Plan: | Delft Oost (Delftse Hout) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0007-2002 |
Op 1 januari 2011 zijn in het plangebied 77 bedrijven gevestigd waar in totaal 726 personen (full-time) werken. Het overgrote deel van de bedrijven is gevestigd op de terreinen Ypenburgse Poort en Delftse Poort Noord. Het gemengde bedrijventerrein Ypenburgse Poort wordt gekenmerkt door niet traditioneel op bedrijventerreinen gevestigde bedrijven. Zo zijn er o.a. twee hotels, een kartbaan en een Kids playgroud op het bedrijventerrein te vinden. Op het terrein Delftse Poort Noord zijn voornamelijk zelfstandige kantoren gevestigd.
In het plangebied zijn enkele horeca- en recreatiebedrijven gesitueerd. Zo is er sprake van o.a. een camping, een kinderboerderij en een aantal horecagelegenheden. Al deze activiteiten maken gebruik van of ondersteunen het groene karakter van het gebied.
Provinciaal beleid
Het provinciale ruimtelijk-economisch beleid is er op gericht die randvoorwaarden te creëren die een concurrerende, kennisintensieve, innovatieve en duurzame economische ontwikkeling van de provincie mogelijk maken. De Provinciale Structuurvisie (2010) draagt hierin bij door de ruimtelijke condities hiervoor vast te leggen. Onderdeel hiervan vormt het voorzien in voldoende en passende vestigingslocaties voor bedrijven. Van belang is hierbij afstemming met de infrastructuur om een optimale bereikbaarheid te garanderen. Nieuwe kantoorontwikkeling moet zoveel mogelijk plaatsvinden in de (hoog)stedelijke centra en bij hoogwaardig openbaar vervoer.
Regionaal beleid
Het Stadsgewest Haaglanden heeft als wettelijke taak een locatiebeleid te voeren voor bedrijven, kantoren, detailhandel en toerisme/ recreatie/ leisure. Dit beleid wordt opgesteld in samenwerking met de gemeenten in de regio Haaglanden. De uitwerking van dit beleid is terug te vinden in het Regionaal Structuurplan (RSP) Haaglanden, beschreven in paragraaf 4.3.
Kantorenstrategie Haaglanden (2007)
Het regionaal beleid voor kantoren is vastgelegd in een kantorenstrategie, die tevens periodiek wordt geëvalueerd en opnieuw wordt geformuleerd. De strategie is erop gericht vraag naar en aanbod van ruimte voor kantoorbehoevende ondernemingen en instellingen de komende decennia met elkaar in evenwicht te houden, op onderscheiden kwaliteitsniveaus en per deelperiode. De kantorenstrategie borduurt voort op de reeds vastgestelde kantorenstrategie Haaglanden uit 2004. Inmiddels is de situatie op de kantorenmarkt drastisch veranderd. In de regio is sprake van een overaanbod aan kantoorruimte. Demografische ontwikkelingen en ontwikkelingen ten aanzien van 'het nieuwe werken' lijken structurele wijzigingen met zich mee te brengen ten aanzien van de behoefte aan kantoorruimte. Nieuwe kantoorontwikkelingen maken dan ook geen deel uit van het voorliggende bestemmingsplan.
Gemeentelijk beleid
De Ruimtelijke Structuurvisie 2030 schetst een beeld van Delft als een verbonden, dynamische en duurzame stad. Vanuit de ruimtelijke kernkwaliteiten van Delft, zijnde de compacte stedelijke schaal, dooradering met groen en water, een veelzijdig palet aan buurten, lange kris-kras routes, veelzijdig knooppunt en de nabijheid van het landelijke gebied, wordt ten aanzien van het economisch functioneren de nadruk gelegd op Delft als kennis-economisch centrum. Specialisatie in de Zuidvleugel van de Randstad leidt tot het doorontwikkelen van het Technologische Innovatiecampus Delft dat een verwevenheid kent met de gehele stad. De stedenbaanlocaties in Delft ontwikkelen zich tot hoogstedelijke knooppunten en het toeristisch aanbod van de stad mondt uit in een culturele as in de stad.
Bedrijvigheid, geconcentreerd op een aantal stedelijke bedrijventerreinen, vormt een belangrijke drager voor de vitaliteit van de stad.
De bestaande ruimte voor bedrijvigheid in combinatie met recreatieve voorzieningen dient zoveel als mogelijk behouden te blijven. In de planregels is vastgelegd dat Ypenburgse Poort mag worden gebruikt voor bedrijven en recreatie-, sport- en leisurevoorzieningen. Voor het direct aangrenzende Xotusterrein wordt een herontwikkeling voorzien binnen de komende 10 jaar. Om het gebied zowel functioneel als ruimtelijk goed aan te laten sluiten bij Ypenburgse Poort, krijgt het terrein dezelfde bestemming en bebouwingsmogelijkheden. Door de locatie van het terrein in de directe nabijheid van de snelweg zal bij een invulling nadrukkelijk aandacht besteed worden aan de beeldkwaliteit van de nieuw te realiseren bebouwing. Voor het terrein Delftse Poort Noord worden geen wijzigingen voorzien.
Door het terrein Ypenburgse Poort consoliderend te bestemmen wordt het behoud aan bedrijventerrein met recreatie-, sport- en leisurevoorzieningen verzekerd. De locatie van Xotus krijgt deze zelfde bestemming, waarbij rekening is gehouden met de beoogde groene invulling van de zuidzijde van het terrein. Voor Delftse Poort Noord wordt de feitelijke situatie in het bestemmingsplan geconsolideerd.