Plan: | Gorinchem-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2010105-8100 |
In en om het plangebied is sprake van een ruimtelijke dynamiek. Zo is de Betuwelijn aangelegd. Momenteel wordt gewerkt aan de planstudie A-27, waarin de mogelijkheden van capaciteitsvergroting (lees ook verbreding) van de A27 en A15 en het klaverblad worden onderzocht. In deze planstudie is een nieuwe aansluiting op de A27 voorzien, van belang voor de ontsluiting van het nieuwe bedrijventerrein Groote Haar maar ook voor het bedrijfsterrein te Arkel en het bedrijventerrein Haarbrug, op het grondgebied van de gemeente Giessenlanden. Daarnaast wordt de bereikbaarheid van het plangebied voor openbaar vervoer verbeterd, als gevolg van de realisering van de eerder genoemde halte aan de MerwedeLingelijn. In dat kader is het gebied ter plaatse van de Haarbrug als zoeklocatie voor een nieuwe halte aangegeven. Deze halte is vooral ook bedoeld voor de gebruikers van het bedrijventerrein van Papland, het Schotdeurengebied (waaronder de scholencomplexen) en het bedrijventerrein Groote Haar.
Vanaf 1995 zijn in het plangebied circa 35 vrijstellingsprocedures doorlopen. Het betreft diverse bouwaanvragen variƫrend van nieuwbouw van schoollokalen, realisering van woningen, het oprichten van een loods, de vestiging van een dierenasiel tot het verbouwen van bestaande woningen. Voor de komende periode worden in het plangebied nog meer ruimtelijke ontwikkelingen voorzien. Enkele daarvan zijn nog in een pril stadium, andere zijn meer concreet. Op de gronden zuidelijk van het nieuwe bedrijventerrein en de Haarweg blijft het gebruik van de gronden als verkeersoefencentrum mogelijk. Verderop in oostelijke richting zijn twee kynologenclubs gevestigd en een woonzorgcentrum. Aansluitend aan dit complex liggen enkele woningen, waarvan ook een timmerbedrijf aan huis. Voorbij de haaks op de Haarweg liggende Mollenburgseweg, is een dierenasiel en een hippische vereniging aanwezig.
Vervolgens wordt de Haarweg gekruist door de Grote en Kleine Haarsekade met in het verlengde daarvan in noordelijke richting de Vlietskade. Voor de Hoefslag die aantakt aan de Grote Haarsekade is de ontsluiting door middel van een nieuwe verkeer- en parkeerlus verbeterd. Dit is gunstig voor de bereikbaarheid en vooral voor de veiligheid van het scholencomplex vanaf deze zijde. Aangrenzend aan het scholencomplex ligt aan de Hoefslag de moskee. Voor deze moskee zijn uitbreidingsplannen in de vorm van een multifunctioneel gebouw; waarvoor betreffende grond wordt aangekocht. Op de verbeelding (kaart) is rekening gehouden met de toekomstige situatie qua benodigd ruimtebeslag. Dit geldt ook ten aanzien van de sporthal in de directe omgeving. Oostelijk van de Kleine Haarsekade is nieuwbouw van 12 woningen met bedrijfsruimte voorzien. Het achtergelegen gebied is in gebruik door de gemeentelijke beheersdienst en als begraafplaats, waarvoor uitbreidingsplannen bestaan. In verband met de komst van een halte aan de MerwedeLingelijn kan het gebied tussen de Vlietskade en de spoorlijn op termijn mogelijk worden ontwikkeld van agrarisch gebied tot woon-werkgebied. Hiervoor dient wel een aanpassing van de bebouwingscontour plaats te vinden.
Bovengenoemde ontwikkelingen illustreren een toenemende (verstedelijkings)druk in deze stadsrandzone. In combinatie met de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein is een ruimtelijke afweging en visie voor dit gebied noodzakelijk. Vanwege de ligging in de overgang naar het Groene Hart, is het voor Gorinchem van belang dat dit gebied iets bijzonders wordt. Een gebied met een groene uitstraling, waarin het bedrijventerrein is opgenomen. Een groen en duurzaam bedrijventerrein met veel water en bijzondere bedrijfspanden. De Haarweg als oude cultuurhistorische lijn blijft behouden maar wordt ontginningsas voor nieuwe eigentijdse kleinschalige bedrijfsvoering, onderwijsgebonden instituten, fietsroute voor o.a. het schoolverkeer en wellicht functieverandering van de bestaande boerderijen. De water- en kavelstructuur van de Haarweg en het Schotdeurengebied wordt hiervoor gebruikt en daar waar nodig opgeschaald voor nieuw gebruik en functies. Het streven is in dit gebied een robuuste water- en groenstructuur op te zetten. Een brede watergang met kade en natuurlijke oevers van oost naar west maakt de overgang van het Haarweggebied naar de polder scherp.
Op de visiekaart zijn bovengenoemde ontwikkelingen en de in de rapportage Kaderstelling Gorinchem-Noord verwoorde beleidsuitgangspunten globaal ruimtelijk vertaald. Naast de locatie van het nieuwe bedrijventerrein, is de ontwikkeling van het Schotdeurengebied in beeld gebracht. Dit geldt ook voor achtereenvolgens de nieuwe halte, de mogelijk nieuwe infrastructurele verbindingen, de mogelijk toekomstige uitbreiding van het bedrijventerrein, de ontwikkeling van het scholengebied, de water- en groenstructuren alsmede het zoekgebied van de windturbines.
Afbeelding 6: Visiekaart