Plan: | Delft Oost (Delftse Hout) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0007-2002 |
De Delftse Hout vormt een groot en groen recreatiegebied binnen de drukke randstad. Door een grote diversiteit in inrichting is de Delftse Hout voor vele doelgroepen een ideaal gebied om te recreƫren.
De inrichting bestaat uit recreatieve-, sociale- en maatschappelijke voorzieningen zoals een groot aantal sportclubs, watergebonden recreatie (zwemmen, surfen), volkstuinverenigingen, natuureducatie en een camping. Van deze voorzieningen wordt door zowel jong als oud gebruik gemaakt.
Er is ruimte voor een scala aan biotopen zoals grasland, bos, struweel, rietcultuur, water en geriefhout. Voorzieningen en biotopen bepalen voor een belangrijk deel het multifunctionele karakter van de Delftse Hout voor de recreant, maar ook voor flora en fauna.
De toegankelijkheid en bereikbaarheid van de Delftse Hout is problematisch, de onderdoorgangen onder de A13 zijn onaantrekkelijk en de routing naar de Delftse Hout kan beter. Binnen de Delftse Hout bevindt zich een fijnmazig netwerk van paden. Duidelijke wandelroutes ontbreken. Ook een hoofdwandelroute ontbreekt, evenals goede fietsvoorzieningen.
Het meubilair is (mede als gevolg van vandalisme) kwalitatief en kwantitatief slecht. Voor specifieke doelgroepen ontbreken activiteiten, zoals voor jongeren bijvoorbeeld: een speelbos voor kinderen van 7 tot 12 jaar, een educatieve natuurroute, ruiterpaden en aandacht voor kunst en cultuur.
De Delftse Hout is ontworpen op de recreatiebehoeften van 1970. Recreatiewensen zijn aan verandering onderhevig; zo lijkt de belangstelling voor windsurfen af te nemen. En waren recreatievormen als mountainbiken, skeeleren en nordic-walken in 1970 nog onbekend.
Ook vindt er een verandering van neerslagverdeling plaats. Er valt in korte perioden, extreem veel neerslag, waarmee de piekbelasting sterk toeneemt. Zeker nu een steeds groter areaal verstedelijkt noopt dit tot een verhoging van de bergingscapaciteit.
In de Visie Openbare Ruimte (vastgesteld door B&W op 15 september 2009) wordt voor de Delftse Hout inrichtingsniveau 'Standaard' meegegeven. Uitzondering hierop volgt de omgeving van de Grote Plas, deze krijgt in verband met de grote gebruiksdruk kwaliteitsniveau 'Extra' mee. De beheerniveaus worden hier op afgesteld.
Op basis van de Visie Openbare Ruimte zijn nieuwe handboeken openbare ruimte vastgesteld in 2012. Hierin worden op basis van de Visie Openbare Ruimte principedetails, materialen en meubilair benoemd waardoor meer eenheid in het straatbeeld ontstaat. Dit heeft bovendien voordelen voor het beheer van de openbare ruimte.
Voor wat betreft het beleid ten aanzien van het groen in de openbare ruimte is met name de Nota Groen 2012-2020 van belang. In de Hertenkamp staan 163 monumentale bomen, bestaande uit verschillende soorten (o.a. esdoorn, lariks, beuk, iep, linde, tamme kastanje, paardenkastanje, plataan, es). In Klein Delfgauw staan twee monumentale witte paardenkastanjes. In de achtertuinen van de panden aan de Delfgauwseweg staan een monumentale es en een esdoorn.
Verbeteren van de gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde van het Delftse Hout vormen een drie-eenheid waaraan de komende jaren gewerkt kan worden. Deze drie-eenheid wordt omschreven in de gebiedsvisie Delftse Hout. Enkele aandachtsgebieden voor de openbare ruimte vormen:
In de loop der tijd veranderen recreatiewensen. Met de gebiedsvisie Delftse Hout als 'raamwerk' kan de openbare ruimte de komende jaren een belangrijke kwaliteitsimpuls tegemoet zien.
De in het plangebied aanwezige monumentale bomen zijn opgenomen in figuur 7.5 van de toelichting.