direct naar inhoud van 6.6 Geluid
Plan: Schieoevers Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0016-2001

6.6 Geluid

6.6.1 Bestaande situatie

Het plangebied bestaat voor een groot gedeelte uit bedrijventerrein. In het meest noordelijke gedeelte bevindt zich een woonwijk. Langs het plangebied lopen diverse doorgaande wegen en het spoor die van wezenlijke invloed zijn op het akoestisch klimaat in het gebied. Ten zuiden wordt het plangebied begrensd door de N470, de Kruithuisweg. In het westen begrenst de spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam het plangebied. Het plangebied wordt in het oosten begrensd door de Rotterdamseweg en midden door het plangebied, van noord naar zuid, loopt de Schieweg/ Engelsestraat die als belangrijke aanrijdroute voor het centrum dient.

6.6.1.1 Industrielawaai

Het bedrijventerrein Schieoevers Noord is grotendeels voor geluid gezoneerd. In 1992 is voor de eerste keer voor dit bedrijventerrein een geluidzone vastgesteld (Koninklijk Besluit van 20 augustus 1992). Bij het vaststellen van deze geluidszone (contour 1992) was uitsluitend gekeken naar de grote bedrijven en onvoldoende rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen. In het gemeentelijke zonebesluit van 1997 is dan ook besloten een grotere contour stapsgewijs in bestemmingsplannen op te nemen.

De huidige geluidszones zijn weergegeven in figuur 14 en omvatten de gearceerde gebieden. Geluidzone - industrie 1 betreft de geluidzone van het bedrijventerrein Schieoevers Noord. Geluidzone - industrie 2 betreft de geluidzone van de warmtekrachtkoppelingcentrale aan de Rotterdamseweg. Deze centrale ligt buiten het plangebied van het bestemmingsplan Schieoevers Noord, maar valt met zijn geluidzone wel deels in het plangebied van bestemmingsplan Schieoevers Noord.

Het plangebied van bestemmingsplan Schieoevers Noord omvat het gebied binnen de zwarte lijn met bolletjes. Het bestemmingsplangebied is dus een groter gebied dan het gebied dat als geluidgezoneerd bedrijventerrein is aangewezen.

De geluidszone van het geluidgezoneerde bedrijventerrein Schieoevers Noord ligt tussen de buitengrens van het geluidgezoneerde bedrijventerrein (ook vastgelegd in genoemd Koninklijk Besluit) én de 50 dB(A) geluidcontour van het geluidgezoneerde deel van bedrijventerrein Schieoevers Noord. Die 50 dB(A) geluidcontour ligt buiten het geluidgezoneerde bedrijventerrein. Ook ligt de 50 dB(A) geluidcontour grotendeels buiten het plangebied van bestemmingsplan Schieoevers Noord. Dat gedeelte zal dus in andere bestemmingsplannen opgenomen moeten worden, net zoals een deel van de geluidzone van de warmtekrachtkoppelingcentrale aan de Rotterdamseweg in dit bestemmingsplan is geregeld.

Op het geluidgezoneerde bedrijventerrein is één bedrijf toegestaan dat valt onder artikel 41 Wet geluidhinder (Wgh) jo. artikel 2.1 lid 3 Bor (Besluit omgevingsrecht). In dit artikel gaat het over de zogenaamde “grote lawaaimakers”. Voor het plangebied van dit bestemmingsplan gaat het dan om betonfabriek Basal.

Binnen het plangebied ligt verder een aantal geluidgevoelige bestemmingen (bijvoorbeeld woningen) in de geluidzone. Voor deze bestemmingen geldt een hogere waarde (MTG: Maximaal Toelaatbare Geluidbelasting).

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0016-2001_0012.png"

figuur 14: Geluidzone van gezoneerd bedrijventerrein Schieoevers Noord (gearceerd) én de plangebiedbegrenzing van bestemmingsplan Schieoevers Noord (zwarte bolletjes-lijn)

6.6.2 Beleid en onderzoek

De wettelijke eisen ten aanzien van geluid zijn vastgelegd in de Wet geluidhinder. De wet is van toepassing op geluidgevoelige bestemmingen in de zone van een geluidbron die genoemd is in de wet geluidhinder. De belangrijkste geluidgevoelige bestemmingen zijn woningen en onderwijsgebouwen.

6.6.2.1 (Spoor)wegverkeerslawaai

De bronnen die volgens de wet een zone hebben zijn wegen boven de 30 km/uur, spoorwegen. De wet is alleen van toepassing op nieuwe situaties.

6.6.2.2 Industrielawaai

In artikel 41 van de Wet geluidhinder (Wgh) en artikel 2.1 lid 3 van het Besluit Omgevingsrecht (Bor) zijn de bedrijven genoemd die zich alleen mogen vestigen op een voor geluid gezoneerd bedrijventerrein. In dit plangebied betreft het betonfabriek Basal. Om een dergelijk bedrijventerrein moet een geluidszone zijn vastgesteld. Met name de 50 dB(A) en de 55 dB(A) contour zijn hierbij van belang. Binnen de 50 dB(A) contour kunnen geluidgevoelige bestemmingen in beginsel alleen worden gerealiseerd als er een hogere grenswaarde is vastgesteld. Binnen de 55 dB(A) contour worden nieuwe geluidgevoelige bestemmingen in beginsel uitgesloten.

6.6.2.3 Hogere waarden

De Wet geluidhinder kent een stelsel van voorkeurswaarden en hogere waarden. Als er wordt voldaan aan de voorkeurswaarde kan een plan altijd doorgang vinden. Wordt er niet aan voldaan, dan bestaat de mogelijkheid tot het verlenen van een hogere waarde. Om in aanmerking te komen voor een hogere waarde moet worden voldaan aan het beleid hogere waarden wet geluidhinder van de gemeente Delft.

6.6.3 Gewenste ontwikkeling
6.6.3.1 (Spoor)wegverkeerslawaai

Er is in het plangebied geen sprake van relevante ontwikkelingen in relatie tot (spoor)wegverkeerslawaai.

6.6.3.2 Industrielawaai

De geluidscontour industrielawaai (50 dB(A)) dient in een bestemmingsplan te worden vastgelegd overeenkomstig het gemeentelijk zonebesluit van 1997. De wens bestaat om in de toekomst mogelijk de geluidszone verder te verkleinen voor het noordwestelijkste gedeelte van Schieoevers Noord. Op welke wijze hier invulling aan wordt gegeven en met welk bestemmingsplan is vooralsnog nog niet bekend.

6.6.4 Conclusie
6.6.4.1 (Spoor)wegverkeerslawaai

Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt waarop de eisen uit de wet geluidhinder van toepassing zijn, het plan kan wat betreft wegverkeerslawaai doorgang vinden.

6.6.4.2 Industrielawaai

Een verkleining van de geluidszone wordt niet mogelijk gemaakt middels dit bestemmingsplan.