direct naar inhoud van 6.6 Recreatie
Plan: Delft Oost (Delftse Hout)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0007-2002

6.6 Recreatie

6.6.1 Bestaande situatie

De Delftse Hout kent een grote verscheidenheid aan recreatief aanbod. Het gebied kenmerkt zich door herkenbare deelgebieden; sportpark Brasserskade, de Hertenkamp, de Grote Plas en omgeving, het agrarisch gebied en een deelgebied met een begraafplaats, (indoor) tennisbanen en volkstuinen. Kortom, het is een veelzijdig ingericht gebied, geschikt voor extensieve en intensieve recreatie, maar ook zijn er mogelijkheden voor natuurbeleving en -educatie. Het gemeentelijk Natuur- en milieueducatiecentrum, de Papaver, heeft ook de functie van bezoekerscentrum en uitvalsbasis voor publieksactiviteiten.

Verschillende gebieden zijn met name bedoeld voor intensieve dagrecreatie; sportparken, speel- en ligweiden, de Grote Plas, een stadscamping en een kinderboerderij. Daarnaast zijn er een aantal andere functies die in het gebied liggen en gerelateerd zijn aan intensieve recreatie, zoals de waterspeeltuin, de cooperbaan en faciliteiten voor verenigingen, zoals een postduivenvereniging en faciliteiten voor vissers.

De rest van het gebied is meer gericht op extensieve recreatie. Hiervoor zijn voorzieningen aanwezig als picknickplaatsen en bankjes, fiets-, wandel- en ruiterpaden. Ook is er een wandelroute door het Arboretum Heempark, een park dat zich kenmerkt door exotische bomen en planten.

Het netwerk van recreatieve paden bedient verschillende doelgroepen. Een aantal fiets- en wandelpaden in het gebied sluiten aan op doorgaande routes en zijn daarmee onderdeel van een provinciale en regionale verbindingen tussen de verschillende woonkernen in de regio.

Daarbij beschikt het gebied over een aantal goede horecamogelijkheden, die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het gebied als bestemming voor een 'uitje vanuit de stad'. Door middel van een gevarieerd horeca-aanbod kan een ieder op zijn eigen manier zich verpozen in het gebied.

In het gebied vinden gedurende het jaar enkele kleine activiteiten plaats en een enkele keer per jaar vindt er een evenement plaats. Locaties die meestal gebruikt worden zijn het speelveld langs de kreek en de strandstrook langs de Grote Plas.

6.6.2 Beleid en onderzoek

Verschillende ontwikkelingen zoals groei van de bevolking, toename van niet-westerse bevolking en ouderen die langer blijven meedoen, geven nieuwe recreatiewensen op andere plaatsen. Bestaande voorzieningen moeten aan de nieuwe wensen worden aangepast en nieuwe recreatievoorzieningen zijn gewenst.

Ook de gebiedsvisie Delftse Hout (2008) geeft aan dat er sinds de aanleg van de Delftse Hout veel is veranderd, zowel op het gebied van ruimtelijke context, als op het gebied van gebruik en klimaat.

Ruimtelijke context

In 2020 zijn de wijken rond de Delftse Hout (Ypenburg, Pijnacker-Nootdorp, Emerald) voltooid en is ook het bosgebied De Balij volledig gerealiseerd. De Delftse Hout vormt het kopeinde van een groengebied dat zich uitstrekt tot aan Zoetermeer. Dit groengebied is door stedelijk gebied omsloten, ligt als een 'central park' temidden van het stedelijk weefsel van Haaglanden. Voor de nieuwe bewoners ligt het recreatie- en natuurgebied letterlijk voor de deur. Dit maakt dat meer mensen van de Delftse Hout gebruik kunnen maken; dat de Delftse Hout sterker dan voorheen deel uitmaakt van de dagelijkse woon-, werk- en leefomgeving. De druk op het gebruik van de Delftse Hout als recreatiegebied is hierdoor aanzienlijk toegenomen.

De verbreding van de A13, en de ontwikkeling van meer bebouwing aan de A13, heeft er toe geleid dat de barrièrewerking die van de snelweg uitgaat is toegenomen, waarmee de bereikbaarheid vanuit de stad is verslechterd. Het optimaliseren van de recreatieve routestructuren is belangrijk. Hiervoor is afstemming noodzakelijk met de ontwikkelingen in de naastgelegen gebieden.

Gebruik

De Delftse Hout vormt, tezamen met het Bieslandse Bos, De Balij, Westerpark, Buytenpark en de Nieuwe Driemanspolder (in aanleg) onderdeel uit van het regiopark Buytenhout dat vanuit Delft reikt tot aan Zoetermeer.

Dit kan leiden tot een afwisseling van intensief en extensief gebruik en een andere zonering. Uit onderzoek is gebleken dat de Delftse Hout op een beperkt aantal plaatsen onderscheidend is, maar dat de samenhang ontbreekt en er vooral een veelheid aan incidenten is in de Delftse Hout.

