direct naar inhoud van 2.2 Toekomstige situatie
Plan: Bomenwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0012-2001

2.2 Toekomstige situatie

Een levendige, vitale stad is altijd in beweging. Groeit en ontwikkelt zich, volgt de hartslag van de tijd. En wat voor een stad geldt, geldt ook voor wijken en buurten. Na ruim vijftig jaar is de Bomenwijk toe aan verjonging. En dat staat nu te gebeuren. Over een periode van zo'n tien jaar krijgt de wijk stapsgewijs een integrale upgrade en daarmee krijgt de wijk een ander aanzien.

In het masterplan wordt op een eigentijdse manier voortgebouwd op de oorspronkelijke architectuur en stedenbouw. Ter plaatse van de te slopen woningen wordt daarom zoveel mogelijk op de oorspronkelijke 'footprint' van de wijk teruggebouwd. Ook wat het gevelbeeld betreft wordt aansluiting gezocht met het bestaande. Het streefbeeld is dat de architectuur modern en uitnodigend is, met veel glas. Het geheel wordt gemetseld in een witte strakke baksteen (Hilversums formaat), de karakteristieke zadeldaken komen terug en er zijn allerlei verwijzingen naar naoorlogse wederopbouwdetails, zoals tuinhekjes, witte betonluifels etc. De nieuwe stedenbouwkundige verkaveling kent een grote variatie aan woningtypes en -categorieën. Het plan omvat twee- en drielaagse woningen, twee-op-éénwoningen en appartementen in verschillende typologieën. Op een aantal punten wijkt de stedenbouwkundige verkaveling bewust af van de oorspronkelijke planopzet.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0012-2001_0003.jpg"

Afbeelding 2.2: Masterplan Bomenwijk, versie 7 juni 2011

In tegenstelling tot de huidige bebouwing, waarbij de portiekflats, duplex- en laagbouwwoningen gelijkmatig over de buurt verdeeld zijn, is in het masterplan een verschil gemaakt tussen de randen van de buurt enerzijds en het binnengebied anderzijds. Doordat in het binnengebied de portiekflats vervangen worden door met name laagbouw vindt hier in feite 'verdunning' plaats, terwijl aan de randen van de wijk juist 'verdicht' wordt door meer terug te bouwen. Het beeld aan de Wilgen- en Elzenlaan is daardoor steviger dan voorheen, terwijl het binnengebied meer ontspannen en luchtig is. Het parkeren is op die manier eenvoudig oplosbaar; in de straten zijn kleinschalige, overzichtelijke parkeerpockets opgenomen. Het aantal parkeergarages in de wijk is daardoor beperkt.

De belangrijkste straat van de Bomenwijk, de Lindelaan, wordt in het masterplan nieuw leven ingeblazen en als stedenbouwkundige as versterkt. Het straatprofiel wordt ruimer, bomen gehandhaafd en trafo's worden in de nieuwbouw geïntegreerd waardoor de pleintjes (straathoeken) meer betekenis krijgen. De nieuw te bouwen woonwerkwoningen zorgen voor kleinschalige bedrijvigheid. De straat wordt groener en het openbaar gebied ruimer. De Appelstraat verdwijnt en maakt plaats voor een groen plein, dat in het verlengde van de Lindelaan een mooie beëindiging van de centrale as vormt. Qua schaal en sfeer is deze ruimte vergelijkbaar met het pleintje in deelplan Elzenbloesem.

Genoemd deelplan is overigens eerder planologisch-juridisch geregeld door middel van een vrijstellingsprocedure. Deze vrijstelling wordt in dit plan overgenomen. De motivering van dit gedeelte van het plan kan daardoor beperkt blijven. Zie ook hierna onder het kopje Verkeer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0012-2001_0004.png"

Afbeelding 2.3: Detail Elzenbloesem

Aan de Wilgenlaan, de rand van de wijk aan de A13-zijde, vindt opnieuw 'verdichting' plaats. Een langgerekt woongebouw voor verschillende doelgroepen vervangt de huidige portiekflats en zorgt voor een geluidluw plein aan de Meidoornlaan. De geluidsproblematiek van de A13 en externe veiligheid leiden tot specifieke woningplattegronden. Om het gebouw een meer 'Bomenwijkse' schaal te geven, bestaat het gebouw uit meerdere bouwdelen, elk met verschillende hoogte en woonprogramma. De dakvorm is overwegend plat, daarmee wordt verwezen naar deelplan Elzenbloesem, waar behalve zadelkappen ook platte daken toegepast zijn.

Verderop aan de Wilgenlaan, op de hoek met de Tweemolentjeskade, is een hoogteaccent voorzien. De woontoren, verwant aan de toren uit deelplan Elzenbloesem, telt 9 verdiepingen en markeert de entree van de Delftse Hout vanaf de stadszijde. Ook hier is een specifieke woningtypologie ontwikkeld, gerelateerd aan geluid. Zo krijgen de appartementen bijvoorbeeld een ruime, geluidluwe serre. Aan 't Verlaat en de Tweemolentjeskade vormen historisch een belangrijke landschappelijke lijn, die met deze hoogbouw gemarkeerd wordt.