direct naar inhoud van 4.1 Bestaande situatie
Plan: Bedrijventerreinen Delft Noord (DSM)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0013-2002

4.1 Bestaande situatie

DSM-terrein
Per spoor of schip vanuit Den Haag is de eerste kennismaking met Delft die met de grootschalige industrie van DSM, in de 19e eeuw opgericht als Gist- en Spiritusfabriek. De locatie is in het verleden gekozen vanwege de aanwezigheid van de spoorlijn Den Haag - Rotterdam en de waterverbinding. In de afgelopen eeuw is het terrein met een aantal uitbreidingen geleidelijk aan gegroeid naar een industrieel landschap van hogere gebouwencomplexen. Het gehele terrein ten westen van het spoor is eigendom van DSM. Hier bevinden zich verschillende bedrijfsgebouwen. Daarnaast ligt ten westen op het DSM-terrein horecagelegenheid Altenahoeve en een groengebied. Het groengebied is eigendom van DSM maar is niet als bedrijventerrein ingericht. Het gebied tussen het spoor en het Rijn-Schiekanaal behoort ook tot het DSM-terrein. Dit is het oorspronkelijke bedrijventerrein van Gist Brocades. Daarnaast stond hier de Calvé fabriek. Deze fabriek is in mei 2008 gesloten en - op twee gebouwen na - gesloopt. Ten noorden van de Calvé-fabriek ligt de Koolhaven die bereikbaar is vanaf het Rijn-Schiekanaal. Het westelijke en oostelijke deel van het bedrijventerrein is verbonden via een tunnel onder het spoor. Het spoor maakt geen onderdeel uit van het plangebied. Het spoor is opgenomen in het bestemmingsplan "Spoorzone".

De bebouwing op het DSM-terrein is gesitueerd in een orthogonale opzet, die is bepaald door 't Haantje en de spoorlijn. De indeling van het gebied wordt gekenmerkt door een hoge mate van efficiëntie en redelijk hoge bebouwingsdichtheid. De bebouwingshoogte van de bedrijfsgebouwen toont een grote variatie. Het terrein is niet vrij toegankelijk. Hierdoor zijn alleen de randen van het gebied voor buitenstaanders zichtbaar. Het terrein is verder alleen vanuit de trein te zien. De hoofdentree van het DSM-terrein bevindt zich aan de Provincialeweg. Vanaf de Provincialeweg is tevens horecagelegenheid Altenahoeve bereikbaar.

Van der Lee e.o.
Het gebied ten oosten van het Rijn-Schiekanaal bestaat grotendeels uit bedrijventerreinen met een paar grootschalige bedrijfsgebouwen van transportbedrijf Van der Lee, kleinschalige bedrijvigheid en een kantoorpand. Verder liggen binnen het plangebied maatschappelijke voorzieningen en één horecavoorziening. Eén van de maatschappelijke voorzieningen is het ROC Mondriaan. Het terrein van het ROC bevindt zich op de gemeentegrens met Rijswijk. Het onlangs gebouwde schoolgebouw bevindt zich op grondgebied van Rijswijk (buiten het plangebied). Geheel aan de oostzijde zijn enkele woningen gesitueerd. De woningen hebben een hoogte van één tot twee bouwlagen met kap.

Omgeving
Aan de west-, zuid- en oostzijde van het plangebied bevinden zich woonwijken. De woningen bevinden zich op vrij korte afstand van de - relatief zware - bedrijfsactiviteiten. Het gaat om een reeds lang bestaande en historisch gegroeide situatie. De woonwijk ten zuiden van het plangebied - het Agnetapark - is gebouwd voor de werknemers van de fabriek.

Aan de noordzijde grenst het plangebied aan de gemeente Rijswijk. Ten noorden van DSM wordt het project Rijswijk Zuid ontwikkeld. Dit project voorziet in een woongebied met ca. 3000 woningen en ca. 15 ha bedrijventerrein. Voor dit project is op 27 september 2011 een bestemmingsplan vastgesteld.