Plan: | Zuidwest 3 Tanthof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0015-2001 |
Tanthof is een woonwijk aan de rand van Delft. In de wijk wonen ongeveer 15.000 inwoners. De Zuidkant van de wijk heeft directe uitloop in het buitengebied van Midden-Delfland. Aan de westkant van Tanthof ligt het buitengebied Kerkpolder met het zandlichaam voor de A4. Aan de oostkant loopt het spoor Den Haag-Rotterdam. Tanthof ligt hemelsbreed op 3 à 4 km afstand van de binnenstad.
Figuur 2.1: Ligging van de wijk in Delft.
Tanthof is opgedeeld in Tanthof Oost en Tanthof West. De twee wijken kennen een heel verschillend karakter terwijl de wijken in woontypologie nauwelijks van elkaar verschillen. De oorzaak zit in de verkavelingsvorm van de wijken. Tanthof oost is een ruim opgezette en groene wijk waar elke buurt een andere verkavelingsvorm kent, vaak met veel verspringingen en bochten. Tanthof West is dichter bebouwd en is veel moderner opgezet met rechte straten, pleinen en parken. Beide wijken hebben eigen scholen en een eigen buurtwinkelcentrum. Gezamenlijk hebben de wijken een aantal maatschappelijke voorzieningen: een tandartspraktijk, een wijkcentrum en een gezondheidscentrum. Aan de weg Abtswoude ligt een kinderboerderij met waterspeeltuin die gebruikt wordt door bewoners uit heel Delft. Ook het Abtswoudsepark is een voorziening voor de twee wijken. Hier is ruimte voor sport en spelen. De weg Abtswoude die tussen de wijken loopt is het oude ontginningslint van de polder. Deze weg is van cultuurhistorische waarde en heeft nog steeds een landelijk karakter dat vooral wordt gegeven door de oorspronkelijke boerderijen die aan deze weg zijn gelegen. Ook zijn de oude kreekruggen en de Tanthofkade behouden die als groene aaneengesloten elementen de wijk verrijken.
De wijk Tanthof is één van de eerste laagbouwwijken in het naoorlogse Delft. Als reactie op de moderne architectuur van de jaren 60 met veel hoogbouw waarin de anonimiteit overheerste, is in de opzet voor Tanthof vanaf 1972 uitgegaan van de menselijke schaal en het gemeenschapsgevoel. Dit is in Tanthof Oost en het noordoostelijk deel van Tanthof West (de oudste delen van Tanthof) tot uiting gekomen in veel verschillende ruim en groen opgezette verkavelingsvormen van laagbouw met een uiteenlopende vormgeving van de openbare ruimte en in het gebruik van woonerven. De stedenbouwkundige opzet bestaat uit een groen raamwerk waarbinnen verschillende woonensembles zijn ontworpen. De architectuur kenmerkt zich door het gebruik van bruine baksteen en een veelheid aan kapvormen. Deze wijken worden ook wel bloemkoolwijken genoemd.
Tanthof West is eind jaren tachtig en begin jaren negentig gebouwd. Onder invloed van de recessie en de toenemende kritiek op de 'bloemkoolwijken' is in het ontwerp voor de wijken van Tanthof West vanaf de jaren 80 opnieuw een omslag te zien. Er is in grotere dichtheden gebouwd en de stedenbouwkundige opzet kent een, op de ''rationele'' polderstructuur aansluitende, orthogonale uitleg waarin hiërarchisch onderscheid is gemaakt tussen grotere en kleinere stedelijke ruimten (laan, singel, straat). De bebouwing bestaat uit lange rechte blokken met op belangrijke kruispunten hoogteaccenten op de hoeken. De architectuur is sober. De verkeersstructuur en opzet van de openbare ruimte is klassiek: straten met trottoirs.
Tanthof is gebouwd als wijk voor jonge gezinnen met kinderen. De wijk heeft nu een veel gevarieerdere opbouw aan bewoners dan in de jaren 70. Er wonen veel ouderen met plezier, maar ook gezinnen waarderen de wijk. De verwachting is dat het percentage ouderen toeneemt en dat tot 2020 het aantal inwoners nog iets afneemt.
De afgelopen jaren is een aantal ontwikkelingen gerealiseerd. Hiervoor zijn de ruimtelijke procedures al gevoerd. Deze ontwikkelingen worden daarom in dit bestemmingsplan opgenomen.
In Tanthof Oost zijn dit o.a.
In Tanthof West zijn dit o.a.:
Een bijzondere gerealiseerde ontwikkeling is de aanleg van de 380 kV leiding. Deze leiding is planologisch-juridisch mogelijk gemaakt door middel van een Rijksinpassingsplan. De leiding is nog niet aangelegd. In dit voorontwerp zijn de regels en verbeelding overgenomen van het Rijksinpassingsplan.
Figuur 2.2: Tanthof Oost
Figuur 2.3: Tanthof West