - Uit te werken
Deze bestemming is van toepassing op de gronden ten zuiden van de Haarweg oostelijk van het voormalige verkeerscentrum en achter de bestaande bebouwing van de Haarweg tot aan de Mollenburgseweg, De gronden zijn bestemd voor bedrijventerrein met bijbehorende voorzieningen, verkeersontsluiting, groenvoorzieningen en watergangen. Aangezien de hier aanwezige kynologenclubs niet als passende en wenselijke maatschappelijke activiteit wordt beschouwd, is deze activiteit wegbestemd onder de voorwaarde dat een alternatieve locatie wordt gevonden ten noorden van de Haarweg. In de uitwerkingsregels is dit opgenomen. Tot het moment dat de alternatieve locatie beschikbaar is, kunnen de kynologenclubs voorlopig blijven.
Burgemeester en wethouders werken de bestemming uit met inachtneming van het gestelde in de uitwerkingsregels. Voor deze gronden wordt gedacht aan bedrijvigheid in de milieucategorieën 1 en 2, waarbij wonen en werk gecombineerd kunnen worden. De bebouwing aan de Haarweg dient passend te zijn aan het schaalniveau en karakter van de Haarweg.
Om bedrijfswoningen mogelijk te maken is een seperaat hogere waardenbesluit vastgesteld. In een deel van het gebied, waarop het hogere waardenbesluit van toepassing is, wordt de maximale ontheffingswaarde van de Wet geluidhinder overschreden (53 dB voor de rijkswegen). In dit deel, dat op de verbeelding is aangegeven, is de vestiging van bedrijfswoningen pas mogelijk na een binnenplanse afwijking. De afwijking kan worden verleend indien is aangetoond dat wordt voldaan aan de vastgestelde hogere waarden (bijvoorbeeld door afscherming van bedrijfsgebouwen).
Een deel van de gronden grenzend aan de Mollenburgseweg is vanwege de voormalige stortplaats aangeduid als milieuzone-bodembeschermingsgebied. Hiervoor is in de regels een anlegvergunning opgenomen.
Voor een strook van 30 meter langs de zuidelijke grens van de bestemming Bedrijventerrein - Uit te werken geldt een bouwverbod vanwege het plasbrandaandachtsgebied. Dit bouwverbod kan (gedeeltelijk) met een wijzigingsbevoegdheid worden opgeheven op het moment dat de mogelijke verbreding van de A15 gereed is
Artikel 19: Leiding - Gas; dubbelbestemming
In het plangebied loopt van west naar oost midden door het bedrijventerrein De Groote Haar een ondergrondse bovenlokale gastransportleiding die ter plaatse van de Vlietskade in noordelijke richting loopt en ter plaatse van de spoorlijn in zuidelijke richting loopt. Er is sprake van een dubbelbestemming. Dit betekent dat doorgaans op deze gronden nog een andere bestemming van kracht is. Zoals in de bouwregels verwoord, gaan de regels van de bestemming Leiding - Gas boven de andere van toepassing zijnde bestemmingsregels.
Artikel 20: Leiding - Riool; dubbelbestemming
In de noordelijke berm van de Haarweg loopt een rioolpersleiding. Er is sprake van een dubbelbestemming. Dit betekent dat doorgaans op deze gronden nog een andere bestemming van kracht is. Zoals in de bouwregels verwoord, gaan de bepalingen van de bestemming Leiding -Riool boven de andere van toepassing zijnde bestemmingsregels.
Artikel 21: Waarde - Archeologie
Voor deze gronden geldt een bescherming voor bodemingrepen. De locatie van deze gronden is bepaald op basis van het verrichte archeologisch booronderzoek. Voordat bodemingrepen plaatsvinden, dient een omgevingsvergunning te zijn verkregen. In de regels is dit aangegeven.
Artikel 22: Waterstaat - Waterkering; dubbelbestemming
De op de plankaart voor waterkering (dubbelbestemming) aangegeven gronden zijn primair bestemd voor de waterkering en de waterhuishouding met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouwen zijnde. Om te komen tot een juiste afweging tussen de waterkerende functies en de overige functies dienen burgemeester en wethouders bij het verlenen van een bouwvergunning binnen het gebied van de waterkering de betrokken dijkbeheerder te horen. Indien afgeweken wordt van het advies van deze deskundige, is een verklaring van geen bezwaar van Gedeputeerde Staten vereist.
Artikel 23: Anti dubbeltelregel
In dit artikel is geregeld dat grond welke eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan, waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing blijft.
Artikel 24: Algemene gebruiksregels
In dit artikel is geregeld dat gebruik van gronden en bouwwerken dat strijdig is met hetgeen in de bestemmingsregels toegestaan is, verboden is. Ook regelt het artikel het verbod van gebruiken die in ieder geval als een niet toegestaan gebruik beschouwd worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld het gebruik van gronden als standplaats voor onderkomens of als opslag-, stort-, lozings- of bergingsplaats van afgedankte spullen, tenzij dergelijk gebruik behoort tot de functie binnen de bestemming.
Artikel 25: Algemene aanduidingsregels
In dit artikel zijn de in dit plan van toepassing zijnde milieuzone-bodembeschermingsgebieden en de wro-zone-afwijkingsgebieden opgenomen.
Artikel 26: Algemene afwijkingsregels
De in dit artikel verwoorde afwijkingsmogelijkheden hebben onder meer tot doel enige flexibiliteit in de regels aan te brengen. Aan de hand van een afwijking kunnen onder meer geringe wijzigingen in maatvoering en in bestemmings- of bebouwingsgrenzen worden aangebracht.
Artikel 27: Algemene wijzigingsregels
In dit artikel zijn de in dit plan van toepassing zijnde wro-zone-wijzigingsgebieden opgenomen.
Artikel 28: Algemene procedureregels
In dit artikel zijn de algemene procedurebepalingen opgenomen ter voorbereiding van een besluit tot wijziging of uitwerking van de betreffende gronden van het bestemmingsplan.
Artikel 29: Overgangsrecht
Dit artikel handelt over de overgangsregels van toepassing op bouwwerken die op het tijdstip van terinzagelegging van het ontwerp van het plan bestaan dan wel worden gebouwd of kunnen worden gebouwd.
Artikel 30: Slotbepaling
Dit artikel geeft aan onder welke naam het bestemmingsplan dient te worden aangehaald, te weten: “Gorinchem-Noord”.