direct naar inhoud van 7.7 Molenbiotoop
Plan: Bedrijventerreinen Delft Noord (DSM)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0013-2002

7.7 Molenbiotoop

Een deel van het DSM-terrein bevindt zich binnen de molenbiotoop van de molen 'De Roos'. Op grond van artikel 13 van de Verordening Ruimte van de provincie Zuid-Holland dienen voor gebieden binnen de biotoop van deze molen bouwhoogtebeperkingen te worden opgenomen. Deze verplichting geldt niet indien de vrije windvang en het zicht op de molen door bestaande bebouwing al beperkt zijn en geen verdere beperking ontstaat. Deze uitzonderingssituatie doet zich in dit geval voor.

Door Royal Haskoning DHV is onderzoek uitgevoerd naar de bestaande belemmeringen en de mogelijke invloed van nieuwe bebouwing op het DSM-terrein op de windvang en het zicht op de molen (Royal Haskoning DHV, 11 oktober 2012, kenmerk 9V9916/M00001/902683/Rott). Uit het onderzoek blijkt het volgende.

7.7.1 Onderzoek molenbiotoop

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0013-2002_0023.png"

figuur 23: Overzicht van de positie van molen De Roos, met de contouren van de molenbiotoop (tot 400 m van het middelpunt van de molen) en hoogtegegevens

Locatie molen De Roos

Molen De Roos staat in een stedelijke omgeving. De molen is aan vrijwel alle kanten omgeven door bebouwing, inclusief de Oude Kerk aan de zuidoost zijde, en het treinviaduct. Aan de noordwest zijde is er sprake van industriële bebouwing. De molen is een stellingmolen met een stellinghoogte van 11,90 m. De stelling geeft de molen nog enige hoogte ten opzichte van de bebouwing. Toch is zowel de vrije aanstroming als de zichtbaarheid beperkt. De kaart opgenomen in de afbeelding hierboven laat zien hoe de molen zich ten opzichte van de bestaande hoge bebouwing opgesteld staat.

In 2004 en 2010 is in opdracht van de Provincie Zuid-Holland onderzoek gedaan naar de molenbiotoop van de molens in de Provincie. Deze zijn gepubliceerd in de Molenbiotoopinventarisatie Zuid-Holland 2010. Ook molen De Roos maakte van dit onderzoek deel uit. Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van met laser-altimetrie bepaalde hoogtegegevens van alle verstorende objecten, zoals bomen en bebouwing.

Volgens de in dit onderzoek gevolgde methode kan een beoordeling goed, redelijk, matig of slecht worden gegeven. De beoordeling van molen De Roos kwam op matig uit. Dit wordt bepaald door hoge bomen in de sector noordwest – noordoost, het fabriekscomplex van DSM en in het zuidoosten en zuidzuidoosten door stedelijke bebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0013-2002_0024.png"

Figuur 24: Hoogtemetingen die de biotoopnorm overschrijden zoals opgenomen in de Molenbiotoopinventarisatie Zuid-Holland 2010. De gekleurde objecten geven de normoverschrijding aan

Naast de verstoring van de vrije aanstroming speelt ook de zichtbaarheid van molen een rol. Door de locatie van de molen in het midden van de bebouwing is de zichtbaarheid van de molen beperkt. Slechts in de lengterichting van de Phoenixstraat is een goed zicht mogelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0013-2002_0025.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0013-2002_0026.png"

Figuur 25: Illustratie beperkte zichtbaarheid

Het DSM-terrein bevindt zich ten noordoosten van de molen. Op het terrein staat nu bebouwing tot ca. 40 meter hoog en een schoorsteen van ca. 60 meter. Het bestemmingsplan staat op het terrein ten oosten van het spoor een bouwhoogte toe van 25 meter en voor de locaties die daarvan afwijken de bestaande bouwhoogte. Gelet de huidige bebouwing en de locatie van het terrein levert het nieuwe bestemmingsplan geen nieuwe belemmering op voor het zicht op de molen.

Windvang
Het windklimaat in Delft kan worden gekarakteriseerd met behulp van de door het KNMI gepubliceerde windroos, waar de langjarig gemiddelde windrichting en windsnelheid op 10m hoogte worden weergegeven. Hieruit blijkt dat de overheersende windrichting zuidwest is. Ook de hoogste windsnelheden komen uit die richting. Het DSM-terrein bevindt zich ten noordoosten van de molen. De frequentie (3%) van de wind en de gemiddelde windsnelheid uit die richting is laag.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0013-2002_0027.png"

Figuur 26

bron: KMNI 2011, Windroos Rotterdam (9 km van molen De Roos) (9 km van molen De Roos). De getoonde windroos is voor de maand september (langjarig gemiddeld). Voor andere maanden gelden enigszins afwijkende gegevens; de situatie in september ligt dicht bij het gemiddelde over het jaar (langjarig gemiddelde windrichting is 245° en varieert tussen 207° en 304° (ZZW en WNW).

Conclusie
In het geval van molen de Roos is de vrije aanstroming door de bebouwing en beplanting sterk beperkt. Gelet op de huidige bebouwing en de lage frequentie en windsnelheid over het DSM-terrein hebben de bouwmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt geen significante gevolgen voor de molenbiotoop. De bouwmogelijkheden uit het nieuw bestemmingsplan leiden niet tot verdere beperkingen. Gelet daarop is er geen reden om vanwege de nabijheid van de molen bouwhoogtebeperkingen op te nemen.