Inwoners van Delft hebben behoefte aan recreatie dicht bij huis. Niet alleen de recreatieve behoefte vanuit de stad, maar ook vanuit de regio neemt sterk toe. Uit onderzoek Kenniscentrum Recreatie (2008) blijkt dat de recreatieve druk in de provincie Zuid-Holland op dit moment groot is, er is een groot tekort aan recreatievormen en dit tekort zal de komende jaren alleen maar toenemen. Recreatievormen (bv. strandspelen, speelbossen, paalkamperen, mountainbiken, nordic-walken) die voorheen nog onbekend waren, zullen in de toekomst om ruimte vragen.

Ook Delft en omgeving telt steeds meer inwoners van buitenlandse origine. Daarmee verandert ook de recreatiebehoefte. Dit kan betekenen dat er een toenemende vraag is naar recreëren in gezins- of familieverband en meer behoefte is aan picknick- en barbecuemogelijkheden (Kenniscentrum Recreatie).

Klimaat

Uit verschillende onderzoeken is duidelijk geworden dat het klimaat verandert, de zomers worden warmer en de winters zachter. In die perioden zoeken mensen verkoeling buitenshuis, het liefst buiten de stad, dicht bij huis, vrij van files. Daarom blijft in de toekomst de Grote Plas met de bijbehorende recreatievoorzieningen (zoals sanitaire faciliteiten, horecagelegenheid) in de Delftse Hout een belangrijk recreatief onderdeel.

6.6.3 Gewenste ontwikkeling

De setting van de Delftse Hout is veranderd, de huidige gebruiksmogelijkheden van het gebied moeten worden versterkt, zonder de aantrekkelijkheid ervan aan te tasten. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de Delftse Hout is natuur en recreatie in een stadspark setting. Hiermee wordt ingespeeld op de toenemende recreatiedruk op het gebied. Waar programma wordt toegevoegd dient dit zich te voegen in dit uitgangspunt.

Gewenst zijn entrees die uitnodigen om het gebied te bezoeken. De entrees liggen verspreid over het gebied. De entrees worden gevormd door een markante toegang, die zodanig is gepositioneerd dat deze naadloos aansluit op de bestaande stedelijke structuurlijnen. Aansluitend op deze entrees worden twee noord-zuid verbindingen ontwikkeld die de verschillende sferen verbinden:

  • een noord-zuid verbinding voor wandelaars die min of meer centraal door de Delftse Hout voert
  • een lommerrijke fietsverbinding aan de oostrand van het gebied die goeddeels langs de oude boerenlinten en over de historische kaden voert.

Ook de bestaande recreatieve paden en de padenstructuur in de Delftse Hout dienen te worden verbeterd, zodat het netwerk verschillende doelgroepen kan bedienen. De paden versterken de belevingswaarde van het gebied. Routes worden ontwikkeld met waar mogelijk gebruikmaking van bestaande paden. Daarbij worden voor verschillende doelgroepen routes ontwikkeld.

In de Hertenkamp kan de sfeer van een romantisch park worden versterkt. Dit vergt een verbetering van de paden, herstel van zichtlijnen, herstel van beplantingen en een op de sfeer afgestemd meubilair.

Tussen de Hertenkamp en de Tweemolentjesvaart ligt de voormalige gemeentekwekerij; het zogenaamde Combiwerkterrein. Het is een zone die kansen biedt voor een toekomstige ontwikkeling. Het is denkbaar dat in de toekomst deze schil tussen Hertenkamp en Tweemolentjesvaart 'van kleur verschiet'; een andere groene of recreatieve invulling verkrijgt.

De Grote Plas en omgeving is een gebied dat meer wordt geïntensiveerd. Het water en de waterkant kan gebruiksvriendelijker worden gemaakt, met meer mogelijkheden voor recreatief gebruik.

Het boerenland is een gebied dat recreatief minder wordt geïntensiveerd. Een mogelijkheid om het gebied te doorkruisen, met inachtneming van de kwetsbare, verstoringsgevoelige delen van het gebied.

In een nadere uitwerking moet onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn om het gebied van de voormalige stortplaats te ontwikkelen tot een aantrekkelijk recreatief gebied met een aanvulling van (nog niet aanwezige) gebruiksmogelijkheden.

6.6.4 Conclusie

Het recreatiegedrag van de samenleving is onderhevig aan mode. Het gevolg is dat de wensen die de samenleving stelt aan recreatiegebieden veranderen. Vanuit recreatie komen andere vragen op het recreatie- en natuurgebied af. Het recreatie- en natuurgebied de Delftse Hout is enerzijds gebaat bij duurzaamheid en stabiliteit en behoeft anderzijds ruimte tot flexibiliteit. In het bestemmingsplan wordt naar een balans tussen consolideren en ontwikkeling gezocht, door de belangrijke kernwaarden van het natuur- en recreatiegebied de Delftse Hout te beschermen en aan de andere kant ruimte te geven voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van recreatie die passen binnen de identiteit van de Delftse Hout.