Plan: | Bedrijventerreinen Delft Noord (DSM) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0013-2002 |
Een belangrijk speerpunt van de gemeente is de ontwikkeling en groei van de kenniseconomie. Dat is onder meer vastgelegd in de Ruimtelijke Structuurvisie, het Coalitieakkoord Delft 2010-2014 en het masterplan en programmadocument voor de Technologische Innovatiecampus Delft (TIC-Delft). Deze stukken worden in deze paragraaf besproken.
In de Structuurvisie 'Ontmoetingen met Delft 2030' (2009) wordt de lange termijnvisie gegeven op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van Delft tot 2030. Een belangrijk speerpunt van de structuurvisie is de verdere ontwikkeling van kennis, innovatie en hoogwaardige technologie. Delft neemt in de Zuidvleugel van de Randstad tussen Den Haag en Rotterdam met de aanwezigheid van de TU, gerenommeerde kennisinstellingen en kennisintensieve bedrijven een goede uitgangspositie in als creatieve kennisstad met een eigen identiteit. Voor de verdere versterking van deze uitgangspositie is een internationaal aantrekkelijk werk-, woon- en leefklimaat en voorzieningenniveau essentieel.
Delft staat internationaal bekend om de Technische Universiteit (TU), de kennisinstituten en innovatieve kennisbedrijven op het gebied van water- en deltatechnologie, duurzame energievoorziening, biotechnologie, nanotechnologie en ICT. De structuurvisie streeft naar het versterken van deze positie door ruimte te creëren voor activiteiten die deel uitmaken van het Technologisch Innovatieve Complex Delft (TIC-D). Deze naam is inmiddels gewijzigd in Technologische Innovatiecampus Delft (TIC-Delft). TIC-Delft is de term waarmee de samenballing van kennis en concentratie van kenniswerkers, kennisbedrijven, wetenschappers, kennisinstituten en onderwijs binnen Delft wordt aangeduid. Het zwaartepunt van het economische beleid is de dynamiek en groeikracht van dit geheel volop de ruimte te geven. Een goede regionale inbedding van TIC-Delft in de totale ontwikkelingsstrategie van de Zuidvleugel van de Randstad is van levensbelang voor het succesvol verder ontwikkelen van TIC-Delft. Delft neemt met TIC-Delft als onderdeel van de Science Port Holland en de Green Port Westland – Oostland een volwaardige positie in binnen de Zuidvleugel van de Randstad. Als het centrum voor wetenschap, techniek en ondernemerschap op het gebied van duurzame energie en deltatechnologie neemt Delft een complementaire functie in ten opzichte van Leiden en Rotterdam als ‘life and health cluster’, ten opzichte van Den Haag als internationale stad van vrede, recht en veiligheid en ten opzichte van Rotterdam als ‘mainport’.
Binnen Delft vormt TIC-Delft een functionele eenheid. Ruimtelijk is het TIC-Delft verdeeld over de gehele stad. De grootste concentratie van activiteiten is te vinden in het zuidoosten van de stad op de kennisintensieve bedrijventerreinen Delftechpark, de TU-Delft, het TNO-gebied, de te herstructureren Schieoevers, Delft CS, Delft Zuid en omgeving en op het science park Technopolis. Ook de activiteiten op het DSM terrein aan de noordkant en het Reinier de Graaf Ziekenhuis in het westen van de stad maken deel uit van TIC-Delft .
Het DSM/Calvé-terrein is een belangrijk onderdeel van TIC-Delft. DSM zal in de toekomst de ruimte krijgen om via clustering van bedrijvigheid binnen de kaders van TIC-Delft door te groeien. Dit betreft met name ontwikkelingen van biotechnologie. In de structuurvisie wordt ingezet op het ontwikkelen van het DSM/Calvé-terrein en het Van der Lee-terrein tot een integraal onderdeel van TIC-Delft. Het DSM gebied krijgt ruimte om zich als onderdeel van TIC-Delft verder te ontwikkelen en is het ontwikkelingsgebied van TIC-Delft op het gebied van de biotechnologie.
figuur 5: TIC-Delft-gebied |
figuur 6: groenstructuur |
De structuurvisie zet verder in op het ontwikkelen van de randen langs de Provincialeweg tot een ‘Delftse Groene Vinger’. Dit betekent dat bestaande groenstroken langs de Provincialeweg worden verbreed en onderling verbonden tot samenhangende stedelijke groenstructuren.
In 2010 is in nauwe samenwerking met de TU-Delft het project Technologische Innovatiecampus Delft (TIC-Delft) gestart. In 2011 heeft dit geleid tot het masterplan TIC-Delft 1.0 met de ambitie om de Delftse kenniseconomie te verdubbelen over een periode van 20 jaar. Met dat uitgangspunt hebben gemeente en TUD in 2011 het bestuurlijk platform TIC-Delft opgericht met de veertien belangrijkste kennispartners in de stad. DSM is één van de partners. In maart 2012 heeft dit geresulteerd in het door alle kennispartners onderschreven programmadocument Technologische Innovatiecampus Delft met een investeringsprogramma van 1 miljard euro.
Eén van de sleutelprojecten van TIC-Delft is de ontwikkeling van een biotechpark op het DSM-terrein. De locatie wordt ontwikkeld tot een park voor industriële en R&D-activiteiten op het gebied van biotechnologie en life sciences.
figuur 7: Technologische Innovatiecampus Delft |
Een belangrijk speerpunt uit het Coalitieakkoord Delft 2010-2014 is de ontwikkeling en groei van de kenniseconomie. De centrale ligging tussen Rotterdam en Den Haag geeft Delft een economische sleutelpositie in de Zuidvleugel. Bij de ontwikkelingen vormt TIC-Delft de ruggengraat. De focus ligt op ondernemingen die bijdragen aan de transitie naar nieuwe, kennisintensieve bedrijvigheid. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is de realisering van een industriële biotechcampus door DSM.