Plan: | Binnenstad 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0014-2001 |
De binnenstad van Delft is het visitekaartje van de stad. De combinatie van historie, wonen en de dynamiek van aanwezige centrumfuncties zorgt voor een bijzonder woon- en leefmilieu.
Het bestemmingsplan legt de bebouwingsmogelijkheden en gebruiksmogelijkheden van het gebied vast. Omdat het plangebied grotendeels beschermd stadsgezicht is, dient het bestemmingsplan ten aanzien van de bebouwing en de stedenbouwkundige structuur voldoende bescherming te bieden.
De aantrekkelijkheid van de binnenstad wordt in hoge mate bepaald door de afwisseling van functies. Om de functiediversiteit in stand te houden, is in het bestemmingsplan Binnenstad uit 2002 het 'functielimiteringssysteem' (FLS) opgenomen. Dit systeem is toegepast om een sterke uitgroei van één functie ten koste van andere functies te voorkomen. De doelstelling dat de functiediversiteit moet worden beschermd geldt ook voor het nieuwe plan. In het nieuwe bestemmingsplan is daarvoor echter een regeling opgenomen die eenvoudiger is dan het FLS. Een belangrijk uitgangspunt is dat het bestemmingsplan niet meer moet regelen dan nodig is en ruimte moet bieden voor marktontwikkelingen.
De binnenstad bestaat uit verschillende gebieden met een eigen karakter. Bij de regeling die in het bestemmingsplan voor het gebruik en de verschillende functies is opgenomen is van die sfeergebieden uitgegaan. In het ene gebied is wonen het belangrijkste gebruik, in andere gebieden is dat bijvoorbeeld detailhandel of horeca. Per sfeergebied is een bij het gebied passende functiemix toegestaan.
In de huidige tijd waar er landelijk een structurele daling van het aantal winkelpassanten in binnensteden aantoonbaar is, er sprake is van een economische crisis en internetverkoop aan een opmars bezig is, is het constateren van de kwaliteit van de Delftse binnenstad niet voldoende. De gemeente zal een verdere visie moeten ontwikkelen op die binnenstad, voortbordurend op de benoemde sfeergebieden. Met het vastleggen van de gebruiksmogelijkheden spreekt het bestemmingsplan zich in grote lijn uit over de mogelijkheden in de binnenstad. Het is echter niet het instrument waarmee visies op branchering van detailhandel, werving, regionale positionering, bereikbaarheidsconcepten en leefstijlen ten behoeve van woonmilieus opgesteld worden. Met andere woorden, met een bestemmingsplan werf je geen (regionale) bezoekers of investeerders. Om daar in te voorzien is naast het bestemmingsplan een integrale visie opgesteld, 'Binnenstad, vitaal en gastvrij; visie en agenda binnenstad 2020'.
Foto: Historische binnenstad visitekaartje (brug Kerkstraat)