Plan: | Zuidwest 3 Tanthof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0015-2001 |
In het plangebied is groene, recreatie-, speel- en ontmoetingsruimte. Het Abtswoudsepark maakt deel uit van de groenstructuur. De groenstructuren in het plangebied hebben behalve een ecologische functie ook een recreatieve functie. Er zijn diverse fiets- en wandelroutes door het plangebied naar de buitengebieden. De tramhalte Abtswoudse park is een OV-halte van waaruit recreatieve activiteiten mogelijk zijn. Het plangebied is dan ook een belangrijke schakel in de overgang van de stad naar de buitengebieden en andersom. De bereikbaarheid en toegankelijkheid naar en van de buitengebieden is belangrijk.
Provincie, regio's en gemeenten hebben hun beleid voor het buitengebied gebundeld in de Hof van Delfland: Deze visie gaat uit van de aantrekkelijkheid die de verschillende landschappen in de Zuidvleugel samen bieden. Hoofdopgaven zijn de Poorten: verbindingen van Stad naar land en 'Koe in de Weijk' (Midden Delfland). Het verbeteren van de relatie tussen het stedelijk gebied en het groen om de stad is de opgave die in en om de Tanthof voortvloeit uit deze visie.
Voor Midden Delfland is ook een landschapsontwikkelingsperspectief (LOP) opgesteld. In dit perspectief staan dezelfde opgaven centraal, maar wordt ook per polder de landschappelijke karakteristiek beschreven en de gewenste ontwikkelingen. Voor Tanthof zijn dit de Stad-land verbindingen, met name een fysieke fietsverbinding, en zichtlijnen vanuit de wijk richting Kerkpolder.
Na het opstellen van de Hof van Delflandvisie heeft het recreatieschap Groenservice Zuid-Holland een schetsplan laten opstellen voor het Abtswoudse en Ackerdijkse Bos. In deze schets wordt een recreatieprofiel beschreven voor de gebieden en een voorstel gedaan voor herinrichting van delen. Doel is het versterken van de landschapskenmerken.
Een prettige woonomgeving is voorzien van recreatiemogelijkheden dicht bij huis. De grootste behoefte aan recreatieve voorzieningen ligt op het gebied van extensieve recreatie, dat wil zeggen recreatief medegebruik van de groene omgeving. Voor dit bestemmingsplan is gekozen het groen tussen de verlengde A4 en Tanthof West een recreatieve bestemming te geven. Voor dit groen is een inrichtingsplan opgesteld, genaamd Tanthofpark, welke nog wordt voorgelegd aan de inwoners van Tanthof. Hierin zijn de geluidsvoorzieingen opgenomen langs de A4 en wordt meer waterberging gerealiseerd door maaiveldverlaging (vernatten van de bodem). Het is van belang dat de bewoners van Delft gemakkelijk naar het groen buiten de stad kan komen.
Aanleg van de A4 en de 380 kV zijn grote ontwikkelingen die in de planperiode van dit bestemmingsplan zullen worden gerealiseerd. De aanleg van de A4 en het realiseren van het opstijgpunt van de 380 kV hebben consequenties voor de inrichting van het groen tussen de verlengde A4 en Tanthof West . Een meer open landschap rond het opstijgpunt en boven een gedeelte van de 380 kV vervangt delen van bospercelen en langs de A4 wordt een geluidwal aangelegd.
Aanleg van de A4 en de 380 kV is planologisch juridisch geregeld in aparte plannen. De herinrichting is mogelijk binnen de recreatie bestemming.
Het plan maakt realisatie van het project Koe in de weijk mogelijk. Dit project verbetert de stad-land relatie. Ook is het inrichtingsplan Tanthofpark mogelijk binnen de recreatiebestemming.
Het bestemmingsplan ZW3 maakt geen van bovengenoemde gewenste landschappelijke ontwikkelingen onmogelijk.
Bij toekomstige ontwikkelingen moet aandacht worden besteed aan de relatie van het plangebied en het buitengebied.