Plan: | Zuidwest 3 Tanthof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0015-2001 |
Milieuzonering is erop gericht een bepaalde afstand te creëren tussen hinderveroorzakende activiteiten (zoals bedrijven) en hindergevoelige activiteiten (zoals woningen, scholen, ziekenhuizen), zodat er sprake is van een goed woon-, werk en leefklimaat. Daarbij hebben enerzijds bedrijven de ruimte om hun activiteiten zonder klachten van omwonenden uit te voeren en anderzijds zijn bewoners zeker van een goed woonklimaat.
Omdat men in een stad als Delft verschillende leefmilieus (van levendig tot rustige woonwijk) wil behouden, is Delft in 8 verschillende gebiedstypen ingedeeld. In figuur 6.6 is te zien dat het plangebied in gebiedstype “woonwijken 2” ligt. Dit type woonwijk is vooral na de tweede wereldoorlog gebouwd. Deze wijken zijn ingericht volgens het principe van functiescheiding. De woonfunctie is vrijwel volledig gescheiden van bedrijfsmatige activiteiten. De bedrijven die men in dit type wijken aantreft zijn veelal aan de woonfunctie gelieerde activiteiten. De bedrijvigheid is geconcentreerd langs verkeerswegen en in winkelcentra. In het plangebied is de bedrijvigheid met name geconcentreerd langs de Kruithuisweg aan de noordrand van het plangebied. Deze bedrijven vormen een buffer tussen de Kruithuisweg en de woningen van Tanthof. Ook zijn er nog enkele bedrijven langs de Tanthofdreef gelegen. Tot slot zijn er enkele aan huis gebonden bedrijven in het plangebied aanwezig. De in het plangebied aanwezige bedrijven zijn vanwege de overwegend lage milieucategorie goed inpasbaar in een woonomgeving. In de zone met bedrijvigheid langs de Kruithuisweg zijn bedrijven tot maximaal milieucategorie 3.1 toegestaan. De toegestane milieucategorieën zijn op de verbeelding behorend bij dit bestemmingsplan weergegeven. Alle bedrijvigheid die aanwezig is, past binnen de bestemde milieu categorieën. Derhalve zijn er geen maatbestemmingen om op te nemen.
Figuur 6.6: Indeling Delft in gebiedstypen Milieuzonering
Voor het inpassen van milieuhinderlijke activiteiten heeft de VNG in 2007 de handreiking “Bedrijven en milieuzonering” opgesteld. In 2009 is hierop een herziening uitgekomen. In deze handreiking worden activiteiten op SBI-code ingedeeld in milieucategorieën met elk een eigen hinderafstand, deze staan in de Lijst van Bedrijfsactiviteiten (LvB). De lijst gaat uit van een gemiddelde bedrijfsvoering. Aangezien elk bedrijf met eigen technieken en manieren kan werken, zijn de hinderafstanden indicatief en worden daarom richtafstanden genoemd. De handreiking is bedoeld voor nieuwe situaties en niet voor de beoordeling van bestaande situaties. De afstanden uit de handreiking geven echter wel een indicatie van de afstanden die ter voorkoming van hinder gewenst zijn. Hoewel de afstanden in de bestaande situatie kleiner zijn dan de in de VNG-handreiking aanbevolen afstanden, levert dat in de praktijk in Delft geen ernstige knelpunten op. Het gaat om een reeds lang bestaande en historisch gegroeide situatie in een levendige stad.
Het betreft een consoliderend bestemmingsplan met enkele kleinschalige ontwikkelingen. De relatie van deze ontwikkelingen ten opzichte van milieuzonering komt hieronder aan bod.
Ontwikkelingen in relatie tot milieuzonering
Er is aan de oostzijde van de Laan der Verenigde Naties een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor de uitbreiding van de bedrijfsbebouwing. De wijzigingsbevoegdheid heeft niet geleid tot aanpassingen van de milieuzonering in dit deel van het plangebied, omdat de wijziging de bouwmogelijkheden op een bestaand bedrijfsperceel betreft. Het gebied met de wijzigingsbevoegdheid is geschikt voor bedrijvigheid van milieucategorie 1 en 2 en eventueel 3.1 met toepassing van de afwijkingsprocedure.
Aangezien het een consoliderend bestemmingsplan is en er uitsluitend ondergeschikte ontwikkelingen gepland zijn, bestaan er vanuit milieuzonering geen belemmeringen om het bestemmingsplan vast te stellen.