Plan: | Bomenwijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0012-2001 |
Herstructurering Bomenwijk
Woningcorporatie Vestia en de gemeente Delft zijn een ontwikkelingsovereenkomst aangegaan voor de herstructurering van de Bomenwijk. Hierin is afgesproken dat de herstructurering gefaseerd zal worden uitgevoerd. Na ieder deelplan wordt geëvalueerd waarna het volgende deelplan wordt opgesteld. Het eerste deelplan (Elzenlaan - Lindelaan) is inmiddels in ontwikkeling. De verdere aanpak van de Bomenwijk zal nog vijf tot tien jaar duren.
Ruimtelijke hoofdopzet
Voor de ruimtelijke hoofdopzet is een masterplan vastgesteld. In dit masterplan is aangegeven welke woningen gehandhaafd blijven en waar nieuwe woningen zijn geprojecteerd. Hoewel de precieze invulling van de nog te herontwikkelen percelen nog niet bekend is (dit wordt per deelplan bepaald, onder meer aan de hand van de marktvraag, echter wel binnen de ontwikkelingsovereenkomst) ligt de hoofdstructuur wel vast en kan deze in dit bestemmingsplan worden geregeld.
De bestaande kwaliteiten van de Bomenwijk zijn uitgangspunt voor het masterplan. De wijk, oorspronkelijk ontworpen door architect Van Tijen en uitgevoerd in montagebouw, is opgebouwd uit afwisselende woningblokken in een groene omgeving met verspringende rooilijnen.
Programma woningen
In het huidige bestand van circa 634 woningen wordt meer variatie aangebracht. Als eindbeeld wordt een buurt voorgestaan met circa 500 woningen waarvan 55% in de sociale sector en 45% in de vrije sector.
Haakblok
Het haakblok met appartementen en aan het plein bedrijfsruimten, vormt de hoek van de Lindelaan naar de Elzenlaan. Het blok is L-vormig met een strook van 4 lagen (met een hogere beganegrondlaag) aan het plein en een strook van 3 lagen langs de Elzenlaan. Onder het gehele blok ligt een ondergrondse parkeergarage waarvan de toegang aan de Goudenregenlaan ligt.
De bedrijfsruimten omvatten in totaal een oppervlakte van circa 700 m². De hoogte van de bouwlaag van de bedrijfsruimten bedraagt circa 4,5 meter. Deze hoogte is gekozen vanwege de aansluiting op het beeld van de begane grond van het supermarktblok. De bergingen voor de bewoners in het haakblok worden ondergebracht in de ondergrondse parkeergarage.
Supermarktblok
Bij de wijkentree (Lindelaan) van de Bomenwijk komt een fors bouwvolume. Hierin wordt een supermarkt gevestigd die voor de Bomenwijk en omgeving een verzorgende functie heeft. De bebouwing boven de supermarkt vormt een hoogteaccent van 9 bouwlagen en markeert hierdoor op een nieuwe wijze de entree van de buurt.
De supermarkt krijgt een enigszins langgerekt, smal grondplan. De bruto-vloeroppervlakte bedraagt circa 1.120 m². Deze vorm creëert ruimte voor het water en het groen aan de Van Miereveltlaan. Dit komt het beeld van de wijkentree en de levendigheid aan de Lindelaan ten goede. Boven de supermarkt worden 35 appartementen in de vorm van aanleunwoningen gebouwd.
Het parkeren ten behoeve van de supermarkt en de woningen wordt opgelost door middel van de parkeergarage (voor 60 voertuigen) onder het haakblok alsmede 76 parkeerplekken in de openbare ruimte. De laad- en loszone van de supermarkt komt langs de Lindelaan.
Ontwikkelingen openbare ruimte
Ook de openbare ruimte gaat op tal van plekken op de schop. Voor de inrichting van de openbare ruimte wordt in samenwerking met de gemeente een plan gemaakt. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de inpassing van het maaiveldparkeren, behoud en vernieuwing van bomen, (sociale) veiligheid en de ruimtelijke karakteristiek van de Bomenwijk. Er zullen bijzondere hoeken komen waar extra ruimte is voor spelen op de stoep.
In de vorige paragraaf is reeds kort ingegaan op de veranderingen van de groenzones en de waterlopen. In de volgende hoofdstukken wordt daarnaast ingegaan op de ontwikkelingen ten aanzien van verkeer en parkeren.